_
_
_
_
Extra de Festa Major

Mercè(s) per riure

La Festa Major de Barcelona es dedica aquest any al diàleg intercultural. Volem promoure el diàleg amb allò més universal: l'humor

Diuen que el riure és terapèutic, no només per al cap i l'esperit sinó també per al cos. L'humor és imprescindible per a la supervivència personal i, també, per a la social. Tant si vénen temps bons com dolents, el riure sempre ens farà falta. "No he conegut ningú que s'hagi inventat un acudit", explicava fa poc el dibuixant Carles Romeu. I és que sí, molts dels acudits que corren des de fa anys, per no dir segles, es poden trobar quasibé calcats, amb petites diferències de noms o d'implicats, arreu del món. Un exemple equatorià, on el pastusos, sembla ser, són com els de Lepe aquí: "Què fa un pastuso vestit de vampir conduint un tractor? Sembrar el pànic". I és que la mofa al veí, els jocs lingüístics, el sexe, l'escatologia, la sàtira al poder de tot tipus, o l'autocrítica són alguns dels elements comuns de l'humor a tot arreu. És l'arma més poderosa del poble i la més difícil de controlar. Tanmateix, sí que hi ha indiosincràcies humorístiques, per dir-ho d'alguna manera, i ja que aquest any les festes de la Mercè es dediquen al Diàleg Intercultural hem pensat que una bona manera de sumar-s'hi és explorant allò que té en comú i allò que hi ha de diferent en el sentit de l'humor de gent de països molt distants.

Hem proposat a diferents escriptors i periodistes que ens expliquin històries, reflexions o acudits de diferents països. Així, Enrique Vila-Matas s'endinsa en l'humor irlandès, Xavier Theros ho fa en el marroquí, Jordi Soler en el mexicà, Maritza Garcia en el paquistanès, Agustí Fancelli en l'italià, Ignacio Vidal-Folch en el romanès, Manel Ollé en el xinès, Enric Casasses en el català, Guillem Martínez en el castellà, Empar Moliner en l'anglosaxó, Octavi Martí en el francès i, per concloure-ho tot, Jordi Llovet ens il·lustra sobre l'humor en l'antiguitat.

Hi ha més humors, és clar, però l'objectiu és molt senzill. En la mesura que sigui possible, que les festes comencin amb un somriure. En tot cas, mercès per riure i bona Mercè.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_