_
_
_
_
Lletres

La pedrera perduda dels clàssics

La recuperació de títols i autors introbables és sobretot un negoci de les editorials independents, que saben buscar en la tradició literària catalana

Potser encara no es pot parlar de tradició, però aquest és el tercer cop que el Quadern dedica el seu primer número de l'any a reivindicar una sèrie de llibres i autors que ja no es poden trobar a les llibreries -sovint ni tan sols es poden rastrejar a les llibreries de vell-. Com ja vam fer el gener del 2003 i el 2005, doncs, hem demanat a una sèrie de col·laboradors que triïn un títol, o l'obra sencera d'un autor, que mereix ser recordat i fins i tot reeditat. Com en les ocasions anteriors, el propòsit és doble: d'una banda volem refrescar la memòria sobre una tradició literària catalana sòlida, tant d'abans com de després de la Guerra Civil, i de l'altra reflexionar sobre el caràcter instantani, voluble i cruel del món de l'edició d'avui dia.

No tot el panorama és eixorc, tanmateix. Durant el 2005 algunes editorials han recuperat títols esgotats o introbables. El centenari de Víctor Català, per exemple, ens ha dut una nova edició de Solitud per part d'Edicions 62, molt més llegidora pel que fa a disseny, l'edició per primer cop dels adagis de Quincalla -també a can 62- i l' Epistolari (CCG edicions) i la reedició dels contes de Jubileu (Arola editors). L'editorial Proa s'ha decidit a recuperar dos títols cabdals i menys reculats en el temps: Els treballs perduts, de Joan F. Mira, i Ventada de morts, de Pep Albanell. La recuperació d'autors, però, és més aviat un negoci de les editorials independents. A Girona, CCG edicions també ha editat dos títols interessants: Dies verges, de Joan Mínguez, i l'obra de teatre Jueus, de Miquel de Palol. Acantilado ha reunit les Crónicas desde Berlín d'Eugeni Xammar, una demostració que la tradició d'articulistes catalans encara amaga moltes perles, i Quaderns Crema continua publicant el Glosari d'Eugeni d'Ors. Angle ha editat Un deliri de mar, de Josep M. Miquel Vergés, i la Fundació La Mirada, de Sabadell, ha recuperat Sis contes de Vilacasas. Ensiola editorial, a Mallorca, ha reeditat la novel·la Haceldama de Blai Bonet. Francesc Pujols és potser l'autor amb més requesta: s'han tornat a editar El llegat de Cambó (L'Esfera dels Llibres), La tardor barcelonina (Llibres de l'Índex) i aquell deliri que es diu El nuevo Pascual o la prostitución (Propostes Culturals Andana).

Dels nou títols que es van proposar en el Quadern de l'any passat, dos han fet fortuna i són de nou al carrer: Bernat Puigtobella havia reivindicat Els vençuts, de Xavier Benguerel (Edicions de 1984) -també s'ha recuperat El testament (Club Editor)-, i Enric Casasses havia proposat L'estrella amb cua, d'Eduard Girbal Jaume (també a Edicions de 1984). Aquest any oferim nous autors i llibres -amb alguna incursió a les traduccions i als autors catalans que escriuen en castellà-. D'aquí un any veurem si les propostes han fet alguna mena de soroll i han temptat algun editor mig temerari.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_