_
_
_
_

Hitler, Stalin i el jueu

La cita es va inaugurar diumenge passat amb la preestrena de Hannah Arendt, la pel·lícula de Margarethe von Trotta

Jacinto Antón
Un fotograma d’Hotel Lux, de Leander Hausmann.
Un fotograma d’Hotel Lux, de Leander Hausmann.

Som a l’equador del sempre tan interessant Festival de Cinema Jueu de Barcelona, que enguany celebra la 15a edició (www.fcjbarcelona.org). La cita es va inaugurar amb magnificència diumenge passat amb la preestrena de Hannah Arendt, la pel·lícula de Margarethe von Trotta sobre la pensadora jueva alemanya que va cobrir el judici a Eichmann a Jerusalem per compte del The New Yorker i va encunyar l’expressió “la banalitat del mal”. El film, que s’estrenarà comercialment a final de mes, se centra en els problemes que va comportar a la valenta Arendt descriure en els seus escrits el criminal nazi en termes de persona “corrent”. La mateixa directora va visitar Barcelona per presentar la seva pel·lícula.

Dissabte, a les 22 h, es projectarà a la plaça de Sant Felip Neri, en VOSE, un altre dels films més atractius del festival, Hotel Lux, de Leander Hausmann. Aquesta pel·lícula alemanya del 2011 narra la peripècia d’un humorista de cabaret dels anys trenta a Berlín, Hans Zeisig, que triomfa amb un número sobre Stalin i Hitler (ell interpreta el líder nazi, i un amic jueu, el soviètic). Quan les coses es compliquen a Alemanya, Zeisig decideix fugir a Hollywood, però el destí el porta a l’Hotel Lux de Moscou, on el prenen per l’astròleg personal del Führer...

FESTIVAL DE CINEMA JUEU DE BARCELONA

Fins al 16 de juny

www.fcjbarcelona.org

Avui dijous la programació del festival és plena d’atractius. A l’Institut Francès (c/ Moià, 8) es projecta a les 19.30 h el documental The Flat, d’Arnon Goldfinger (vet aquí un cognom cinematogràfic), una coproducció germanoisraeliana del 2011 sobre els dolorosos secrets de família que surten a la llum en buidar el pis d’una dona, emigrada a la dècada dels trenta, morta en un edifici de Tel Aviv. Aftermath (en el mateix lloc, a les 21.30 h) és un llargmetratge de ficció de Wladyslaw Pasilowski sobre un home que torna al seu poble de Polònia després de viure molts anys als Estats Units, alarmat pels problemes del seu germà amb els veïns. L’objecte de la disputa és també aquí un fosc secret del passat. Ja se sap que veïns i Polònia no sol ser una bona combinació.

Demà divendres, a les 19.30 h, també a l’Institut Francès, un altre documental: L’arbre de la muralla, de Tomás Lipgot. Es tracta d’una producció argentina centrada en Jack Fuchs, un polonès de 89 anys supervivent de l’Holocaust que va perdre tota la seva família a Auschwitz i viu a Buenos Aires. Fuchs va ser internat al gueto de Lodz, la seva ciutat natal, enviat a Auschwitz i després a Dachau. “Sovint la gent no entenia com els supervivents vam poder reprendre les nostres vides i formar una nova família. Però, malgrat tot el que ens van prendre els nazis, nosaltres vam guanyar, perquè mai ens van poder deshumanitzar”, explica Fuchs al documental, que utilitza animació i imatges filmades pel mateix exdeportat per explicar el genocidi. tot seguit, a les 21.30 h, Zaytoun, d’Eran Riklis, sobre l’amistat entre un nen palestí refugiat a Shatila el 1982 i un pilot de combat israelià capturat i empresonat en el mateix camp.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Jacinto Antón
Redactor de Cultura, colabora con la Cadena Ser y es autor de dos libros que reúnen sus crónicas. Licenciado en Periodismo por la Autónoma de Barcelona y en Interpretación por el Institut del Teatre, trabajó en el Teatre Lliure. Primer Premio Nacional de Periodismo Cultural, protagonizó la serie de documentales de TVE 'El reportero de la historia'.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_