ESPECIAL PUBLICITAT
Contenido patrocinado por una marca

Un pla per combatre la pobresa energètica entre les persones en situació de vulnerabilitat

El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya promou un ambiciós programa pilot contra la pobresa energètica que combina millores en el consum energètic de les llars i acompanyament a la ciutadania en risc d’exclusió social

Totes les persones participants viuen als pisos que administra l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), una de les entitats que col·laboren amb el projecte.
Totes les persones participants viuen als pisos que administra l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), una de les entitats que col·laboren amb el projecte.Toltek (Getty Images/iStockphoto)

L’informe de 2023 del Síndic de Greuges apunta a una conclusió preocupant: la pobresa energètica està augmentant de manera significativa a Catalunya a conseqüència d’esdeveniments recents com ara la invasió d’Ucraïna. El citat estudi conclou que el 9,4% de la ciutadania té problemes per pagar a temps els seus subministraments i que el 19,2% no pot mantenir el seu habitatge a la temperatura adequada durant els períodes de màxima tensió climàtica que es registren a l’estiu o l’hivern.

Més encara, el 12,9% de les llars han de destinar una part desproporcionadament alta dels seus ingressos a pagar els serveis energètics bàsics i el 5,2% tenen consums totals molt per sota dels mínims imprescindibles per a garantir un cert grau de confort climàtic en circumstàncies adverses. El Síndic ha identificat un seguit de grups demogràfics entre els quals el risc de pobresa energètica està ara mateix molt per sobre de la mitjana. És el cas de la població d’origen estranger (33,5%) o de les persones que es troben a l’atur (30,9%).

Amb l’objectiu de contribuir a resoldre l’abans possible aquesta preocupant situació, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya ha desenvolupat un programa pilot contra la pobresa energètica que combina millores en el consum de les llars amb un complet protocol d’intervenció social. La iniciativa se centra en persones en risc d’exclusió que resideixen en habitatges públics. Inclou, entre altres mesures, ajuts per a la rehabilitació i la millora de l’eficiència energètica dels immobles, així com l’acompanyament social de les persones afectades.

Un total de 2.000 unitats familiars s’han acollit al projecte. Aquest compta amb una dotació d’11 milions d’euros procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea i s’ha dut a terme mitjançant la Direcció General d’Acció Cívica Comunitària, en conveni amb el Ministeri d’Integració, Seguretat Social i Migracions

Un projecte amb potencial transformador

Ara com ara, són un total de 2.000 les unitats familiars catalanes que s’han acollit al projecte. Aquest compta amb una dotació d’11 milions d’euros procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea i s’ha dut a terme mitjançant la Direcció General d’Acció Cívica Comunitària, en conveni amb el Ministeri d’Integració, Seguretat Social i Migracions. Totes les persones participants viuen als pisos que administra l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), una de les entitats que col·laboren amb el projecte. De manera complementària, s’ha assistit a més de 1.000 famílies en els tràmits per a l’obtenció de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i s’han pres mesures concretes per trencar amb les situacions d’aïllament social que pateixen 400 d’aquestes llars.

Fonts del Departament de Drets Socials destaquen que el programa preveu també un mecanisme d’avaluació de l’eficàcia de les mesures, atenent tant als resultats concrets com a la seva relació entre costos i efectes. Amb la informació recollida, el Departament s’està nodrint de dades qualitatives d’impacte que permetran orientar futures actuacions públiques contra el greu problema que suposa la pobresa energètica.

Consells pràctics per conservar el confort tèrmic als mesos d’estiu (i estalviar diners)

El Departament de Drets Socials ha fet pública una guia exprés amb indicacions orientades a controlar els consums i protegir-se dels efectes adversos de les altes temperatures entre juny i setembre. Aquestes són les principals: 

• Cal tancar persianes, porticons o tendals per impedir que el sol entri directament als habitatges.

• Les finestres dels extrems de la casa s’han d’obrir a primera hora del matí o durant la nit per mirar de garantir una ventilació i refrigeració adequades.

• Per estalviar electricitat, és imprescindible ajustar la potència contractada a les necessitats reals. Els webs de l’administració catalana ofereixen una calculadora de potència que pot ser molt útil per ajustar de manera òptima aquests paràmetres.

• Si s’ha contractat una tarifa de preu variable, és important consultar a Internet com canvien aquestes tarifes en funció de les diferents franges horàries.

• Convé acollir-se, sempre que sigui possible, a opcions com la tarifa Preu Voluntari per al Petit Consumidor o consultar si es compleixen els requisits per optar al bo social.

• En el cas del consum de gas, contractar la tarifa TUR pot implicar un estalvi considerable.

• Si a la llar hi ha més de tres persones empadronades, s’ha de comunicar a la companyia subministradora d’aigües per què adeqüi els trams de la factura. Alguns ajuntaments ofereixen, a més, bonificacions al consum d’aigua.

Footer Generalitat

Archivado En