Contra la resignació
Indigneu-vos! / ¡Indignaos! Stephane Hessel. Destino. 64 pàg. 5 euros. Reacciona @. Div. autors. Aguilar. 176 pàg. 9,50 euros. Manifiesto de economistas aterrados. Div. autors. Barataria. 64 pàg. 6,50 euros. El futur del capitalisme / El futuro de... Salvador Giner. Ed. 62 / Península. 168 / 125 pàg. 15,90 euros. Un mundo en quiebra. Bernardo Pérez. Libros de la Catarata. 220 pàg. 17 euros. No somos hormigas @. Div. autors. Debate. 128 pàg. 15,90 euros. Chernóbil. Confesiones de un reportero. Igor Kostin. Efados. 240 pàg. 19 euros. Chernóbil. 25 años después. Santiago Camacho. Debate. 336 pàg. 18,90 euros. Chernóbil. La zona. Francisco Sánchez i Natacha Bustos. Glénat. 184 pàg. 17,95 euros. La tierra se agota. James Lovelock. Planeta. 300 pàg. 20 euros. Wikileaks per dins @. Daniel Domscheit-Berg. La Campana / Roca Editorial. 312 / 264 pàg. 16 / 15 euros. Wikileaks y Assange @. David Leigh i Luke Harding. Gestión 2000. 300 pàg. 17,95 euros. W de Wikileaks @. Bruno Ardeñosa. Cúpula. 320 pàg. 17 euros. La próxima década @. George Friedman. Destino. 302 pàg. 21 euros.
Sembla que no hi ha res a fer, que les coses no poden ser d'una altra manera, que estem perfectament informats de tot, que els tècnics ho tenen tot controlat, que els que manen saben el que fan. Sí? Hi ha altres maneres de veure les coses. Aquí van alguns suggeriments contra la resignació que regna avui.
>> Alternatives per la crisi. L'economia no és una ciència exacta, com ha quedat ben demostrat, i les solucions depenen en gran part de la ideologia i de les prioritats. D'això parla, per exemple, Indigneu-vos!, el llibre de Stéphane Hessel, nonagenari resistent francès que en sis setmanes ja ha venut 200.000 exemplars a Espanya. El seu alegat a la joventut perquè mantingui alta la demanda de justícia social és molt voluntariós, i resulta imprescindible el pròleg del sempre combatiu José Luis Sampedro. Els papers es canvien a Reacciona, on és Hessel qui prologa a Sampedro i d'altres autors (Mayor Zaragoza, Garzón...) que donen 10 raons perquè la gent es mobilitzi. Més tècnic, però igualment contundent, és el Manifiesto de economistas aterrados, pamflet firmat per quatre economistes francesos que ofereix alternatives socials i d'esquerra a les polítiques neoliberals que imposa el poder financer neoliberal.
En l'àmbit més acadèmic trobem El futur del capitalisme, reflexiu assaig de Salvador Giner en què el sociòleg analitza l'evolució del capitalisme, sistema que considera amoral (que no immoral), i també els camins que pot prendre en un futur proper. També en la via de buscar alternatives es troba Un mundo en quiebra, de Bernardo Pérez, que proposa replantejar l'actual model. En la versió optimista del tema hi trobem el llibret No somos hormigas, que defensa que no estem tan malament, analitza les coses que es podrien arreglar i, el més interessant, proposa maneres perquè cada un pugui ajudar que el món vagi millor.
>> Natura. La catàstrofe de la central nuclear de Fukushima ha tornat a posar sobre la taula no sols el tema de l'energia nuclear sinó el problema de com estem aconseguint en tres generacions carregar-nos la natura. Del tema nipò encara no hi ha novetats editorials, massa recent, però ha coincidit amb el trist aniversari de l'accident de Txernòbil, que el 26 d'abril farà 25 anys. Sobre aquest tema s'acaba de reeditar el llibre Chernóbil. Confesiones de un reportero, d'Igor Kostin, el llegendari fotògraf moldau que va sobrevolar la central el mateix dia de la catàstrofe (només se'n va salvar una imatge) i després va tornar-hi per deixar constància del desastre. També ha aparegut Chernóbil. 25 años después, del periodista Santiago Camacho, que recapitula els fets. A partir d'una ficció realista, la d'una família que va haver de deixar-ho tot, Francisco Sánchez i Natacha Bustos han fet un novel.la gràfica que se centra en la tràgedia humana. En el terreny més genèric, el polèmic científic James Lovelock, autor de la teoria Gaia, ofereix una visió no gens esperançadora del canvi climàtic a La tierra se agota, on avisa que ja no hi ha solució i que cal ja buscar la manera de sobreviure.
>> Wikileaks i la informació. Wikileaks ha revolucionat el món de la informació. Tot esperant que es publiqui en breu el llibre del mateix Julian Assange, diversos textos analitzen el fenomen. Wikileaks per dins està escrit per Daniel Domscheit-Berg, durant anys portaveu de la revolucionària web, molt crític; Wikileaks y Assange, dels periodistes David Leigh i Luke Harding, fan un relat trepidant de com ha anat i què ha suposat aquesta revolució mediàtica que ha fet trontollar governs; i W de Wikileaks, de Bruno Ardeñosa, fa un repàs del culebrot de les famoses filtracions. Més xocant és la informació que preveu George Friedman a La próxima década: Xina entrarà en crisi, Rússia farà por i el terrorisme serà moneda global. Cal resignar-se?
Espanya, capital París / España, capital París
Espanya, capital París / España, capital París
Germà Bel
La Campana / Destino
316 / 322 pàgines. 19 euros El subtítol del llibre, Tots els camins porten a Madrid, és una pista de l'objectiu de Bel: criticar el centralisme logístic d'Espanya. I aquest expert, en relacionar infraestructures i economia, creu que res és per atzar, que hi ha motivacions en la planificació estratègica espanyola. Es pregunta, per exemple, "per què en diuen solidaritat, igualtat i eficiència quan es tracta només de control polític?". Bel provoca amb les seves preguntes un lector que haurà d'extreure conclusions.
El rey se inclina y mata Hertha Müller
El rey se inclina y mata
Hertha Müller
Siruela
192 pàgines. 17,95 euro
La premi Nobel del 2009 fa un viatge doble. Per una banda, camina per la seva biografia marcada de falta llibertat en la dictadura de Ceacescu i, per l'altra, una excursió fins al poder del llenguatge com a instrument controlador. Müller, membre de la minoria alemanya de Romania, explica com el règim no li donava feina a causa del seu "individualisme i falta de consciència socialista".
El placer de vivir @
El placer de vivir @
André Comte-Sponville
Paidós
315 pàgines. 19,50 euros
Sense embuts i sense pretensions. Així es pronuncia aquest reconegut filòsof francès. En aquest volum ens enfrontem a un centenar de breus articles, que segueixen la petja deixada per Alain, Montaigne i d'altres pensadors del plaer vital. De Comte també es publica Chardin o la materia afortunada (Nortesur, 20 euros), relat d'una experiència estètica a partir de veure una exposició que l'ha canviat per dins.
Historia de las alcobas
Historia de las alcobas
Michelle Perrot
Siruela
516 pàgines. 29,95 euros
Què tenen els dormitoris? Doncs una mística, una energia que ha variat en el temps, però que té un fil conductor. I quina millor manera per començar a explicar aquesta història que entrar al dormitori de Lluís XIV? I això no és tot. Aquí es visiten des dels harems orientals i les cambres infantils a les cel.les més austeres i les càmeres, arribant fins als dormitoris contemporanis.Un viatge ben suggeridor
L'estratègia dels antílops
L'estratègia dels antílops
Jean Hatzfeld
Edicions de 1984
248 pàgines. 16,80 euros
Aquest reporter de Madagascar va ser durant anys corresponsal del diari Libération, per a qui va cobrir el genocidi de Ruanda, d'on va sortir el terrible llibre Una temporada de machetes. Ara, en aquest treball, amb el que va guanyar el premi Medicis, narra amb tremp literari el procés de reconciliació encetat pel govern ruandès després del retorn massiu dels assassins hutus.
Excuses per no pensar @ / Excusas para no pensar @
Excuses per no pensar @ /
Excusas para no pensar @
Eduard Punset
Destino
273 pàgines. 20,50 euros
L'home no és només l'animal capaç d'ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra, sinó que també pot decidir ser infeliç. El divulgador Eduard Punset ofereix en aquest nou llibre deu itineraris per endreçar el nostre sentir interior i la relació amb el món. Punset sovint pot semblar àcid, com quan diu que davant la incertesa del futur de la Terra es pot "no fer res" i esperar que "la gent reaccioni i es sacrifiqui llavors, però ja serà massa tard".
Catalanisme deucentista
Catalanisme deucentista
Ferran Mascarell
La Magrana
240 pàgines. 19 euros
El llibre parteix de la hipòtesi que els catalans vivim un moment crucial de la història del país, "entre la resignació indiferent, l'eufòria independentista i la voluntat d'entesa amb Espanya". Mascarell anomena catalanisme deucentista un projecte cultural i d'aprofundiment democràtic que torni a obrir la política a una majoria compromesa, per consolidar, per fi, un Estat eficient, sigui el que sigui.
¿Aún podemos entendernos? @
¿Aún podemos entendernos? @
Miquel Roca, Felipe González, Lluís Bassets
Planeta
287 pàgines. 21 euros
El periodista Lluís Bassets aprofita l'experiència de Felipe González i Miquel Roca per oferir un retrat de les tensions internes d'Espanya, sobretot de les incomoditats territorials. Aquest llibre vol ser un raig d'esperança per l'entesa entre Catalunya i Espanya. Però no amaga l'ou i explica la situació tal com raja, amb una forta tensió des de l'aprovació del nou Estatut.
Superficiales
Superficiales
Nicholas Carr
Taurus
360 pàgines. 19,50 euros
Què està fent internet amb les nostres ments? Aquest és el subtítol d'aquest fascinant llibre en el qual l'autor, un dels gran experts en tecnologia, es demana si tanta immediatesa a la xarxa no ens està fent tornar més estúpids. El que fora director del Harvard Business Review fa una investigació tan neurològica com històrica per analitzar com internet està canviant el nostre cervell.
Toros sí
Toros sí
Salvador Boix
Temas de Hoy
256 pàgines. 19 euros
L'apoderat del torero José Tomàs ha escrit aquí un assaig reivindicatiu de la festa dels toros que vol ser una resposta a la prohibició, el juliol passat, per part del Parlament català de les corrides de braus. El llibre, que va guanyar la IV edició del Premio de Hoy, analitza els arguments dels contraris a la festa i ofereix arguments per evitar que hi hagi noves prohibicions.
La república islàmica d'Espanaya / La república...
La república islàmica
d'Espanaya / La república...
PiLar Rahola
La Magrana / RBA
280 pàgines. 20 euros
La polemista i tertuliana catalana entra a fons en aquest llibre en un dels temes més calents de l'actualitat i planteja, com fa als articles que escriu, que hi ha un islamisme feixista que s'aprofita de la democràcia occidental per imposar la seva ideologia. L'autora assegura que no ha escrit un llibre contra l'Islam, sinó contra el fonamentalisme.
El declive del hombre público
El declive del hombre público
Richard Sennett
Anagrama
464 pàgines. 22 euros
Recuperació d'un dels textos cabdals del sociòleg britànic. En aquest assaig publicat inicialment el 1974, l'autor d'El artesano aborda la manca d'equilibri entre la vida pública i la vida privada que ha anat assolint la nostra societat capitalista en què l'esfera pública està en desaparició. Tot i el temps trascorregut, manté la seva vigència.
Saqueo. El arte de robar
Saqueo. El arte de robar
Sharon Waxman
Turner
423 pàgines. 25 euros
Un dels temes culturals més espinosos, el de com els grans temples de la cultura estan plens de peces fruit del saqueig d'obres d'art a països més pobres, és el tema d'aquest llibre que reconstrueix l'origen d'algunes de les grans obres conservades al Louvre, el British, el Metropolitan i la Getty. La periodista nord-americana en segueix tota la història i reclama més transparència.
La pasión del presente
La pasión del presente
Giacomo Marramao
Gedisa
222 pàgines. 21,90 euros.
El professor italià continua amb la seva investigació sobre la problemàtica filosòfica del temps que ja havia iniciat amb obres com Pasaje a Occidente oferint, amb erudició respecte a la història de la disciplina i originalitat pel seu enfocament, una nova visió sobre els equívocs de la mundialització i de les seves falses alternatives entre conceptes com absolutisme i relativisme.
Lo que ha quedado del imperio de los zares
Lo que ha quedado del imperio de los zares
Manuel Chaves Nogales
Renacimiento
360 pàgines. 24 euros
Aquest text va aparèixer per primera vegada el 1931 al diari Ahora. Un dels millors periodistes de la premsa espanyola durant la República s'endinsa a la llavors recent revolució russa per explicar la peripècia dels més de dos milions de persones que es van veure obligats a sortir de Rússia a partir del testimoni dels protagonistes, molts assentats a França...
Crítica a la inteligencia alemana
Crítica a la inteligencia alemana
Hugo Ball
Capitan Swing
304 pàgines. 18,50 euros
L'escriptor alemany, un dels fundadors del moviment Dada, va escriure aquest pamflet el 1919. El text és una diatriba contra les grans figures del pensament alemany, des de Luter fins a Marx. Segons Hermen Hesse, autor del pròleg, "és un dels intents més honrats" per analitzar "els sinistres poders que van portar a la degeneració de l'esperit de la Nova Alemanya".
Torres de piedra
Torres de piedra
Wojciech Jagielski
Debate
384 pàgines. 21,90 euros
El periodista polonès, en qui molts volen veure un nou Kapuscinski i que ja havia demostrat els seus dots d'observació abans en un llibre sobre la guerra de l'Afganistan, es concentra en la segona guerra de Txetxènia (1990-2002) i els 150.000 morts. Retrat magistral, també, del país i la seva gent.
Josep Pla o la raó narrativa
Josep Pla o la raó narrativa
Josep Maria Castellet
Destino
280 pàgines. 18,50 euros
El prestigiós intel.lectual i editor va ser el primer a fer, el 1978, un estudi crític i rigurós del conjunt de l'obra de l'autor d'El quadern gris. Ara es recupera amb una edició ampliada que incorpora els estudis posteriors. Bon homenatge als 30 anys de la mort de l'escriptor de l'Empordà.
Blanc bo busca negre pobre
Blanc bo busca negre pobre
Gustau Nerín
La Campana
255 pàgines. 15 euros
L'antropolèg i africanista català ha escrit un llibre polèmic i destinat a aixecar polseguera. Es tracta d'un mastegot contra les ONG i tot un obús en la línia de flotació de la bona consciència occidental. L'autor argumenta com, moltes vegades, l'ajuda humanitària fa més mal que bé.
La antorcha
La antorcha
Karl Kraus
Acantilado
560 pàgines. 36 euros
El volum permet redescobrir l'obra d'un dels grans escriptors de la Viena de 1900. És un extens recull d'articles, plens de mala llet i un prodigiós llenguatge, que va publicar a la revista La Antorcha. La mateixa editorial ha editat també El laberinto de la palabra. Karl Kraus en la Viena de fin de siglo, de Sandra Santana, que ubica l'escriptor en el ric i complex context: entre Klimt, Schönberg, Loos, Wittgenstein...
Freud. El crepúsculo de un ídolo
Freud. El crepúsculo
de un ídolo
Michel Onfray
Taurus
504 pàgines. 22 euros
Un llibre que ha provocat una gran polèmica a França. El filòsof francès, autor de l'èxit Tractat d'ateologia, analitza les obres de Freud i, contrastant-les amb la seva biografia, defensa la inconsistència de la psicoanàlisi negant que es pugui considerar ciència.
Cadáveres exquisitos
Cadáveres exquisitos
Thomas Noguchi
Global Rhytm
300 pàgines. 19,50 euros
Morbo a grans dosis. L'autor va ser metge forense a la ciutat de Los Angeles entre 1961 i 1982 i per les seves mans van passar ni més ni menys que els cossos de Marilyn Monroe, Robert Kennedy, Sharon Tate, Natalie Wood o William Holden. Ho explica tot aquí i entra de ple en el resultat de les autòpsies i els misteris encara per desxifrar que va trobar en els cadàvers d'aquests famosos.
Historia de la Literatura Española 1930-2010
Historia de la Literatura Española 1930-2010
Jordi Gràcia i Domingo Ródenas
Crítica
1.180 pàgines. 39,50 euros
La gairebé inexistent ruptura entre intel.lectuals de l'interior i de l'exili, el pes de Barcelona en l'àmbit literari i la resituació de noms com ara el de Cela són algunes de les grans i valentes aportacions d'aquesta trencadora història, que arriba fins avui sense estalviar-se polèmiques.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.