_
_
_
_
Lletres

La "classe mitjana" periodística

La revolució cívica. Articles de La Publicitat (1937-1939)

Domènec Guansé

Cossetània

480 pàgines. 19,50 euros

Domènec Guansé (1894-1978) forma part d'una classe mitjana del periodisme català que és desconeguda, menyspreada i fins i tot atonyinada. S'oblida que aquest grup de la ploma és la frontissa que mou la porta del periodisme modern a Catalunya i que el du, durant la República, a la vora dels països desenvolupats, amb una mirada pròpia. De noms en tenim per donar i per vendre: Josep Maria Francès; Lluís Aymamí; Àngel Ferran; Josep Maria Lladó; Irene Polo; Domènec de Bellmunt; Vicenç Bernades; Manuel Valldeperas...

Com a bon frontissa, Guansé ha estat bellugadís: novel·lista cap aquí; dramaturg cap allà; una mica traductor; per moments biògraf; a cops assagista lletraferit amb els influents Retrats literaris... I periodísticament un treballador fix i cardinal de la crítica literària, cultural, des que Antoni Rovira i Virgili el fa venir de Tarragona per viure a les pàgines de la catedral del periodisme català: La Publicitat. Però fem l'acte de fe i saltem a La revolució cívica. Articles de La Publicitat ( 1937-1939), un antologia -a cura de Francesc Foguet- de 200 columnes d'esgarrapada, adéus de mocadors de paper d'aquella classe mitjana.

Som al 1937, el tarragoní té 42 anys i el món s'acaba. La indústria periodística del país es capgira: els diaris viuen sota un eufemisme que es diu apropiacions; els periodistes s'han de sindicar obligatòriament; hi ha censura, escassetat de paper... Tot s'esmicola i Guansé s'aferra a una elèctrica activitat periodística: La Rambla; Mirador, Meridià... i a La Publicitat fent "Acotacions", articles de primera pàgina, gairebé diaris i signats amb el pseudònim de "Begur". Les coses no estan per treure massa el cap, feia un any que pistolers de la FAI assassinaven Josep Maria Planes i la quantitat de periodistes que van fugir és terrorífica.

Avui, aquest recull d'articles podria ser perfectament un blog i cada columna una entrada de bitàcola: flis-flas. Fletxa diària sobre els canvis socials, polítics, econòmics, estètics de la Barcelona revolucionària, de rereguarda, la mirada d'en Guansé mira i veu. Bona part dels articles mereixen que piquem de mans, per les imatges que apareixen i l'apreciació és exacta, ja que Guansé era conscient que la seva era una societat audiovisual. Quina TDT (Testimoni De Tot) és Guansé! Que bé es veu, se sent i s'entén perquè es va perdre la guerra, l'armilla i tot plegat.

Guansé, l'home que passeja per les Rambles i demana que les pancartes de propaganda política estiguin netes, ordenades; que exigeix que es compleixin les ordenances municipals; que fa entendre que vestir malament, que anar brut, no fa ni més comunista ni més anarquista. Guansé l'home que veu com els comitès revolucionaris amaguen el menjar per repartir a la població; se salten les cues; deixen de pagar impostos, es saluden totalitàriament amb el camarada!; l'obligatorietat de tenir carnets per tot... Guansé al·lucina, no hi és tot i demana "seny i gràcia" a la revolució; defensa una "revolució cívica". En aquell moment no deu recordar les paraules d'Eugeni Xammar: "revolucionari rima amb primari". Guansé es veu superat per un món que ja no és el seu; intenta entendre'l, però no; ningú comprèn el seu seny, les seves ironies, el català. Guansé el dels ulls eternament oberts, esfereïts. No s'ho creia i acabarà sent una xifra, una trista, congelada i llunyana xifra: el 1940 el 80% dels periodistes catalans estaven a l'exili i la realitat es va exiliar amb ells.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_