Sant Patrici, patró de Catalunya
El Festival Irlanda / Catalunya es celebra aquest fi de setmana
La imatge de la cultura irlandesa és, sobretot, musical. El folk irlandès agrada tant a dins com a fora d’aquest petit país insular. Però Irlanda és rica en molts tipus de manifestacions culturals.
La primera edició del festival Creative Connexions Irlanda-Catalunya permetrà comprovar en primera persona el pols cultural d’Irlanda sense haver de viatjar-hi. Des de demà i fins diumenge —coincidint amb la festivitat de Sant Patrici, patró del país, la festa nacional se celebra el 17 de març—, la ciutat de Sitges acollirà el bo i millor de la cultura irlandesa en el camp de l’escriptura, la música, el teatre i l’art, que es mesuraran amb alguns dels creadors catalans del moment.
El programa d’actes és ampli, i encara que estigui centrat sobretot en la música, tant en el seu vessant tradicional com clàssic i contemporani, també inclou activitats com ara col·loquis al voltant de l’art, recitals de poesia, trobades gastronòmiques, taules rodones sobre personatges com el poeta irlandès Seamus Heaney —un dels més coneguts i reconegut internacionalment, després d’obtenir el Nobel de Literatura el 1995— o trobades de col·leccionistes d’art, que intercanviaran punts de vista sobre el moment actual que viuen les col·leccions d’art en tots dos països. El Palau Maricel, el Museu Romàntic i la Fundació Stämpfli d’art contemporani són alguns dels escenaris escollits per celebrar el festival.
La visita irlandesa serà corresposta, dos mesos després, entre els dies 24 i 26 de maig, quan el festival es traslladarà a la ciutat de Dún Laoghaire, propera a la capital, Dublín, on els artistes catalans que es desplacin a l’illa seran els protagonistes.
Sitges no serà l’única ciutat que es tenyirà de verd aquest cap de setmana, i on el shamrock (trèvol) lluirà en gairebé tots els vestits. Barcelona també celebrarà la festivitat amb una festa popular, i eminentment familiar, que s’està convertint en tot un clàssic.
Serà el proper dissabte 16 de març a la zona de vianants del carrer Numància (per sobre de l’avinguda Diagonal).
No faltaran la música i la dansa céilí, els contacontes de mitologia cèltica, una desfilada de gaiters a càrrec dels City of Barcelona Pipe Band —cosa que denota la forta presència irlandesa a la ciutat— i, per als aficionats a l’esport, retransmissió en directe de la cinquena jornada del Torneig de les Sis Nacions de rugbi, que enfronta les seleccions de França, Itàlia, Escòcia, Irlanda, Gal·les i Anglaterra. Les activitats han estat programades pel pub Kitty’s, el primer establiment irlandès que va obrir les portes a Barcelona el 1994 en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.