_
_
_
_
PUBLICITAT
Contenido patrocinado por una marca

El servei metropolità de bicicleta, AMBici, arriba als 20.000 usuaris i a més d’un milió d’usos

Aquest és el primer balanç de l’AMBici, ambiciosa iniciativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que va començar a rodar fa tot just nou mesos i ha estat desplegada en un total de 13 municipis. Properament, la xarxa s’ampliarà amb la incorporació de dues localitats noves, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs, i tres estacions pont addicionals per afavorir les connexions amb la ciutat de Barcelona

Estació de bicis de lloguer de l'AMB a prop de l'estació de Ferrocarrils de Sant Boi de Llobregat.
Estació de bicis de lloguer de l'AMB a prop de l'estació de Ferrocarrils de Sant Boi de Llobregat.Kike Rincón
El País

A l’Alícia Cónsul, veïna de Sant Boi de Llobregat de 36 anys, l’AMBici li ha fet la vida “un xic més fàcil i còmode”. Ens ho explica a primera hora del matí d’un dijous laborable, quan tot just és a punt d’agafar la bicicleta que la portarà a la feina: “Treballo a Cornellà. Des de la parada d’AMBici de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Sant Boi, que em queda a prop de casa, trigo entre 12 i 15 minuts. És un estalvi de temps considerable si el comparo amb la resta d’opcions de transport públic que tinc a l’abast”.

A més, el fet que es tracti d’una bicicleta elèctrica l’ajuda a superar sense esforç ni suor els trams més costeruts del seu trajecte quotidià: “Un cop em va tocar fer-ho amb una de convencional i el viatge es va convertir en un petit calvari”. L’únic que troba a faltar és “alguna estació addicional”, més propera al seu destí, tot i que a Cornellà de Llobregat en són 15, estratègicament repartides a un municipi de 7 kilòmetres quadrats i menys de 90.000 habitants.

Minuts després que l’Alícia marxi, arriba en Jordi Espinosa, resident a Molins de Rei de 61 anys, assidu també del servei. Ens explica que el fa servir “cada dia”. Viu ben a tocar d’aquesta estació i treballa a pocs minuts d’una altra. Es va abonar al servei “la passada primavera, molt poc després que comencés a funcionar”, i es declara “satisfet” amb aquesta alternativa de transport “pràctica, sostenible, saludable i ben organitzada”. Només lamenta haver-se trobat, de vegades, “alguna bicicleta més atrotinada del compte”, a més “d’actes de vandalisme esporàdics”, una xacra, segons admet “ben difícil de controlar”.

Jordi, 61 anys, considera que es tracta d’una alternativa de transport “pràctica, sostenible, saludable i ben organitzada”.
Jordi, 61 anys, considera que es tracta d’una alternativa de transport “pràctica, sostenible, saludable i ben organitzada”.Kike Rincón

Carles Peidró, 46 anys, veí de L’Hospitalet, deplora també “la falta de civisme de quatre brètols que es dediquen, posem per cas, a arrencar els adhesius amb QR de la part posterior de les bicicletes”. Aquesta malvestat gratuïta que en Carles es troba “ben sovint” fa impossible escanejar el codi que obre el cadenat i obliga els usuaris a “buscar el número de sèrie i introduir manualment a l’aplicació”. Tot i això, l’hospitalenc ens explica que té “una opinió general ben positiva de l’AMBici”. Ell combina, d’ençà que es va inaugurar el servei, Ferrocarrils amb un “curt i ben còmode” trajecte en bicicleta que el deixa “al costat de la feina”.

L’Hospitalet de Llobregat s’incorporarà a la xarxa properament amb un total de 31 estacions i 341 bicicletes

Umair, 18 anys, nascut a Pakistan i resident a Sant Boi, també és dels que s’apropen a cop de pedals a aquesta estació de dilluns a divendres, a trenc d’alba. Aquí agafa el tren que el porta a la feina, al barri barceloní de Poblenou. Calcula que s’estalvia “més d’un quart d’hora per trajecte” i, a més, així no ha de dependre dels horaris del bus interurbà, una mica irregulars, en la seva opinió. A més, sovint fa servir també l’AMBici els caps de setmanes per moure’s “per Sant Boi i els municipis propers, especialment Viladecans i El Prat de Llobregat”, on té amics i familiars. Umair valora molt especialment “la millora en el manteniment que s’ha produït en els últims mesos: fins no fa gaire em trobava freqüentment bicicletes trencades, en mal estat o amb problemes de càrrega, però sembla que això s’ha pogut resoldre, encara que no sé ben bé com”.

Per últim, pocs minuts abans de les nou del matí, arriba Marisol, uruguaiana de 42 anys que en porta “més de vint” residint a Sant Boi: “Aquest servei em permet cobrir el trajecte entre casa meva i la feina en poc més de deu minuts”, ens explica, “anant al meu ritme, sense presses i sense haver de dependre de ningú altre”. L’únic problema que es troba és “l’habitual falta d’anclatges lliures a aquesta estació en concret, que diria que és la més concorreguda del municipi”. Quan això passa, s’ha d’apropar a l’estació de La Muntanyeta, no gaire lluny d’aquí, però no tan a tocar del lloc on treballa. Són, en qualsevol cas, inconvenients menors d’un servei que, segons considera ella, funciona “com un rellotge, amb una aplicació fàcil de fer sevir i ben completa, a més d’un servei d’assistència força eficaç”.

Alícia, 36 anys, diu que li suposa “un estalvi de temps considerable” comparada amb la resta d’opcions de transport públic que té a l’abast”.
Alícia, 36 anys, diu que li suposa “un estalvi de temps considerable” comparada amb la resta d’opcions de transport públic que té a l’abast”.Kike Rincón

Per sobre de les expectatives

Els nostres interlocutors d’aquest matí formen part de la comunitat de 932 usuaris de l’AMBici que s’ha creat a Sant Boi segons dades del mes de setembre. La vila del Baix Llobregat, al peu del pujol de Can Cartró, compta en aquests moments amb un total de 14 estacions i 154 bicicletes. El 92% dels usuaris santboiencs fan servir l’AMBici com a eina de mobilitat interna, és a dir, per a la realització de trajectes dins del mateix municipi. Fonts de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), titular del servei, consideren que el balanç d’aquests primers nou mesos d’activitat, des que es va llençar la iniciativa a primers d’any, és “força positiu, bastant per sobre, en qualsevol cas, de les previsions inicials”.

Joan Maria Bigas, director de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, parla “d’una repercussió ben notable, com demostren el més de 20.000 usuaris que s’acaben d’assolir, així com el milió d’usos enregistrats des de la posada en marxa”. Badalona, Viladecans, Cornellà de Llobregat i Castelldefels són els municipis on s’estan produint més usos d’origen, però les xifres de les altres nou localitats metropolitanes on s’ha desplegat el servei (El Prat, Espluges de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma i Viladecans) superen també, en paraules de Bigas, “les expectatives més optimistes”. També ha funcionant de manera ben notable l’abonament metropolità que integra, mb un important descompte, AMBici i Bicing, el servei de bicicleta compartida de la ciutat de Barcelona. A finals de setembre, s’havien venut 863 abonaments integrats, 620 de tarifa plana i 216 de tarifa per ús.

Umair, 18 anys, valora molt especialment “la millora en el manteniment que s’ha produït en els últims mesos”.
Umair, 18 anys, valora molt especialment “la millora en el manteniment que s’ha produït en els últims mesos”.Kike Rincón
“Les xifres d’ús indiquen que hi havia una demanda social d’aquest servei a la qual hem estat capaços de donar una resposta adequada”, diu Carles Conill, director de Serveis de Mobilitat Sostenible de l’AMB

Vistes les xifres, Carles Conill, director de Serveis de Mobilitat Sostenible de l’AMB, conclou que “els ciutadans estaven esperant aquest servei, hi havia una demanda social en aquest sentit a la qual hem estat capaços de donar una resposta adequada”. Bigas i Conill destaquen que es tracta d’un desplegament “ambiciós”, amb 236 estacions i 2.600 bicicletes repartides pel territori de 15 municipis. El sistema, a més, farà un important salt properament amb la incorporació de dos municipis més, Sant Adrià de Besòs i, molt especialment, L’Hospitalet de Llobregat, tot un gegant metropolità de 265.000 habitants, la segona ciutat més poblada de Catalunya i setzena d’Espanya, amb una densitat de població que supera les 21.000 persones per kilòmetre quadrat. L’Hospitalet entra a la xarxa amb un total de 31 estacions i 341 bicicletes. També entraran en funcionament aviat tres noves estacions pont (dues a l’Hospitalet, una a Sant Adrià) de connexió amb Barcelona, com a complement de les quatre ja existents. Marc Iglesias, cap de servei de Mobilitat Sostenible de l’organisme metropolità, explica que “està previst afegir a mig termini al voltant de 900 bicicletes fins a assolir les 2.600 programades”, així com “reforçar els equips de manteniment, la coordinació amb cossos de policia local i mossos d’esquadra i el llançament de campanyes per promoure l’ús responsable i el civisme”.

(Marisol, 42 anys, valora que el servei metropolità l’apropa a la feina “sense presses i sense haver de dependre de ningú altre”.
(Marisol, 42 anys, valora que el servei metropolità l’apropa a la feina “sense presses i sense haver de dependre de ningú altre”.Kike Rincón

DADES CLAUS D’UN PROJECTE PIONER

· L’AMBici és el servei de bicicleta compartida creat i liderat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

· Recull l’experiència d’un servei anterior, l’e-Bicibox, i pren com a referent directe el Bicing de la ciutat de Barcelona.

· S’emmarca en l’estratègia de transport públic sostenible prevista al Pla metropolità de mobilitat urbana del període 2019-2023.

· Ha estat cofinançat amb 7,7 milions d’euros del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (fons Next Generation).

· Va començar a donar servei el 30 de gener de 2023.

· Està present a 13 municipis i n’incorporarà dos més (L´Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besós, abans que acabi l’any).

· Té una flota de bicicletes complement elèctriques i amb assistència el pedaleig.

· Està obert a tots els ciutadans majors de 16 anys (entre 18 i 18, sota supervisió parental).

· La mitjana d’edat dels usuaris és de 38 anys.

Carles, 46 anys, creu que el sistema funciona bé tot i els problemes puntuals que planteja  “la falta de civisme de quatre brètols”.
Carles, 46 anys, creu que el sistema funciona bé tot i els problemes puntuals que planteja “la falta de civisme de quatre brètols”.Kike Rincón

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_