_
_
_
_

Els artistes del fotograma

La programació de cinema experimental i assaig arrenca avui al CCCB

Agitar la pupil·la amb tècniques i moviments cinematogràfics inusuals, sacsejar la vista de les pautes lineals del cinema comercial “que arrasa amb tota biodiversitat i anul·la el pensament independent alimentant un mercat que tendeix a convertir qualsevol manifestació cultural en pur entreteniment”. Així defensa Carolina López, directora de Xcèntric, la programació de cinema experimental, d’assaig i documental creatiu organitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Des de fa 13 anys, Xcèntric dedica una pantalla estable a aquells artistes que modelen els fotogrames com argila i “que consideren el cinema un laboratori de creació lliure”.

Pel 2014, el punt de connexió de la programació híbrida de Xcèntric és l’exposició del CCCB Metamorfosis, dedicada als cineastes Starewicht, Švankmajer i als germans Quay, que s’estrenarà a final d’abril, tot i que les sessions de cinema experimental —la majoria inèdit— de gener, febrer i març es vincularan de manera més lliure i interpretativa al tema de l’exposició.

XCÈNTRIC

Del 9 de gener fins al juny

Auditori del Centre de Cultura Contemporània (CCCB)

Les funcions inaugurals d’avui i demà estaran dedicades a la filmografia d’Antoni Pinent, antic programador de Xcèntric, que ara torna com a autor per presentar el repàs de les seves obres. Es tracta d’“un cinema que reflexiona sobre el seu propi mitjà i que destaca internacionalment per haver desenvolupat la tècnica polyframe, sense càmera i d’apropiació”, explica López. Pinent treballa directament, sobre el suport fragmentant amb tisores, els fotogrames de diferents pel·lícules i els tornarà a enganxar manualment. López ha detectat que “avui dia creix el gust per la creació d’un cinema tangible i el desig de tornar a tocar la matèria”. I d’experimentar amb ella, com en el cas dels contemporanis João Maria Gusmão i Pedro Paiva, realitzadors de pel·lícules mudes en 16 i 35 mm. O del jove gallec Lois Patiño, considerat “un pintor del paisatge”.

Cada dijous a les 20 h i diumenge a les 18.30 h, al CCCB, a un preu de quatre euros per entrada, uns 190 espectadors seran guiats —amb xerrades i presentacions— dins de l’intricat món d’autors avantguardistes de diferents èpoques, com ara Arthur Lipsett, Ute Aurand, Marie Menken, Robert Gardner, Robert Fulton o Shirley Clarke: creadors d’un cinema sense límits ni restriccions dictades pel mercat, visionaris i atrevits inventors de noves tècniques que inciten a la reflexió i a la creació lliure. Un cinema que encén bombetes. Així ho ha fet el cineasta Juan Bufill, recorda López, que un cop deixades de banda les creacions cinematogràfiques, va retrobar la inspiració després d’haver assistit a la programació de Xcèntric.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_