_
_
_

Triomf dels kenians Anthony Marítim i Ruth Chebitok, però sense rècords

17.200 corredors (3.572 dels quals, dones) han participat aquest diumenge a la 40a Marató de Barcelona

Els corredors, per l'Escorxador.
Els corredors, per l'Escorxador.Joan Sánchez

El corredor kenià Anthony Marítim amb un registre de 2h.08:08, la seva millor marca personal, i la seva compatriota Ruth Chebitok, amb 2h.25:49, s'han imposat en categoria masculina i femenina, respectivament en el 40è Zuric Marató de Barcelona que aquest diumenge al matí s'ha disputat a la ciutat amb la participació de 17.200 corredors (3.572 dels quals, dones). La sortida s'ha donat amb una temperatura de 13ºC, que ha anat pujant fins als 16ºC a mesura que transcorria la carrera i amb una alta humitat, el 75%. El vent lateral del sud-oest ha complicat la carrera en alguns trams.

Amb tres corredors kenians com 'llebres', la sortida en categoria masculina, on s'intentava atacar el rècord de la prova, va ser molt ràpida i un grup de 20 corredors, entre els que estaven els favorits: els etíops Tsegay Kebede, Tariku Kinfu i Bira Seboka i els kenians Jonah Chesum, Philip Kimutai i Anthony Martítm, van passar amb un registre de 15:11.

El grup s'ha mantingut compacte al quilòmetre 10 amb un temps de pas de 30:23 minuts i encara s'ha millorat el registre cinc quilòmetres més endavant (46:40), uns 20 segons per sota del rècord del 2010.

El grup ja amb sol quinze unitats va passar per l'equador del recorregut (21.097 m.) amb 1h.04.22, uns 22 segons per sota del rècord de Jakcson Kotut.

5. Lucy Wanjiku Kènia 2h.35:43

Però al quilòmetre 25, es va quedar tan sols una 'llebre' tirant del grup i notant ja l'esforç, perquè el registre era d'1h.15:56, amb prou feines 10 segons per sota de la millor marca de la prova barcelonina.

Al quilòmetre 30, ja amb l'aparició del vent, encara que no amb tanta intensitat com l'esperada, el grup del capdavant s'havia reduït a nou corredors amb Tariku Kinfu, Anthony Marítim i Tsegaye Kebede passant amb 1h.31:03, ja un segon per damunt de temps de rècord.

La carrera es va trencar definitivament en el pas del quilòmetre 35 i quatre corredors van donar el cop definitiu, deixant enrere fins i tot al gran favorit, l'etíop Tsegay Kebede.

Així tres kenians: Anthony Marítim, Silas Too i Hillary Kipsambu, al costat de l'etíop Tariku Kinfu, passaven amb 1h.45:56, mentre Kebede es quedava a 39 segons d'ells.

Kinfu va quedar endarrerit al quilòmetre 40, mentre els tres kenians passaven junts amb 2h.00:59, set segons per damunt del rècord.

A partir d'aquí, Anthony Marítim llançava l'atac final per imposar-se amb un crono de 2h.08:09, 38 segons per damunt del rècord Jackson Kotut (2h.07:30/2010).

El segon lloc va ser per al seu compatriota Silas Too, amb 2h.08:26 i el tercer lloc del podi per a Hillary Kipsambu, amb 2h.08:53.

El vitorià Iván Fernández, no ha aconseguit la mínima (fixada en 2h.14:30) per al Campionat d'Europa de Berlín del pròxim mes d'agost. Encara que va passar l'equador del recorregut entre els 20 primers amb 1h.06:02, més d'un minut per sota de la mínima, va haver de retirar-se entre el quilòmetre 25 i 30.

El primer espanyol, en quinzena posició, ha estat el triatleta igualadí Albert Moreno (CA Igualada), que debutava en la marató, amb un crono de 2h.28:16.

En categoria femenina, les diferències es van marcar ràpidament i un grup format per tres etíops -Belaynesh Tsegaye, Worknesh Alemu i Alemitu Begna- i la keniana Ruth Chebitok es van escapar.

Van passar el quilòmetre 5 amb 17:33, el 10 amb 34:44 i el 15 amb 51:56, uns 30 segons per damunt dels registres de l'etíop Helen Tola Bekele, guanyadora l'any passat i rècord actual de la prova.

Amb 1h.13:00 van passar per la mitja marató (21.097 metres), un registre 40 segons per damunt del rècord. El grup de quatre es mantenia al quilòmetre 25 (1h.26:21) i es reduïa sol tres al quilòmetre 30 (1h.43:41).

Poc després el trio es va trencar i la keniana Ruth Chebitok, de 27 anys i debutant en una marató, sortia llançada per imposar-se amb un temps de 2h.25:49, 45 segons per damunt del rècord de l'etíop Helen Tola Bekele, aconseguit la passada edició amb un crono de 2h.25:04.

A 1:19 d'ella entrava l'etíop Belaynesh Tsegaye, amb 2h.27:08 i Worknesh Alemu era tercera amb 2h.28:19.

L'atleta paralímpic de Granollers, Jordi Madera, s'ha imposat en la categoria de cadira de rodes, amb un registre d'1h.47:58.