especial publicitat
Contenido patrocinado por una marca

Receptes metropolitanes per garantir habitatge de qualitat a un preu assequible

Construir, rehabilitar i col·laborar amb altres administracions i empreses privades per augmentar l’oferta de lloguer assequible. Aquestes són les tres grans línies d’actuació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en un dels àmbits fonamentals que gestiona i coordina: les polítiques d’habitatge

Atri bioclimàtic a la promoció de Sant Just Desvern, de Data AE + Xavier Vendrell.
Atri bioclimàtic a la promoció de Sant Just Desvern, de Data AE + Xavier Vendrell.Adrià Goula

Els 30 nous habitatges amb protecció oficial a Sant Just Desvern, 40 a Sant Feliu de Llobregat, 58 a Sant Adrià de Besòs i 40 més al Masnou, són algunes de les últimes promocions finalitzades per l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL).

Des de la seva creació, l’IMPSOL, entitat pública que depèn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha promogut més de 5.700 habitatges protegits. Concretament, des de l’any 2020, s’han construït 771. Actualment, estan en fase d’execució 308 habitatges i 331 en projecte, principalment de lloguer. Per altra banda, més de 2.700 habitatges estan en gestió amb diversos ajuntaments metropolitans.

Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, apunta que “la creació d’habitatge assequible és una de les eines més efectives per millorar la qualitat de vida de les persones i reduir les desigualtats al territori. És per això que treballem amb els municipis, perquè tan important és la construcció d’habitatges nous com l’obtenció del sòl públic on situar-los”.

La creació d’habitatge assequible és una de les eines més efectives per millorar la qualitat de vida de les persones i reduir les desigualtats al territori. És per això que treballem amb els municipis, perquè tan important és la construcció d’habitatges nous com l’obtenció del sòl públic on situar-los
Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB

Per la seva banda, dl director gerent de l’IMPSOL, Amadeu Iglesias, destaca que “aquestes promocions tenen com a objectiu garantir l’accés a un habitatge digne a un preu assequible, prioritzant la qualitat arquitectònica, la inclusivitat, la flexibilitat i la sostenibilitat”. Estudis específics mostren que l’àrea metropolitana de Barcelona és un dels territoris de l’estat espanyol on més desajustades estan oferta, demanda i preu. Les quatre comarques de la zona, Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Maresme, són les més tensades de Catalunya, amb preus mitjans de lloguer que freguen o superen els 1.000 euros mensuals.

IMPSOL ha construït un total de 771 habitatges des de 2020. En fase d’execució n’hi ha 308 i 331 en projecte, principalment tots en règim de lloguer

Qualitat arquitectònica en la promoció pública

En aquest context, l’IMPSOL exerceix de promotor local públic amb un programa de promoció d’habitatges sostenibles i de qualitat a preu assequible. La promoció de 30 habitatges de lloguer amb protecció oficial al carrer Carolina Catasús de Sant Just Desvern, obra dels estudis d’arquitectura Data AE i Xavier Vendrell, destaca per les terrasses contínues i per l’atri bioclimàtic com a espai col·lectiu. Un altre exemple, és la promoció de 40 habitatges a la Plaça U d’Octubre del Masnou, dels arquitectes Peris+Toral, un exemple que prioritza les relacions socials i comunitàries: habitatges flexibles que s’adapten als nous models de convivència i una plaça mirador com a accés als vestíbuls, enlloc de fer-ho pel carrer.

L’entitat metropolitana referma l’aposta per una arquitectura de qualitat, fent un pas més enllà en la sostenibilitat i innovació social. Els concursos d’arquitectura que posa en marxa l’IMPSOL són processos oberts i transparents, sempre amb l’objectiu de captar el millor talent i buscar l’excel·lència amb propostes innovadores i arriscades.

L’IMPSOL realitza una intensa tasca pedagògica, amb iniciatives de formació, mediació i divulgació, per apropar als ciutadans els valors de l’arquitectura que promou. Es tracta, en definitiva, de trobar noves respostes a noves necessitats. Els 58 habitatges agrupats en forma de ventall que l’IMPSOL ha promogut a l’Avinguda de la Catalana de Sant Adrià del Besòs també són un bon exemple, amb la seva combinació de flexibilitat, sostenibilitat i integració amb l’entorn.

Interior d'un dels 40 habitatges, dissenyats per MAIO a Sant Feliu de Llobregat.
Interior d'un dels 40 habitatges, dissenyats per MAIO a Sant Feliu de Llobregat. José Hevia

Fons europeus per millorar el parc metropolità d’edificis i habitatges

El Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH) va posar, en marxa, el maig del 2022, una convocatòria d’ajuts a la rehabilitació, finançada pels fons europeus Next Generation. La convocatòria té una dotació de 100 milions d’euros per al període 2022-2026.

Antonio Balmón remarca com “la rehabilitació del parc existent, combinada amb la construcció d’habitatge nou, permet a un gran nombre de gent, especialment aquelles persones més vulnerables, assolir un nivell de confort i estalvi energètic molt importants, alhora que lluitem contra el canvi climàtic”.

A dia d’avui, l’HMB té 130 habitatges en construcció a Montgat i 110 a Sant Adrià del Besòs

El requisit bàsic és que les obres finançades han de reduir com a mínim en un 30% la demanda energètica de l’edifici. Si s’assoleix aquest requisit totes les obres que es facin - com per exemple façanes, cobertes, mitgeres, canvi de finestres, ascensors -, són subvencionables. Als 35 municipis metropolitans que envolten Barcelona hi ha 607.753 habitatges, la majoria dels quals tenen una obsolescència física per antiguitat i manca de conservació, així com un mal comportament energètic. Amb aquestes actuacions es pretén incrementar la seguretat, la idoneïtat i el grau de confort dels immobles o potenciar la integració urbana, reduint així desigualtats en els entorn més vulnerables. En aquest context, els fons Next Generation establien per al desembre de 2024 un objectiu de 4.004 habitatges. A data octubre de 2024, el CMH ha complert amb aquest objectiu arribant a 4.339 habitatges.

També s’han sol·licitat i resolt 5.451 habitatges en el programa de redacció del llibre de l’edifici i redacció del projecte de rehabilitació. Aquests ajuts tenen un tractament fiscal diferent d’anteriors convocatòries per impulsar les actuacions de rehabilitació:

• Les subvencions que rebin els propietaris estan exemptes d’IRPF.

• Es pot deduir en l’IRPF un 60% de l’import no subvencionat.

• L’IVA de les actuacions de rehabilitació es subvencionable.

Terrassa en un dels 58 habitatges a Sant Adrià de Besòs, de S.S.S.
Terrassa en un dels 58 habitatges a Sant Adrià de Besòs, de S.S.S. Pol Viladoms

Una sinèrgia pionera per oferir lloguers a bon preu

Per últim, l’AMB disposa també d’un operador d’habitatge de lloguer assequible. Es tracta d’Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), institució fruit d’un pioner conveni de col·laboració públic-privada. Les participacions a HMB es reparteixen entre l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana (25% cadascú) i NIC Residencial, societat formada per dues promotores privades (Neinor Homes i Cevasa) que disposen del 50% restant.

HMB ha adquirit el compromís de construir en el termini d’entre sis i vuit anys un total de 4.500 habitatges protegits de lloguer de preu per sota de les actuals condicions de mercat, la meitat a la ciutat de Barcelona i la resta als altres municipis metropolitans. La inversió prevista és de 600 milions d’euros.

El CMH gestiona un programa d’ajuts a la rehabilitació d’immobles finançat amb fons europeus Next Generation

A dia d’avui, la societat té 130 habitatges en construcció a Montgat i 110 a Sant Adrià del Besòs. A aquestes promocions que han arribat a la recta final s’han d’afegir 56 més pendent de formalitzar el finançament, 56 que estan a punt de rebre la llicència i 250 en fase de redacció del projecte. Això pel que fa a les poblacions metropolitanes. A Barcelona, hi ha 331 habitatges pendents de llicència i 98 en fase de redacció. Totes les obres tenen com a prioritats bàsiques la sostenibilitat, l’estalvi energètic i l’impuls de la innovació, pilars fonamentals de tota la política d’habitatge de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Archivado En