L'aparador provisional
La cultura catalana, convidada d'honor de la Fira de Frankfurt, es projectarà al món amb un ambiciós programa de més d'un centenar d'activitats entorn de la literatura
Aparador mundial de la literatura, la Fira del Llibre de Frankfurt és la propera fita que s'ha imposat la Generalitat per projectar al món, a través de l'Institut Ramon Llull, la cultura catalana. Cultura convidada d'honor, que hi serà representada el 2007 amb un ambiciós programa, encara provisional, integrat per més d'un centenar d'activitats entorn de la literatura i l'edició a Catalunya que se celebraran a 25 ciutats alemanyes, amb la capital econòmica europea com a punt central.
Els objectius de tot aquest esforç s'encaminen a incrementar la traducció i la universalització dels escriptors en llengua catalana, visibilitzar la potència i el lideratge de les empreses catalanes vinculades a la indústria editorial i afavorir els processos d'internacionalització de la cultura catalana viva. Per fer-ho possible es compta amb un pressupost entre 10 i 12 milions d'euros. Les xifres tot plegat es resumeixen en: 250 expositors catalans a la Fira, la participació de uns 1.800 professionals de la indústria editorial catalana, un centenar d'activitats diferents entorn de la literatura tant a Catalunya com a Alemanya des d'ara mateix fins a l'octubre de l'any que ve, la participació de 200 autors, 15 exposicions a la ciutat de Frankfurt, 80 espectacles de música, teatre, dansa, cinema... i esdeveniments culturals i literaris diversos per tota Alemanya.
Entre 10 i 12 milions de pressupost, 250 expositors, 1.800 professionals, 200 autors, 15 exposicions, 80 espectacles i esdeveniments per tota Alemanya
La cultura catalana avui és el títol de l'exposició central que Catalunya presentarà al recinte de la fira (del 9 al 14 d'octubre de 2007) i que a través de 2.500 metres quadrats vol mostrar la cultura catalana com una cultura dinàmica, creativa, viva i mil·lenària, actual i moderna que mira cap al futur. L'artista Perejaume s'encarregarà de crear una obra que, instal·lada a l'espai Agora del recinte firal de Frankfurt, ha de servir de reclam de l'exposició. A la capital econòmica d'Europa també s'hi presentaran exposicions d'art romànic i gòtic català, d'obres del fons del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), d'arquitectura contemporània, d'incunables de la Biblioteca Nacional de Catalunya, de llibres d'artistes contemporanis, de còmic català, i de fotografies, entre d'altres.
Dels espectacles previstos que s'hi presentaran, destaquen la versió teatral que el director d'escena Calixto Bieito, força conegut al món germànic, farà del clàssic de la literatura catalana Tirant lo Blanc, adaptat conjuntament amb el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet i amb música del valencià Carles Santos. Sergi Belbel hi estrenarà una nova obra, Mòbil, que dirigirà Lluís Pasqual amb un repartiment al qual hi figuren Anna Lizaran, Marta Marco i Rosa Novell. Un altre clàssic de la literatura catalana, aquest però del segle XX, La plaça del Diamant, també s'hi presentarà en versió teatral de Joan Ollé.
La música hi arribarà de la ma de Jordi Savall i la Capella Reial de Catalunya, que presentaran un programa basat en una obra literària; de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, amb música d'autors catalans, dels cantants Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda, que interpretaran poemes catalans, així com de grups de pop-rock i música indie, a més de les quatre nits de música electrònica presentades pel Festival Sónar. Hi haurà un cicle de cinema català, de dansa contemporània, espectacles de carrer, actuacions castelleres...
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.