_
_
_
_
_
Televisió

La Xina obre les seves portes

L'emergent i ampli mercat xinès és capaç de seduir avui dia qualsevol empresa. Per a les que es dediquen al sector audiovisual a Europa, la Xina era fins fa poc un territori verge, però igualment atractiu perquè concentra una audiència potencial de 1.000 milions d'espectadors. La setmana passada, TV-3 es va convertir en la primera cadena europea que signa un acord amb la televisió xinesa per coproduir una sèrie de ficció. Ha calgut més d'un any de negociacions per perfilar un producte que pogués interessar en tots dos països. Finalment, s'ha optat per una minisèrie melodramàtica que narra la història d'amor de dos immigrants xinesos a Barcelona i el rodatge començarà l'any vinent a la capital catalana i a Xangai.

TV-3 es converteix en la primera cadena europea que signa una coproducció amb la televisió de Xangai

La nova coproducció seguirà la línia de La Mari, de Jesús Garay, una minisèrie que la televisió autonòmica va estrenar el 2003 i que narrava la història d'una dona sevillana que abandona Andalusia amb l'esperança de guanyar-se millor la vida a la Barcelona de la dècada dels seixanta del segle passat. A través d'aquest argument, la minisèrie reflectia el fenomen de la immigració peninsular que es va produir a Espanya fa 40 anys i mostrava la formació d'una societat nova a partir de la integració dels nouvinguts. A més, era una invitació per reflexionar sobre com tracta Catalunya els immigrants que rep.

En aquesta ocasió, el projecte de TV-3 té com a protagonistes dos emigrants xinesos que s'instal·len a Barcelona i viuen una història d'amor. La idea original és de Wang Fang, un periodista que des de fa anys viu a Catalunya i que va servir d'enllaç entre la televisió catalana i la de Xangai al començament de les negociacions. Està previst que el rodatge comenci la propera primavera i un guionista oriental i un altre català ja treballen conjuntament en l'argument. Els espectadors de TV-3 veuran una versió reduïda de la sèrie que durarà tres hores, mentre que la televisió de Xangai n'emetrà una d'estesa, composta per 20 capítols de 45 minuts de durada. El seu pressupost ronda el milió d'euros, del qual la cadena catalana pagarà entre el 25% i el 30%.

El director de TV-3, Francesc Escribano, i Jaume Vilalta, director de la productora Factòtum Barcelona, van firmar la setmana passada l'acord amb la companyia Shangai Media Group, que produeix continguts per a la televisió de Xangai i per a d'altres canals locals i regionals, la qual cosa permet que els seus programes es puguin veure a gairebé tota la Xina. "El creixement econòmic de la Xina està sent espectacular i també afecta la indústria audiovisual. TV-3 té ambició internacional i aquest projecte permet a la cadena entrar en un terreny nou. A més, Catalunya es podria convertir amb el temps en la porta d'entrada a Europa per als productors asiàtics", explica Escribano, que considera que la minisèrie servirà també per promocionar Barcelona com a destinació turística.

L'acord de coproducció arriba en un moment que la indústria audiovisual del país asiàtic comença a experimentar una gran transformació, ja que l'entrada de capital privat al sector ha acabat amb una etapa en què l'Estat ho controlava tot. El seu principal centre de producció es troba als estudis d'Hengdian, al sud de Xangai. Es van crear fa 10 anys i avui acullen la major part de les produccions de sèries històriques i pel·lícules d'època. El centre acull platós de rodatge gegants, entre els quals figuren, per exemple, escenaris que reprodueixen a escala real la Ciutat Prohibida de Pequín.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_