_
_
_
_
Lletres

Sense i contra Déu

Tractat d'ateologia

Michel Onfray.

Traducció de Lourdes Bigorra

Edicions de 1984

Barcelona, 2005. 222 pàgines

El deliri col·lectiu desfermat per la mort del Papa Wojtila, l'agressivitat del terrorisme d'inspiració islamista, la brutalitat amb què s'expressa el sionisme avui o la demagògia fonamentalista cristiana que justifiquen el despotisme planetari dels Estats Units són proves a nivell internacional del mateix fenomen del qual les versions locals serien les recents mobilitzacions de masses reaccio-nàries contra els matrimonis gais o la pèrdua de privilegis eclesials en matèria educativa, o l'agitació filocolpista de la COPE. Parlem, en tots els casos, d'evidències de fins a quin punt el somni revolucionari d'una derrota definitiva de les ideologies monoteistes per les llums de la raó va ser sempre una quimera. Lluny d'haver-se resignat a desaparèixer o a replegar-se al sagrari de la intimitat, la irracionalitat fanàtica que resulta inherent a totes les religions del Llibre sembla refermar el seu mai perdut domini obscurantista sobre les qüestions públiques més determinants. Déu no era mort. Només badallava.

Per denunciar la vigència de la intolerància intrínseca dels seguidors del Déu únic, Edicions de 1984 ens presenta -en la seva suculenta col·lecció d'assaig- l'edició catalana d'un llibre que reclama l'urgent reviscolament del vell pensament ateu. Es tracta del Tractat d'ateologia de Michel Onfray, una obra de la qual, per cert, Anagrama ha assumit la versió en castellà. La seva aportació central consisteix a reclamar la recuperació d'aquella tradició teofòbica que, amb diversos precedents herètics, inaugurà en el seu moment l'extrema esquerra de la Il·lustració -Holbach, Helvetius, Volney, Maréchal..., amb el precursor de tots ells, el gran Jean Meslier- i el pensament furiós de Nietzsche al segle XIX, una de les màximes expressions del qual -L'Anticrist- acaba de conèixer una excel·lent versió catalana de la mà dels Llibres de l'Índex.

Heus aquí un llibre que ens convida a donar un cop d'ull als tres mil·lennis de barbàrie divina que demostren la impossibilitat de rescatar les religions monoteistes de la seva obsessió per la mort i la seva repugnància davant tots aquells que gosessin desviar-se o dubtar de l'única veritat possible: la dels seus dogmes. La història de l'Islam, del judaisme i dels cristianismes ha estat la de la violència, la de la submissió, la de tota mena d'impostures i falsificacions, la de la satisfacció davant aquesta misèria que diuen combatre, però de la qual es nodreix el seu fals amor. Esment especial mereix l'Església catòlica, encobridora entusiasta, ens recorda Onfray, de les més colossals carnisseries, de l'extermini dels indis americans a les recents matances a Ruanda, passant per la seva escapolida complicitat amb l'holocaust nazi. Tampoc hauria de ser un misteri que cadascuna de les religions del Déu únic sembli experimentar la més insuperable de les animadversions envers totes les altres: de tant com s'assemblen, no se suporten.

Onfray no es limita a denunciar la salut d'una episteme judeocristiana que causa estralls amb el seu odi acèrrim contra la llibertat, la intel·ligència, la dona, la carn, els sentits, l'autonomia humana i l'alegria d'existir en general, sinó que ha acabat impregnant les expressions ètiques i polítiques de les ideolo-gies presumptament seculars. És com si l'antipensament teològic hagués acabat orientant el conjunt de les iniciatives tant dels poders polítics com dels seus enemics, tenyint els primers d'intolerància i fent dependre els segons de les vaporoses esperances profètiques dels moviments antiglobalització, de la ridícula mística ciutadanista en la qual s'ha refugiat l'esquerra i de la beateria humanitarista encarnada per les oenagés. Els discursos oficials, quan es presenten guiats per conviccions mundanes, no dissimulen la fastuositat formal i la retòrica transcendent pròpies de la lògica teocràtica que reediten, mentre l'únic lliurepensament acceptat és el derivat del pietisme kantià o de l'escepticisme tou de Montesquieu, Rousseau i Voltaire. Ni la psicoanàlisi ha estat capaç de deixar de parlar amb el dialecte de la culpa. Fins i tot el materialisme ha vist diluïda la seva eficàcia crítica per la influència de la pusil·lanimitat humanista a l'estil Gramsci. Ni Foucault se salva d'aquesta contaminació mística, com ho demostrà la seva admiració per Jomeini i la seva revolució. Un desastre.

Com a resposta a aquest reeixit imperi de la foscor religiosa, Onfray proposa un ateisme postcristià que trenqui de manera irrevocable amb els codis divins, que aparegui desinfectat de la pandèmia metafísica que capellans, rabins, imams i pastors han difós d'una banda a l'altra del planeta durant segles, que no calli davant la guerra santa que els monoteistes tenen declarada al desig i la saviesa. Aquesta és la intenció darrera de l'ateologia que aquí se'ns postula i que recull el testimoni d'aquella altra que Bataille anuncià, però mai no va arribar a desenvolupar: un saber antidiví que ajudi els humans a alliberar-se de la sinistra dictadura del més enllà i els animi a una reconciliació, ara ja definitiva, amb la vida, amb aquella profunda i autèntica espiritualitat que sols podem trobar i viure arran de terra.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_