Missió: remirar Barcelona
El Macba presenta, dimarts vinent, el resultat de l'encàrrec a 16 fotògrafs perquè aportin la seva mirada crítica a la ciutat
Tanquin els ulls i pensin. Quina fotografia recent de Barcelona tenen al cap? Hi ha alguna imatge que reflecteixi la complexitat de la ciutat actual? O la de fa deu anys? Si passen pel Macba a partir de dimecres vinent potser en trobaran algunes que els refrescaran la memòria. De fet, en trobaran des de 1888 fins a 2007. En el marc de l'exposició Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona aprofita per fer una repassada a l'imaginari fotogràfic de la ciutat des d'una perspectiva crítica que alhora que dóna compte de la seva evolució urbanística i social a través d'imatges històriques i actuals, també suposa un peculiar repàs a la mateixa història de la fotografia feta a la ciutat.
I és que, a això el Macba ja ens hi té acostumats, l'exposició és complexa quant a conceptes tot i que, aquest cop sí, serà molt fàcil de veure i, potser, d'entendre. L'exposició mare, Arxiu universal, és com una ceba de la que van sortint capes i capes en les que es plantegen temes clau sobre la vigència del document fotogràfic i el seu paper en la fixació de l'imaginari històric. Ocupa dues plantes del museu i ofereix unes 2.000 fotografies realitzades entre 1851 i 2008 per uns 250 autors molt variats quant a èpoques, interessos i estètiques. Gent com, per exemple, Lewis Hine, El Lissitzky, Berenice Abbot, Weegee, Centelles, Robert Adams o Miserachs.
El moll de l'os del tema és el del survey o missió fotogràfica. N'hi ha hagut moltes al llarg de la història, però potser la més famosa fou la que va encarregar el president Roosvelt per mostrar els efectes del crack del 29 (els sona?) a les zones agrícoles del sud dels Estats Units i que va deixar per a la història imatges de Walker Evans i Dorothea Lange que tots tenim encara a la retina.
El 2006, el Macba va decidir suplantar a les administracions, que tradicionalment han estat les que han encarregat aquestes missions, per tal de plantejar un Survey Barcelona que servís per plasmar des d'una voluntat polèmica la nova realitat de la Barcelona metropolitana i també els canvis socials de la ciutat més enllà de l'embafadora imatge propagandística que ha proliferat en moltes publicacions oficials. Així, va convidar 16 fotògrafs a què mostrassin aquesta nova realitat i al llarg del 2007 gent com Allan Sekula, William Klein, Robert Goldblatt, Sandra Balsells o Gilles Saussier van remirar Barcelona des d'aquesta perspectiva. El resultat es podrà veure en el marc d'aquesta exposició que té l'encert, tot i el perill de pecar d'ambiciosa i desmesurada (els arxius és el que tenen), de presentar aquests treballs en un context històric ample que li acaba de donar el seu sentit. El debat sobre Barcelona pot ser sucós. Avançem avui algunes imatges per pensar-hi.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.