_
_
_
_

Els nostres titelles, més a prop

La producció catalana i familiar domina la quarta edició del Festival TOT

Les ombres xineses dels Animamundi, amb l’espectacle  La màquina màgica.
Les ombres xineses dels Animamundi, amb l’espectacle La màquina màgica.

La crisi ofega també els titelles. El Festival de Titelles i de Teatre d’Objectes de Barcelona TOT Festival, certamen singular en el seu gènere, ha decidit reinventar-se en la quarta edició per ajustar-se als nous pressupostos tot plantejant una programació més austera que en les edicions anteriors, centrada en les produccions catalanes i orientada al públic familiar. Més modest però més proper i amb la voluntat de tornar a créixer segons ho permetin les condicions, TOT 2013 envairà el Poble Espanyol aquest cap de setmana, des de divendres i fins diumenge, amb sis espectacles de companyies catalanes i un itinerari per diversos espais del recinte de Montjuïc, el TOTal Experience, en què l’espectador podrà gaudir de quatre actuacions de 15 minuts cadascuna a càrrec de companyies especialitzades en diferents tècniques. La programació es complementa amb les propostes emergents del TOT Off i amb un seguit d’activitats paral·leles dirigides al sector professional.

“Tant de bo estigués jo emmanillat / a uns gruixuts i greixosos fils / que m’ordenessin i em caminessin / cap a camins desconeguts”, deia el poeta referint-se als titelles més populars, les marionetes, però hi ha moltes formes de donar vida a un titella i molts titelles que, estrictament parlant, ni tan sols es diuen així. Aquesta edició del TOT és una bona ocasió per conèixer les diferències entre els uns i els altres. Per exemple, els titelles de taula —que són ninots de cos sencer animats amb mecanismes més o menys sofisticats per les extremitats i per la part del darrere del cap— i les ombres xineses són les tècniques usades per la companyia Animamundi a La màquina màgica, un homenatge a les arts i els oficis artesanals que obrirà el festival divendres (20 hores) i que es podrà veure de nou dissabte i diumenge al matí. Els titelles de taula, en concret dos nens, una bruixa i un gat, tornen a ser els protagonistes de Hansel i Gretel, l’adaptació del clàssic dels germans Grimm que presenta dissabte l’associació Trac-Trac Centre de Titelles del Vallès (12.30 hores). La companyia centenària Sebastià Vergés fa ús dels titelles de guant, o putxinel·lis, per explicar la història d’El fantàstic màgic d’Oz, un altre clàssic amb éssers extraordinaris com l’home de llauna, l’espantaocells o el lleó covard, dissabte a la tarda. Els barcelonins Pea Green Boat injecten vida a una sèrie d’objectes i materials que solen ser naturals i orgànics, però que en les seves mans esdevenen els protagonistes d’El rei i el mar: des d’animals fins a elements naturals com el mar i els núvols, com també, és clar, el rei, que aquí parla poc però mana molt (dissabte, 18.30 hores). Més titelles de taula diumenge al matí a càrrec de la companyia Forani Teatre, que acompanyen amb música en directe, piano a quatre mans, les aventures d’El carnaval dels animals.

Per la seva banda, la companyia Els Binixiflat presenta, diumenge a la tarda, Oiraki, el Castell dels Ocells, una sèrie d’històries creuades protagonitzades per titelles de tija —subjectats per un eix que en aquest cas és superior, amb les extremitats manipulades per varetes— que donen vida als habitants d’un castell.

La cloenda del festival tindrà lloc diumenge (18 hores) amb la cercavila de la Colla Gegantera del Poble Espanyol, un recorregut de gegants i capgrossos que partirà de la Plaça Aragonesa. Una autèntica i tranquil·la invasió.

 

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_