_
_
_
_

Kosovo

La independència de Kosovo canvia totalment el Manual cap a la independència que funcionava fins ara. Els vells esquemes ja no serveixen. I quan als nostres nacionalistes els passi la ressaca s'adonaran que la gesta de Kosovo no acosta la independència de Catalunya. Al contrari: la fa encara més improbable.

La cultura, la història o les Nacions Unides ja són irrellevants. Ara compten altres coses. Bàsicament dues: convèncer la comunitat internacional que el Govern central que t'oprimeix mereix estar inclòs a l'Eix del Mal i, sobretot, guanyar-se el suport dels Estats Units.

Sorprèn que no ho hagin copsat dirigents tan experimentats com Josep Lluís Carod, que té 10.000 llibres a casa, i Joan Puigcercós, que acredita una intuïció excepcional per flairar cap on bufen els vents. Pels que anhelen la independència, la seva gestió és catastròfica: han deixat escapar una oportunitat d'or.

Ho tenien tot a favor: el president espanyol diu que és socialista i va retirar les tropes d'Iraq. A més, impulsa lleis com la dels matrimonis gais. Representa tot el que fa empipar George W. Bush. Només hagués calgut enviar un agent -potser en Miquel Sellarès- per fer entendre als Estats Units la terrible opressió a la qual Espanya sotmet Catalunya. En lloc d'això, ERC es manifestava contra la guerra i feia presidents Zapatero i Montilla. Quina pífia!

El més probable ara és que estranyes nacions sense cap mena de tradició tinguin moltes més opcions d'independitzar-se que Catalunya. Sudan del Sud, per exemple: pateix l'opressió de Sudan, barallat amb Occident, i està disposat a ser la base dels EUA a l'Àfrica. O els criolls de l'est de Bolívia, que malden per escapar del socialisme indigenista d'Evo Morales que tant amoïna Washington. No lluiten des de 1714 -només des d'abans d'ahir-, però s'adapten molt millor als nous temps.

Els independentistes s'haurien d'afanyar a imitar els kosovars i omplir els carrers d'estels: no tant els de la bandera pròpia com els de la insígnia nord-americana.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_