_
_
_
_

Agenda

Festivals, arts, música...

Arrels internacionals. Des de la cubana Omara Portuondo fins als monjos tibetans del monestir de Tashi Lumpo, l'oferta d'aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú és àmplia i d'alt nivell. El 20è Festival Internacional de Música Tradicional i Popular s'ha convertit en referència de les músiques ètniques a Catalunya i, a més de concerts, en gran part gratuïts, també ofereix altres activitats complementàries com una fira de luthiers, una mostra d'instruments tradicionals i vermuts tertúlia amb alguns dels grups participants.

El grup valencià Al Tall presentarà el seu nou disc, dedicat al 800 aniversari del naixement de Jaume I, demà a la jornada inaugural. L'acompanyaran sobre l'escenari el cantant mallorquí Tomeu Penya i el cantautor occità Jan Maria Carlotti. Més tard, serà el torn de les italianes Assurd, que acompanyen les seves cançons tradicionals amb tot tipus d'instruments de percussió. El jazz llatí de Bloque 53 és un dels grups que participa copresentat pel cicle Diversons de la Fundació La Caixa, entitat que, com el Taller de Músics, que presenta l'espectacle Lo riu, col·labora aquest any amb el festival. Diego el Cigala, els brasilers Darrill Maia & Trío Forróbódó, els catalans Jordina Biosca i Roger Mas, o el conjunt del Rajasthan Jaipur Kawa Brass Band són d'altres dels participants. 29è Festival Intenacional de Música Tradicional i Popular. Diversos espais de Vilanova i la Geltrú (17,18 i 19 de juliol). www. vilanova.cat/fimpt.

No es tracta d'un festival de música en ús, perquè es desenvolupa en un marc únic: l'interior de les coves situades al cor de la muntanya de Montserrat, riques en nitrat de potassi. El lloc, que té una acústica excepcional, permet sentir la música com en molt pocs llocs. És per això que, des de fa quatre anys acull Gong. Festival de noves sonoritats. L'edició d'enguany està centrada en els sons del cristall i en la percussió.

El festival engegarà el dia 18 amb un concert de txalaparta -l'instrument basc l'origen del qual moltes llegendes situen a les coves prehistòriques-, a càrrec de la companyia Oreka TX, mentre que l'endemà els protagonistes seran dos instruments inèdits: la glassharmònica (inventada al s. XVIII) i el Cristal Baschet (als anys 60) que seran interpretats per un dels més experts, el músic francès Thomas Bloch. Els tres seran acompanyats per la veu privilegiada del sopranista Patrick Husson conegut com "la veu de cristall", amb una tessitura similar a la dels castrati.

Per als dies 25 i 26 s'ha programat el tradicional Passeig musical per les coves, que aquest any ha fet el compositor Pedro Alcalde i que el duran a terme el grup Percussions de Barcelona. Per a l'ocasió, el passeig de 500 metres per l'interior de les coves s'acompanyarà d'un concert realitzat amb instruments com el vibràfon, el cròtal o el waterphone. Tota una experiència. Gong. Festival de noves sonoritats. Coves del Salnitre, Collbató (18, 19, 25 i 26 de juliol). www.gong.cat.

ARTS

Produccions locals com la de la companyia InSomNi i internacionals com la de la francesa Bratsc, música com la de l'argentina Sofía Rei (a la imatge) o el circ d'Áticus Tilt formen part de les propostes de la Mostra d'Arts Vives del Castell de Montesquiu per a les nits d'aquest divendres i dissabte. Durant les dues vetllades es projectarà a la façana del castell el muntatge 10 anys de MAV. En busca de l'emoció, en complir-se el desè aniversari d'aquest festival. Mostra d'Arts Vives Castell de Montesquiu (17 i 18 de juliol). www.mostrartsvives.org.

MÚSICA

Els concerts d'estiu de La Ruta del Cister a la cinquena edició coincidint amb els 20 anys de la creació d'aquesta ruta que uneix tres monasteris cistercencs creats al segle XII (Santa Maria de Poblet, Santa Maria de Vallbona i Santes Creus). Els set concerts programats, com el del pianista Benjamim Taubkim, el de la Vella Dixieland, que fa música de Nova Orleans a casa, les veus líriques de Mariluz Martínez-Farias i Graham Lister o el gospel de Gospel Soul, cobreixen un ampli ventall de registres i gèneres que permetrà gaudir de bons moments entre les pedres d'aquestes joies arquitectòniques. Concerts d'estiu a La ruta del Cister (18 juliol al 22 d'agost) www.larutadelcister.info.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_