L'algoritme coreògraf
Els creadors de la taula musical Reactable inventen un 'software' per als jocs d'aigua i llum de la Font Màgica
El Piromusical, l'acte final de la Festa de la Mercè, que se celebra a la Font Màgica de Montjuïc, tindrà aquest any un al·licient més: una coreografia generada del tot per un programa informàtic desenvolupat especialment per a l'ocasió. L'autor de l'invent és el grup Reactable System, conegut per haver creat la taula sonora interactiva homònima, utilitzada per molts músics, des que Björk la va llançar a la fama.
El nou software, que, a partir d'ara, servirà per crear totes les coreografies d'aigua i llum per a la font, és un sistema totalment automatitzat, que parteix de l'anàlisi de les peces musicals. "Fins ara, la creació d'una coreografia de deu minuts implicava un procés llarg i avorrit que podia durar diverses setmanes, mentre que, amb el nou sistema, es pot generar en pocs minuts", explica Sergi Jordà, director de Reactable System, una spin off (extensió comercial) de la Universitat Pompeu Fabra.
Els tecnòfobs no s'han de preocupar perquè, tot i que el programa permet generar un gran nombre de coreografies, molt més variades, atrevides i relacionades amb la música, el criteri humà no queda descartat. "L'operador del programa pot modificar diversos paràmetres, com les tonalitats de color, els nivells d'intensitat, contrast i variació dels raigs d'aigua o la tendència a la repetició de certs fragments coreogràfics en funció de la similitud de les parts musicals associades, cosa que aporta una coherència i una diversitat difícils d'aconseguir amb el sistema manual. A més, l'operador pot fer tots els canvis o retocs que vulgui manualment o demanant al programa que faci una altra proposta per al fragment seleccionat", segueix Jordà.
Donen fe a les seves paraules les proves que es van realitzar abans de posar en pràctica el sistema, ja que van demanar a una tipologia diversa d'usuaris de triar entre dues coreografies d'una mateix cançó: una feta a mà (de les que estava fent servir l'Ajuntament) i una altra d'algorítmica, evidentment sense saber quina és quina. El resultat és que sempre en va sortir escollida l'algorítmica. "El sistema inclou un simulador 3D, que permet visualitzar de manera realista, i des de qualsevol angle, l'evolució de les coreografies i l'estat de la font en qualsevol instant. Això suposa un estalvi notable de temps i d'energia, ja que evita la necessitat d'anar provant a la font real les coreografies desenvolupades i els canvis que s'hi van introduint", indica Jordà, que insisteix en què el més revolucionari és el generador algorítmic de coreografies. Aquesta eina d'anàlisi musical es basa en la tecnologia Essentia, creada durant anys a la Pompeu Fabra, que li permet no només identificar els diversos fragments d'una peça, sinó reconèixer les seves propietats musicals i fins i tot perceptuals i semàntiques, com ara la tonalitat, el temps i la tristesa o l'alegria que transmet.
La Font Màgica va ser un dels èxits més importants de l'Exposició Universal. La va construir Carles Buïgas i disposa de 24 jocs d'aigua independents. "Tot i que a principis dels anys 90 es va actualitzar amb un control digital, la majoria de les infraestructures hidràuliques, mecàniques i lumíniques són tecnologia punta de 1929", conclou Jordà.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.