Agenda
Cinema i festivals, improvisació teatral, exposicions...
Realitzadors africans. La denúncia de la repressió ideològica al continent africà i el diàleg entre cultures són dos dels principals eixos de la Mostra de Cinema Africà de Barcelona d'enguany. Avui, a l'Institut Français, Le retour de l'aventurier i Kokoa obren el festival. Totes dues porten la signatura del cineasta Moustapha Alassane, que visitarà la mostra i que serà protagonista d'una retrospectiva en l'edició d'aquest any, la número 13. Tot i així, una de les perles de la programació no podrà veure's fins dissabte: l'estrena de l'últim documental del senegalès Moussa Touré (que també visitarà Barcelona), Xali beut, on retrata el seu primer viatge a l'Índia, un lloc que idolatra des que amb sis anys va trepitjar per primera vegada un cinema i va descobrir l'exotisme del país asiàtic a través de la gran pantalla. Per primer cop el cartell compta amb cintes procedents de països americans com Colòmbia, Brasil i Haití, que contribueixen al procés de recuperació de la memòria històrica dels afrodescendents que viuen a Amèrica Llatina. Una d'elles és Negropacífico, d'Andrea Arboleda i Jahiber Muñoz. Un perruquer de Vergel que torna a la seva terra per retrobar-se amb les seves arrels és el protagonista del documental. Del Marroc arriba també Adieu mères, de Mohamed Ismaïl, que el país africà enviarà als Oscars i que segur que serà una de les pel·lícules amb un recorregut més llarg. Fins al dia 13 de novembre als Méliès de Barcelona (Villarroel, 102), ullanonim.org. - F. ROBLES
EXPERIMENTACIÓ
Improvisació. El Convent de Sant Agustí acull un tastet del festival Tecnoescena, que se celebra a Buenos Aires i explora les relacions entre teatre, art i tecnologia. La proposta que es veurà a l'escenari es titula Código BA, una improvisació a càrrec de creadors emergents, alguns ubicats a Barcelona i els altres a l'Argentina, connectats per Internet per oferir una sessió experimental. L'acte es podrà veure també al web: tecnoescena.com. Dia 7 de novembre, 20.00 hores. Convent de Sant Agustí (Comerç, 36). Barcelona.
PANTALLES
La memòria. La primera pel·lícula de Carla Subirana, Nedar, va ser molt ben rebuda a la Seminici de Valladolid. El film arrenca amb el desig de la directora de descobrir qui era un dels seus avis, afusellat el 1940 després de ser condemnat a mort per cometre tres atracaments. En realitat, aquells delictes estaven relacionats amb la seva militància antifranquista. Poc a poc, la cinta es converteix en un exercici de memòria històrica i familiar, aquesta última en perill de desaparèixer perquè l'àvia va morir d'alzheimer i la mare pateix la mateixa malaltia. Així, la necessitat de fixar els records és vital per conformar la pròpia identitat. 'Nedar' s'estrena demà a Barcelona i a diverses localitats catalanes.
IMATGES
Sortides al món. Amb l'exposició Set de Set, l'espai cultural Setba Zona d'Art celebra el seu primer aniversari. La mostra ofereix set fotografies dels cinc artistes que exhibeixen el seu treball: Iván Alonso, Carlos Maño, Laura Soldevila, Enrique Toscano i José Antonio Sancho, autor de la imatge del costat, titulada Tancats fora. Com es veu, la proposta es tractava d'immortalitzar una trentena d'obertures arquitectòniques al món en forma de finestres, portes i balcons d'arreu. És també una manera de reivindicar el propi nom de l'espai, que té on està ubicat set balcons (Setba) que donen a la Plaça Reial. En qualsevol cas, aquestes imatges estan plenes de metàfores socials i poètiques que conviden a descobrir el que hi ha més enllà d'una porta tancada. Fins al 4 de desembre. Setba (Plaça Reial, 10). Barcelona.
FESTIVALS
Passar por. Sitges no té l'exclusivitat del cinema de terror. A Molins de Rei fa anys que dediquen un festival a aquest gènere, cita que avui inaugura una nova edició. El programa inclou concursos de curts i microrelats gore, una exposició del treball del premiat estudi d'efectes especials DDT i un debat sobre la figura del psicòpata al cinema. Però el plat fort serà una marató de 12 hores seguides on la sang es convertirà en la reina de la pantalla gràcies a films de por com El diari dels morts (imatge), de George A. Romero. Del 6 al 9 de novembre a Molins de Rei (Barcelona). terrormolins.com
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.