_
_
_
_
_

Plou de nou al Teatre del Raval

La productora La Casa Calba rescata el teatre infantil a Gandia i reobri la sala amb l’ajuda d’aportacions privades

El nou equip del Teatre del Raval, a Gandia.
El nou equip del Teatre del Raval, a Gandia.Natxo Francés

Els alumnes i els professors de les comarques centrals valencianes ja poden preparar l’agenda: torna el teatre infantil i juvenil al Teatre del Raval de Gandia. I no precisament per l’interés de les institucions públiques, sinó pel coratge d’una productora, La Casa Calba, que s’ha fet càrrec de la sala que el 1995 va inaugurar la companyia Pluja Teatre, i pels 10.000 euros donats pels particulars que han participat en una campanya de micromecenatge per a fer possible una programació regular.

El Teatre del Raval, la primera sala privada valenciana que es va especialitzar en el públic més jove, va tancar el novembre de l’any passat després de 18 anys d’activitat i més de 400.000 espectadors. Pel seu escenari van passar totes les companyies valencianes i les més destacades del panorama escènic. En anunciar-se el tancament i la venda de tot el mobiliari i de l’atrezzo, La Casa Calba s’hi va interessar. “Sempre havíem pensat a gestionar un teatre”, diu Francesc Burgos, director artístic d’aquesta empresa de Tavernes de la Valldigna (la Safor) que s’ha arriscat a mamprendre el projecte i que fins ara tenia la seu al barri de Russafa de València. “Però Russafa s’està passant de voltes i les oportunitats s’han perdut”. “Així que tornar als orígens se’ns va plantejar com una bona opció de treball”, afig.

Una faena gens fàcil, sense el suport de l’Ajuntament de Gandia (que va retirar la seua col·laboració en les campanyes escolars), amb les subvencions anuals del Ministeri i la Generalitat ja tancades, i al mig d’una gran crisi econòmica. Mitjançant la plataforma de microfinançament Verkami i amb el lema #ReviuelRaval han aconseguit més de 10.000 euros, una quantitat “que de moment ens garanteix no tindre pèrdues enguany, perquè”, puntualitza Burgos, “tot i que es tracta d’un projecte privat, la nostra dimensió és pública, tenim vocació de servei públic, no ho veiem com un negoci”.

A la campanya #ReviuelRaval s’han afegit també actors, companyies i músics: aquest mateix divendres, 26 de setembre, se celebrarà una mena de marató artística amb la participació dels cantants Òscar Briz, Andreu Valor i Carles Pastor, que actuaran a les 20 hores; els seguirà la companyia Lletraferits i Comediants, que representarà El verí del teatre, de Rodolf Sirera, i tot adobat amb una exposició fotogràfica titulada No ens mouran. El preu de les entrades és de 5 i 8 euros.

Més que teatre

“Plou de nou. Reobri el Teatre del Raval i la pluja segueix fent bona saó”, es llig, en homenatge a Pluja Teatre, la companyia que va crear la sala, en els fullets de promoció de la nova campanya de teatre infantil i juvenil per a escoles i instituts que s’inicia el 21 d’octubre amb l’espectacle El Sr. Lletraferida, de La Dependent d’Alcoi. La inauguració oficial, però, tindrà lloc els dies 17 i 18 d’octubre amb l’actuació d’Il Gran Teatro Amaro (Holanda), la conta-contes Almudena Francés amb l’espectacle La maleta d’Anacleta, i la representació de Lúcid, de Teatrencompanyia i Lupa Teatre.

La resta del calendari fins al mes de maig l’ocupen Perros Daneses (Un entre tants. Homenatge a Vicent Andrés Estellés), Teatre Mòbil (Sense solta), Eugenia Mazanera (Corpore Oh!), Anem Anant (1,2,3 Macbeth), La POP (Marxem de viatge!) i Horta Teatre (Martina i el bosc de paper).

A hores d’ara ja tenen la meitat de les entrades venudes a alumnes d’escoles i instituts de la Safor, la Costera, la Vall d’Albaida, les dos Marines i les dos Riberes. “Però no ens limitarem a l’exhibició”, afig Burgos. “Aqueix concepte de sala està caducat, i volem esdevenir un autèntic centre cultural on es creen sinergies”. De fet, entre el programa d’activitats destaquen una escola de teatre infantil i juvenil dirigida per Maria Josep Gonga (La Gongui, membre fundadora de Pluja Teatre); una escola de música a càrrec d’Hugo Canet (component de la Petita Orquestra Peiotaire) “i un vessant transversal que inclou un mercat de productes ecològics, cursos de meditació en família, ioguilates [barreja de ioga i pilates]…”, explica Burgos. Sense data tancada, hi ha programades les actuacions musicals d’Enric Casasses, del francés Pierre Bastien i l’estrena del nou treball d’Efrén López, entre d’altres. Que la pluja faça saó depén ja dels espectadors.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_