_
_
_
_
Traduccions

Orientacions sexuals

La narrativa estrangera de més abast es veu enguany insòlitament sotmesa als imperatius sexuals

Sant Jordi i el drac, de Paolo Ucello (1455-1460).
Sant Jordi i el drac, de Paolo Ucello (1455-1460).

Potser és casual, però és oportú: mentre E. L. James continua venent a tort i a dret la seva ombrívola trilogia, la narrativa estrangera de més abast es veu enguany insòlitament sotmesa als imperatius sexuals, orientacions incloses, però sense que hi dominin, per fortuna, els punts de vista més estereotipats.

Entre els exemples indispensables, sens dubte es troba el de John Irving, que a les seves recerques sobre l’adolescència i la paternitat hi ha afegit ara la de la bisexualitat en l’ambigua però contundentment política En una sola persona. Favorita a les travesses, la tretzena novel·la d’Irving haurà de lluitar amb un altre nom pesant, el del Jeffrey Eugenides, catapultat al seu dia per Les verges suïcides. Lluny de la intimitat mòrbida d’aquella obra, però també de l’hermafrodita de Middlesex, Eugenides narra ara l’elecció, entre austeniana i barthesiana, d’una estudiant que no sap si casar-se, però que es posa com una moto tant si pren alcohol com si entra en una biblioteca.

Més directe i trencador en el seu triangle, el francès Guibert, gran cronista de la sida, acaba de ser recuperat a Galaxia Gutenberg, amb dibuixos de Miquel Barceló, en una joieta porca i pervertida que, malgrat tot, conté en un paràgraf més reflexió sobre la submissió, el poder i la carnalitat que totes les aventures d’Anasthasia Steele.

Sant Jordi i el drac, de Luca Signorelli (1495-1505).
Sant Jordi i el drac, de Luca Signorelli (1495-1505).

Tot plegat, a més, es pot combinar aquesta Diada amb visions menys properes sobre el sexe i les relacions amoroses. Un altre francès, l’establert a Barcelona Mathias Énard, ha jugat amb les expectatives eròtiques d’un immigrant tangerí a l’ambiciosa Carrer Robadors, fins al punt d’impulsar l’èxode al Raval del seu protagonista amb una turista catalana que li obrirà alhora les portes de l’infern i del paradís. A l’altra banda de la Mediterrània, al Líban, és en canvi el professor Adam d’Els desorientats, del gran Amin Maalouf, qui trenca tots els tabús amb la seva amant Semiramis després de dinamitar el seu exili per la mort d’un amic. I a pocs quilòmetres, a Tel Aviv, el fenomen contístic de l’any prové de la trentena de relats que formen De sobte truquen a la porta. Malgrat que la compilació, de l’israelià Edgar Keret, tracta temes molt diferents, el cert és que peces tan ressenyables com Ari, Simyon, Descordar, Escriptura creativa i, sobretot, De fet, últimament tinc unes ereccions tremendes palesen que per als bons narradors actuals, com deia Wilde, el més profund segueix essent encara la pell, la pell humana.

Carrer Robadors / Calle de los ladrones. Mathias Énard. Columna / Mondadori. 320 / 272 pàg. 21,90 euros. La trama matrimonial / La trama nupcial. Jeffrey Eugenides. Empúries / Anagrama. 512 / 536 pàg. 22,90 / 23,90 euros. De sobte truquen a la porta / De repente llaman a la puerta. Edgar Keret. Siruela / Proa. 252 / 208 pàg. 18,90 euros / 18,95 euros. Els gossos. Hervé Guibert. Galàxia Gutenberg. 64 pàg. 16,50 euros. En una sola persona / Personas como yo. John Irving. Edicions 62 / Tusquets. 616 / 472 pàg. 22,50 euros. Els desorientats / Los desorientados.Amin Maalouf. Alianza. 504 / 528 pàg. 22 / 22,50 euros.

La señora Bovary

Gustave Flaubert. Alba. 400 pàgines. 28 euros


Nova traducció de la immortal obra de l’escriptor francès, a càrrec de María Teresa Urrutia. Aquesta història d’un adulteri en una ciutat francesa de províncies, de tràgiques conseqüències, ara com abans no deixa indiferent. El mateix John Irving li dedica un bon espai en la seva darrera novel·la (En una sola persona).

Cómo todo acabó y volvió a empezar

E. L. Doctorow. Miscelánea. 240 pàgines. 16,90 euros


Primera novel·la de l’autor de Ragtime. Amb tècniques properes al nou periodisme, descriu l’arribada d’un delinqüent que es passeja per l’Oest violant, matant i robant en un poble de Dakota, i la reacció d’algunes de les víctimes. Retrat de la conquesta de l’Oest, del naixement d’una nació, d’una frontera aterridora.

El uso del hombre

Aleksandar Tisma. Acantilado. 337 pàgines. 25 euros


El terror, el totalitarisme i la mort després de l’ocupació nazi de Iugoslàvia a la ciutat danubiana de Novi Sad, on va néixer l’escriptor. La poca gent que va poder sobreviure acabà en camps d’internament soviètics. Aquest llibre pertany al cicle anomenat Ramas entrelazadas, del qual Acantilado ja ha publicat El libro de Blam.

El festín de John Saturnall

Lawrence Norfolk. Galaxia Gutenberg. 499 pàgines. 21,50 euros


L’escriptor anglès, popular per les seves novel·les històriques, torna a la ficció després d’anys d’absència. Ambientada a l’Anglaterra del XVII, John rep com a herència de la seva mare un llibre de receptes. Es farà cuiner i treballarà a la casa d’un noble. Història d’amor en una època convulsa que desembocarà en una guerra civil.

Cuentos completos

Roald Dahl. Alfaguara. 918 pàgines. 26 euros


Ordenats de forma cronològica, aquest volum és l’edició més completa dels contes de l’escriptor gal·lès, autor de la popular novel·la juvenil Charlie i la fàbrica de xocolata. Alguns dels relats eren fins ara inèdits en castellà. “El seu estil és directe, eloqüent, viu, sec, expressiu”, explica Elvira Lindo al pròleg.

Matar al padre

Amélie Nothomb. Anagrama. 132 pàgines. 14,90 euros


Una de les novel·les aparentment lleugeres de l’escriptora belga nascuda al Japó, però molt elaborada i amb un toc negre. Tracta el món de la màgia a través d’un mag i el seu deixeble, que el considera un pare adoptiu. Hi ha fascinació entre els dos, però també rivalitat, a la qual contribueix una seductora malabarista.

Terra / Tierra

David Vann. Empúries / Mondadori. 264 / 256 pàgines. 21,90 euros


L’autor de la reeixida Caribou Island, situada a la gelada Alaska, on va néixer, es trasllada en aquesta novel·la a l’assolellada Califòrnia, d’on eren els seus pares. A Terra, l’escriptor nord-americà narra la descomposició d’una família que amaga en silenci els greuges i comptes pendents, fins que tot esclata.

Relats de Kolimà, I / Relatos de Kolimá, 5

Varlam Xalàmov. Días Contados / Minúscula. 328 / 360 pàgines. 19 / 19,50 euros


A la regió de Kolimà, a Sibèria, l’escriptor rus va viure la terrible experiència del gulag. Durant gairebé 20 anys va fer un periple per camps de treball i de depuració, i necessità sis llibres (1954-1962) per explicar-ho, en una crònica dolorosa i moral. Surt ara el primer volum en català i el cinquè en castellà.

Henry y Cato

Iris Murdoch. Impedimenta. 448 pàgines. 23,95 euros


Henry i Cato són dos homes sense nord que després d’anys sense veure’s es tornen a trobar a Anglaterra. Henry torna perquè ha heretat una fortuna que no desitja. Cato, un capellà de Londres, s’enamora d’un jove d’un barri marginal i pateix una crisi de valors. La millor novel·la de Murdoch, segons Carol Joyce Oates.

Limónov

Emmanuel Carrère. Anagrama. 400 pàgines. 19,90 euros


Poeta i buscaraons; dissident clandestí a l’URSS; exiliat a Nova York, on fou pidolaire i escriví un llibre; proserbi als Balcans; opositor de Putin... Una vida de novel·la, la de Limónov. “Existeix i l’he conegut”, diu l’autor de De vidas ajenas, que fa una biografia narrada, guanyadora dels premis Renaudot, el de la Llengua Francesa 2011 i el Prix des Prix.

El crim del soldat / El crimen del soldado

Erri de Luca. Bromera / Seix Barral. 88 / 110 pàgines. 14,50 euros


Nova novel·la, també de rara intensitat, de l’autor italià. Per molt que el pare, antic criminal de guerra, repeteixi que l’únic crim real del soldat és la derrota, la filla pensa que els crims del seu pare són injustificables. Duel narratiu.

El partisano Johnny

Beppe Fenoglio. Sajalín. 638 pàgines. 29,50 euros


Obra mestra de l’escriptor italià (1922-1963), és una bona notícia que es recuperi quan fa 50 anys de la seva mort. Excel·lent crònica partisana no exempta de crítica, amb un protagonista conscient de mantenir una lluita desigual.

El sentit d’un final / El sentido de un final

Julian Barnes. Angle / Anagrama. 160 / 192 pàgines. 16,90 euros


Novel·la breu i intensa de l’autor d’El lloro de Flaubert sobre la memòria a partir de Tony, que s’havia conformat a deixar-se anar fins que un episodi del passat l’hi remou tot. També, reflexió sobre el que volíem ser i el que som.

L’home que volia arribar lluny / El hombre...

Hans Fallada. Edicions 1984 / Maeva. 758 / 656 pàgines. 22,90 euros


Un altre títol de l’autor de l’elogiada Sol a Berlín. Karl, orfe i ingenu, de 16 anys, arriba a la capital alemanya el 1909 somiant conquerir-la. Lluitarà de manera ferotge en una ciutat que fa olor de modernitat i futur.

El vagabundo de las estrellas

Jack London. Nórdica. 369 pàgines. 21,95 euros


“Un conte fantàstic i una despietada crítica social dels abusos del poder”, diu Fernando Savater en el pròleg d’aquesta novel·la, la darrera que va escriure London. Un convicte d’assassinat rep el càstig addicional de ser lligat amb una camisa de força.

L’escombra del sistema / La escoba del sistema

David Foster Wallace. Ed. del Periscopi / Pálido Fuego. 600 / 521 pàg. 19,90 / 23,90 euros


Debut (1987) de la que fou veu referencial de la narrativa actual als EUA (1962-2008), brillant i atrevida sàtira del món empresarial i artístic d’aquell país. Editada durant el realisme brut, va ser una llambregada.

Un circo pasa

Patrick Modiano. Cabaret Voltaire. 184 pàgines. 17,95 euros


Novel·la del prestigiós escriptor francès, publicada originalment el 1992 i fins ara inèdita a Espanya. Aventures amoroses, i perilloses, d’un noi i una noia en el París dels anys seixanta. Com sempre, frases curtes i descripcions breus i intenses, marca de la casa.

El malentendido

Irène Némirovsky. Salamandra. 160 pàgines. 14 euros


Primera novel·la de l’autora de Suite francesa, morta a Auschwitz i ja amb els temes que marcaren la seva obra: fugacitat de la passió amorosa, ressentiment social, decadència de la classe acomodada... Tot a partir d’una relació adúltera.

Un paraíso inalcanzable

John Mortimer. Libros del Asteroide. 456 pàgines. 22,95 euros


Retrat de la vida anglesa des del final de la II Guerra Mundial fins al thatcherisme, del qual fa una sàtira ferotge. Leslie Titmuss, ambiciós diputat conservador local, protagonista de dues novel·les més, rep sorprenentment l’herència del rector socialista...

Estimada vida / Mi querida vida

Alice Munro. Club Editor / Lumen. 352 pàgines. 22,90 euros


Catorze contes de l’autora canadenca, de gran habilitat per construir dones a priori anodines, però en realitat molt especials, com ara la dona amb poliomelitis o la mare que abandona la filla. Els darrers contes són de caire biogràfic.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_