Nostàlgies de l'avantguarda
Si el desmanegat cicle dels realismes va obrir la Tardor de l'Art i els dissabtes d'Art Barcelona van ajudar a mantenir-la, el món de la pilota i la nostàlgia de les avantguardes l'estan tancant. La presència dels torrons als supermercats i les anodines llums nadalenques preludien la implacable arribada de l'hivern, malgrat que el fred no campi encara, gràcies a un estiuet de Sant Martí més generós del normal. Futbol a part, el cicle de les avantguardes històriques és el més reeixit dels que han organitzat les diverses associacions de galeries catalanes. Manuel Barbié ha ensenyat dibuixos excel·lents, no en va ja hi té la mà trencada, mentre que Miquel Alzueta i Dolors Junyent han muntat un calaix de sastre amb algunes obres remarcables, part de les quals encara es pot veure a les seves rebotigues; Gothsland ha airejat de nou els seus Ponç, brillants i envernissats; i Artur Ramon ha fet una tria de bons Manolos i obres dels seus amics, tots plegats sempre tangencials i reticents amb l'avantguarda.
Del cicle, en resten obertes tres exposicions molt significatives. La millor és, sens dubte, la que A34 dedica al grafisme dels malaguanyats artistes russos de la revolució -la història més trista de tot l'art modern del segle XX-, amb llibres, fulletons, revistes i cartells, i un excel·lent catàleg prologat pel bibliòfil a ultrança Juan Manuel Bonet. La galeria Oriol mostra escultures i dibuixos de Lipchitz procedents de la família de l'escultor, una exposició que s'ampliarà considerablement el proper desembre. Oriol també presenta al showroom contigu algunes obres abstractes de la dècada de 1950 entre les quals destaquen uns magnífics papers geomètrics de Planasdurà, autor desigual i oblidat que, a poc a poc, es va recuperant.
I finalment, la galeria Dalmau ha organitzat una petita i encantadora retrospectiva Torres-García, amb peces insòlites, francament interessants, i també algunes curioses relíquies. El ventall cronològic de la monogràfica és gairebé complet: de la poc coneguda època inicial catalana, immersa en el modernisme, a la de Montevideo, quan finalment el pintor va retrobar una pàtria que l'estimés tal com ell volia.
De Rússia a la Unió Soviètica, 1910-1942 . Grafisme i revolució . A34, Aribau, 34, Barcelona. Fins al 31 de desembre
Geometries dels anys 50 . Fins al 17 de novembre i Jacques Lipchitz (1891-1973). Escultures i dibuixos. Oriol, Galeria d'Art. Provença, 264, Barcelona. Fins a primers de febrer del 2010
Homenatge a Torres-García (1874-1949) . Dalmau, Consell de Cent, 349, Barcelona. Fins al 30 de desembre
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.