Schinkel
Tot i que Berlín és segurament la ciutat del món que guanyaria en qualsevol concurs de ciutats-mostrari de l'arquitectura contemporània, tot i que en aquests darrers anys hi ha construït la plana major dels arquitectes estrella del món mundial, des de Renzo Piano a Jean Nouvel, des Rafael Moneo a Aldo Rossi, des Peter Eisenman a Daniel Libeskind, per dir només un quants noms, els millors edificis de la ciutat continuen essent els de Schinkel.
Karl Friedrich Schinkel va néixer a Neuruppin, el 1781, fill d'un superintendent de la guarnició de la ciutat. Aviat la desgràcia va caure sobre la família: se'ls va cremar la casa en un incendi i, al cap de poc, el pare va morir d'una pneumònia. La mare, llavors, va decidir d'instal·lar-se a Berlín, pensant en l'educació dels seus fills. Allà, Karl, un bon dia, quan encara anava a escola, el 1796, va visitar l'exposició de l'Acadèmia d'Arquitectura, on un dibuix de Friedrich Gilly, -el disseny per a un monument a Frederic II, d'un neoclassicisme estricte- li va obrir els ulls a la seva vocació. Va deixar l'escola i va entrar d'aprenent amb Gilly, que, només nou anys més gran que ell, li va fer de germà gran, mestre i protector. De manera que, quan es va fundar l'Acadèmia d'Arquitectura i Schinkel hi va entrar com a alumne, ja disposava d'una formació teòrica i pràctica notable. El seu mestre i protector va morir ben aviat, el 1800, i Schinkel, acabat el període de la dominació napoleònica, anys en què es va dedicar al disseny, la pintura i l'escenografia -és autor d'uns decorats per a La flauta màgica-, es va convertir en l'arquitecte de l'estat prussià i l'home de confiança del rei Friedrich Wilhelm III.
"Els millors edificis de la ciutat de Berlín continuen sent els de l'arquitecte Karl Schinkel"
És fascinant seguir les traces de Schinkel a Berlín, on encara es poden veure algunes de les seves construccions. Per mi, un dels seus edificis més bonics és la Neue Wache, construcció d'un equilibri exemplar entre contundència i gràcia. El va construir el 1815, per a la guàrdia reial, a Unter den Linden. El 1929, el seu interior va ser transformat per Tessenow en monument als caiguts en la Primera Guerra Mundial. Actualment, està dedicat a tots els desapareguts en totes les guerres i, en el seu interior, d'una sobrietat radical, sota l'òcul per on entra la llum i la pluja, hi ha El fill mort, la corprenedora escultura de Khäte Kollwitz. De tota manera, malgrat la seva perfecció, es tracta d'un edifici petit.
Segurament una gran obra de Schinkel a Berlín és l'Atles Museum, bastit a l'illa dels Museus. Una façana horitzontal amb una columnata de divuit columnes jòniques, a través de les quals apareix el color vermell dels estucs del mur del fons, sosté, endarrerit, un volum quadrangular amb una escultura d'un cavall i un genet a cada angle. Aquest volum amaga una rotonda voltada de columnes corínties, coronada amb una cúpula inspirada en el Pantheon romà. Es tracata d'una obra mestra absoluta, sens dubte, i va ser construïda entre el 1823 i el 1830. Abans, entre el 1818 i el 1821, Schinkel va construir el Teatre Nacional, al centre d'una de les places més elegants d'Europa, la del Gendarmenmarkt. Allà, enmig de les dues esglésies barroques, la Deutscher Dom i la Französischer Dom, antics llocs de culte dels protestants alemanys i francesos respectivament, Schinkel va alçar-hi un edifici esplèndid, amb un doble frontó i un pòrtic en forma de temple grec. La Segona Guerra Mundial el va deixar destrossat, i ara, reconstruït tal com era en el seu exterior, però sense dissimular les marques de les pedres recremades, ha estat adaptat com a Sala de Concerts i és la seu de la Simfònica de Berlín. També es conserva, restaurat, un pont elegantíssim sobre el riu Spree, i l'església del Friedrichswerdersche Markt, neogòtica i de totxo, i d'unes proporcions àuries. El darrer edifici que va construir al centre de Berlín va ser el de l'Escola d'Arquitectura. També de totxo i d'una sorprendent modernitat. Es va salvar de la destrucció de la Segona Guerra Mundial però no de la destrucció de la cretinitat humana: el van enderrocar el 1960. I als afores, a Postdam, sobretot, la seva delicadesa es va esplaiar en la construcció de vil·les d'estiueig, casinets i pavellons, quioscs i cases de te, amb una entendridora mescla de marbres antics, estucs senzills i ferro colat.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.