_
_
_
_

La transició energètica transformarà el Port de Barcelona en un hub d’energies renovables

El Port de Barcelona connectarà els primers vaixells a la xarxa elèctrica en uns mesos

El País
La transición energética en el Puerto de Barcelona
Alan Jürgens

Estem en emergència climàtica i tothom està obligat a fer canvis en la seva activitat per minimitzar la petjada ecològica. El món marítim no és aliè a aquesta transformació necessària i treballa per eliminar les emissions, tant els vaixells en els seus viatges com en l’operativa als ports. En el cas del Port de Barcelona, es treballa en diferents fronts per descarbonitzar l’activitat, amb l’electricitat com a protagonista.

Les grans navilieres van desplegant plans perquè les seves flotes funcionin amb combustibles 100% respectuosos amb el medi ambient, com l’amoníac o el biometà. Tot i que encara no s’ha arribat a un consens sobre quin serà el millor combustible. Però sí que està clar que, un cop arribats a port, la solució passa per aturar els motors dels vaixells i fer-los funcionar amb energia verda d’origen renovable mentre estan atracats.

Molts dels vaixells de mercaderies i passatge que arriben a Barcelona estan equipats amb sistemes de connexió elèctrica a moll i el Port treballa des de fa anys per tenir disponible la infraestructura que permeti subministrar aquesta energia. Batejat com a Nexigen i amb una inversió de més de 160 milions d’euros, el Port està desplegant una xarxa de mitja tensió per tot el recinte portuari i equipant les principals terminals amb sistemes OPS (Onshore Power Supply), les connexions necessàries per subministrar electricitat als vaixells.

Ja s’han iniciat les obres del primer OPS, una prova pilot a la terminal BEST i que, juntament amb un altre OPS a la terminal de ferris, estarà funcionant el 2024. En paral·lel, però, el Port de Barcelona treballa en la construcció de la subestació elèctrica que generarà tota l’energia verda necessària per descarbonitzar l’activitat portuària i que estarà operativa l’any 2025. La xarxa de connexió amb els molls es desplegarà en paral·lel a la construcció de la subestació i inclou importants obres d’enginyeria, com una perforació submarina, que permetrà crear una galeria de serveis per sota del canal principal del port, que connectarà els molls de l’Energia i Adossat.

L’objectiu és executar alhora les diferents peces del projecte per connectar al més aviat possible els vaixells i tenir electrificats l’any 2030 tots els punts d’atracada dels creuers, el moll Prat de contenidors i les terminals de ferris de la dàrsena de Sant Bertran i el moll de Costa, que eliminaran 66.000 tones de CO2 i 1.234 tones de NOx de les emissions de l’activitat portuària i milloraran la qualitat de l’aire a l’entorn del recinte portuari.

Energia de Km 0

Nexigen, però, és molt més que una xarxa elèctrica. És un canvi de paradigma a nivell energètic amb el qual el Port de Barcelona no només aspira a subministrar energia neta sinó que vol produir-ne.

La Comunitat Portuària ja rema en aquesta direcció, amb un degoteig constant de noves instal·lacions fotovoltaiques a les nombroses instal·lacions existents. Una de les últimes en estrenar-se ha estat la de les casetes del moll de Pescadors, la primera d’una sèrie d’innovadores comunitats energètiques que proveiran d’energia renovable les diferents zones del recinte portuari.

Però la transició energètica al Port de Barcelona no s’acaba aquí. Fa temps que s’impulsa l’ús del gas natural liquat (GNL) com a combustible de transició. I també es treballa en projectes d’economia circular, com la planta de producció de biometà que es vol construir per aprofitar els residus orgànics dels vaixells i altres residus agroalimentaris procedents d’activitats que es realitzen dintre del port o en zones properes.

Tots aquests projectes formen part de l’estratègia de futur del Port de Barcelona, un port de persones que treballen al servei de les persones.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_