'Blogs' de tele
Fa temps que l'evolució de les noves tecnologies va eliminar les fronteres entre televisió, ràdio, cinema, videoclip, etcètera, i tot just ara els humans normals ho comencem a entendre. L'ampliació del camp de batalla d'Internet, sobretot amb l'arribada de la banda ampla i els diferents formats de compressió, n'ha facilitat la divulgació. Avui dia podem descarregar-nos els programes de ràdio a Internet cinc minuts o mil hores després que s'hagin emès; podem comprar cançons o videoclips musicals i després regalar-los als amics per rapidshare. Les grans productores americanes ofereixen a les seves pàgines web els capítols endarrerits de les sèries televisives perquè els seguidors despistats es posin al dia. En un espai com Youtube tant es poden recuperar els vídeos dels gols de Romário amb el Barça com es pot espiar, amb nocturnitat i dolenteria, el pamflet contra el tripartit que ha fet circular Convergència i Unió de cara a les eleccions.
Per mirar de seguir aquest ritme, Televisió de Catalunya va adaptant la seva pàgina web als nous temps. Actualment hi emet uns quants programes de producció pròpia de TV-3 o el 33, en directe, així com uns quants més a través del "servei a la carta". Darrerament, a més, també hi han introduït un altre element dels que configuren aquest totum revolutum d'Internet: els blogs. Així, entrant a la pàgina web de TV-3 (www.tv3.cat), es poden seguir diversos blogs que amplien la informació sobre determinats programes o personatges. La trampa -o l'error- és que es barregen els blogs de persones reals amb els de ficció: els comentaris sobre el rodatge de Passatgers que va escriure Matthew Tree, per exemple, conviuen amb les dèries de Pere Brunet, el guionista que interpreta Joel Joan a la sèrie Porca misèria.
Enmig d'aquest conjunt encara és més estrany q ue s'hi trobi un blog dedicat a la programació del 33, com a "proposta de diàleg amb els espectadors". Vet aquí una idea innovadora i que pot tenir interès. Sabem per la informació de la pàgina que l'autor és Joan Carreras, director del 33 i K3. La voluntat del blog és informativa i vol explicar algunes decisions sobre la programació del canal. En una anotació recent, per exemple, Carreras explica perquè el 33 ha deixat de fer pel·lícula els dissabtes a la nit (l'explicació és que ja n'ofereix en canal 300 de la TDT). Per ser encara més útil, potser caldria que el blog s'actualitzés més sovint: l'última entrada és del divendres passat i s'hi explica que dijous vinent, 26 d'octubre, el 33 oferirà una performance del pintor Miquel Barceló i el coreògraf Josef Nadj al darrer Festival d'Avinyó.
El caràcter de bitàcola del blog s'adapta molt bé a la diversa programació cultural del 33: tan aviat pot ser popular i casual com densa i sorruda. Un exemple d'aquesta varietat el vam trobar fa uns dies. Divendres a la nit, a Taller.doc podíem veure un treball, Fer dissabte, que ens ensenyava com era un dia de la bugaderia moderna que hi ha a la plaça del Sol, a Barcelona. Només amb el so ambient, vèiem com passaven les hores en aquell racó de la plaça. La simplicitat i lleugeresa del documental ens recordaven les anotacions quotidianes i banals d'alguns blogs d'Internet. Dissabte, en canvi, al mateix lloc i hora, el Millenium de Ramon Colom va convocar un debat sobre la figura de la filòsofa Hannah Arendt, de qui se celebra el centenari del naixement. La naturalitat i passió amb què els convidats parlaven de les seves idees -per exemple, del concepte de natalitat, i no de mort, com a imatge de la finitud humana- ens feien venir ganes de llegir els dietaris filosòfics que va deixar la pensadora alemanya.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.