Dels antípodes a la sardana
SYDNEY DANCE COMPANY
Mercat de les Flors
Fins diumenge, 19 hores
GELABERT-AZZOPARDI
Teatre Auditori de Sant Cugat
Diumenge, 19 hores
La Sydney Dance Company, la formació de dansa contemporània més important d'Austràlia, actua des d'avui fins diumenge al Mercat de les Flors de Barcelona. El que n'és el director artístic des del 2008, el català Rafael Bonachela, presenta un apassionant espectacle, format per dues coreografies, amb el títol 6 Breaths + Landforms, nascut en una intensa col·laboració amb el compositor italià Ezio Bosso. A Bonachela li agrada treballar directament amb l'autor de la partitura musical dels seus ballets. En tenim un exemple amb la inoblidable obra Square Map of Q4 nascuda de la col·laboració amb l'autor contemporani Marius de Vries i que va ballar la Bonachela Dance Company al Mercat el 2008.
Bonachela presenta dues coreografies, i Gelabert, la seva darrera obra amb ajustos
En aquesta ocasió, el públic primer viurà una coreografia en què el seu autor, prenent com a referència la banda sonora de 6 Breath de Bosso, dividida en sis moviments, desenvolupa una creació a partir de la respiració. Cada part del cos dels ballarins materialitza la música de l'italià. És com si els violoncel·listes fossin els pulmons. És una coreografia interessant que es va presentar a la Biennal de Venècia del 2010.
La segona coreografia, Landforms, està inspirada en els dramàtics elements climàtics de la natura i de l'impacte que tenen en la Terra i el paisatge urbà. La vibrant i poderosa música de Bosso perfila amb intensitat les riques i fluides frases coreogràfiques de Bonachela.
Aquesta actuació és un luxe per als seguidors del creador català, ja que permet constatar la feina feta amb la Sydney Dance Company des que va ser contractat com a director artístic. Una tasca gens fàcil, ja que la companyia estava desmoralitzada després de la mort sobtada en un accident de qui era aleshores la directora, Tanja Liedtke. Bonachela va haver de fer una doble feina de profunda depuració i de motivació del grup. Els magnífics resultats obtinguts fan pensar que Bonachela va prendre una decisió encertada quan va decidir canviar Londres pels antípodes.
I des d'allà a la sardana. La companyia Gelabert-Azzopardi només farà una representació de La muntanya al teu voltant diumenge que ve al Teatre Auditori de Sant Cugat. Aquest colorista i interessant espectacle, amb què es va encetar la passada edició del Festival Grec, combina la dansa contemporània i la sardana en una obra repleta de moments electritzants i plens d'emoció. Tradició i contemporaneïtat s'entrellacen en una original mixtura coreogràfica per mostrar l'evolució de la sardana des dels temps de la Inquisició fins a l'època de Franco.
És una peça que desprèn passió romàntica en la textura, especialment quan els 12 ballarins de la Companyia Gelabert-Azzopardi interpreten el ball contemporani al so de la sardana i quan els 12 membres de les colles ballen el ball tradicional català. Gelabert ha fet alguns ajustos des de l'estrena de La muntanya al teu voltant al Grec, ajustos que han acabat de perfilar aquest magnífic espectacle, un dels quals és el final, que ara té la participació de tots els membres de la companyia i de les colles que s'agrupen en un expressiu i vistós ball coral.
Aquest muntatge, que ha tingut la col·laboració plàstica de Perejaume, engloba una sensible i intensa música obra del compositor Borja Ramos, que ha creat una contemporània partitura, que es combina amb sis sardanes, inclosa la que ha composat expressament per a aquesta obra Carlos Santos.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.