_
_
_
_
Lletres

Els quatre-cents cops d'una crisi

Dies verges: història

d'un adolescent

Joan Mínguez

CCG

Girona, 2005. 248 pàgines

No deixa de ser sorprenent que la literatura catalana del passat encara continuï oferint alegries i felicitats desconegudes al lector atent als prestatges de les llibreries. Com si fossin uns convidats de pedra, a la història literària catalana sembla que hi ha un munt inesgotable de títols i autors que esperen una confirmació real d'aquella màxima que diu que la història de la literatura no pot prescindir mai de la veritat literària. Potser poden passar molts anys, i potser s'ha d'esperar el moment propici o més oportú -potser s'ha d'esperar que l'imperi de l'atzar activi unes quantes mol·lècules de la memòria-, però al final sempre acaba triomfant la força de la qualitat per damunt dels partidismes ideològics i de les tendències maniàtiques. És probable que de Joan Mínguez (1900 - 1960) tan sols n'hagués parlat, i de resquitllada, Carme Arnau en el seu estudi sobre els escriptors marginats o integrats, però ara que hi ha l'oportunitat de llegir la seva novel·la més celebrada en el moment de la seva publicació, Dies verges (1929), el lector agraeix amb entusiasme que hi hagi hagut un editor amb ganes de recordar el passat. Joan Mínguez és un escriptor molt interessant per motius diversos: en primer lloc, perquè més enllà de les traduccions de Tíbul i Properci que va realitzar l'any 1925 per a la Fundació Bernat Metge, més enllà de la poesia, la narrativa breu i el teatre que va escriure amb força estètica i amb plenes facultats estilístiques, és un d'aquells casos que tant agraden a Enrique Vila-Matas. Tota la pràctica de l'escriptura de Joan Mínguez s'inclou dins d'un període concret, el que va de l'any 1920 al 1933: després es precipita cap al silenci, abandona l'arrel creativa i es dedica a temps complet a les seves responsabilitats com a director comercial de l'empresa farmacèutica Doctor Andreu. No deixa de ser sorprenent aquest silenci perquè, després de llegir Dies verges, es té la certesa d'haver-se enfrontat amb un text sòlid, persuasiu, i d'una excel·lent factura literària. En segon lloc, Joan Mínguez demostra posseir una consciència d'escriptor -o d'home de lletres- poc habitual en el panorama cultural que l'envolta, del tot orgullós de la tria i acceptació de la seva vocació literària i que el fa escriure declaracions com la següent: "Si, després de les dificultats que comporta escriure una novel·la (esforçar-se, si no a dir coses inèdites, a expressar-se d'una manera nova), cal encara preveure contingències extraliteràries, escriure ja serà un treball de forçats. Ens esguerraran els crítics tots els temes".

I és aquesta, justament, una de les gràcies més potents de la novel·la: Dies verges no és la primera ficció que s'escriu sobre el món tancat d'un seminari, però l'autor sap concedir a les peripècies i les anècdotes que viu el protagonista un aire nou i fresc, ben lluny del repertori de tòpics que inunden aquest tipus de relat. Ningú pot explicar tan bé el fons de la novel·la com el propi Mínguez en la nota prèvia amb què s'enceta el llibre: el que es proposa és "plasmar l'evolució d'un adolescent format en un ambient poc propici i l'elaboració dolorosa de la seva personalitat, amb els alts i baixos que constrenyen les dues qüestions torturadores: la veritat religiosa i la veritat sexual". Dies verges es mou entre aquests dos àmbits, i el lector es troba davant de la lluita moral que experimenta el protagonista per realitzar-se com a ésser en el món i entremig dels conflictes de crisi que representa decantar-se cap a una banda o cap a l'altra. Escrita amb una prosa que augmenta la sorpresa pouada pels detalls argumentals que puntegen la fluïdesa del relat -una prosa ràpida, justa i, sobretot, molt elegant, amb un ritme demoníac que aconsegueix sacsejar el lector-, Joan Mínguez té la virtut d'excel·lir amb un talent envejable quan es dedica a examinar amb bisturí sec i precís els avatars psicològics viscuts pel protagonista. Escriure passatges com el següent no és que sigui una pràctica accessible a qualsevol: "fer la muda, en l'argot de l'època, significava l'hora crítica de l'adolescent, allò que els professors alemanys en diuen 'l'aparició de l'eros' i en segueixen el procés microscopi en mà. L'esguard se li avelluta, un íntim tremolor cohibeix el jove, té el rubor sempre a punt. Massa gran pels jocs i massa tendre per afrontar problemes que no li han estat ni explicats, de la solitud se'n fa una closca i s'hi arrecera de la incomprensió. Fins que el seu retraïment topa amb el dels altres, i es desfà l'equívoc".

Dies verges és, en efecte, una novella de formació, sensible, intel·ligent i molt treballada, construïda amb la mà competent d'algú que sabia quins són els trasbalsos i els trastorns que amenitzen el ritu de pas de l'adolescència a la joventut. Al final hi ha la fugida cap a altres terres i altres àmbits, és clar, i qui recordi la seqüència final d'una pellícula de Truffaut, Els quatre-cents cops, entendrà amb entusiasme el dolor callat que respiren els episodis amb què es tanca aquesta novel·la digna de ser llegida i recordada amb goig.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_