_
_
_
_

Criatures

Últimament, els mitjans de comunicació semblen molt esforçats a satisfer una demanda clàssica dels pares primerencs: "Els nens haurien de venir amb un manual d'instruccions". D'un temps ençà, s'ha instaurat una mena de moda de programes adreçats a ajudar els progenitors en el que, diuen, és un dels papers més difícils: educar la prole. Després de la munió de Nannys i Supernannys que s'han instal·lat en l'àmbit domèstic, TV-3 afegeix a la llista Qui els va parir!, un projecte encapçalat pel periodista Carles Capdevila, amb molta experiència en aquest terreny. I no només pel fet de ser pare de tres fills.

Qui els va parir! és, de fet, la traslació televisiva d'un espai radiofònic que Capdevila condueix els matins dels diumenges (i festius intersetmanals) a Catalunya Ràdio, Eduqueu les criatures. I al seu torn, aquest té una gènesi en l'àmbit editorial, a través del llibre Criatura i companyia. Aquesta mateixa pluralitat de gèneres sembla evidenciar de manera clara que hi ha confiança en la fórmula. Tot i que, sent mal pensats, es podria parlar també de manca d'originalitat o d'explotació a fons dels recursos.

La versió televisiva, que és la que ara ens ocupa, s'emet en un moment especialment difícil de la setmana, els diumenges a la tarda (20.00h.), quan els ànims comencen a fer figa davant la perspectiva de l'inevitable retorn a la rutina. Per això a l'espai li escau el to d'humor amable. Al plató del programa, Capdevila està acompanyat de Mireia Segú i Lluís Gavaldà, el cantant del grup Els Pets, col·laborador també de la matriu radiofònica.

Cada setmana es parla d'un tema diferent. Segú representa el paper de la reportera tot terreny, que surt al carrer per mostrar com s'ho fan les famílies per resoldre qüestions diverses: com imposen l'autoritat entre les criatures, com s'organitzen el temps... Fresca i simpàtica, genera empatia amb els protagonistes de les històries i es mostra molt propera als espectadors. Gavaldà es limita a fer apunts ocurrents a les peripècies viscudes per la seva companya i a donar alguns consells per als pares que s'acaben s'estrenar. I Capdevila lliga la maionesa, donant entrada a les diferents seccions, entre elles les reflexions d'un especialista en temes d'educació, les aportacions d'un ventall de pares (mares fadrines, famílies reconstruïdes, parelles homosexuals...) i els comentaris d'algun personatge famós que també té descendència.

Amb tots aquests ingredients, el programa resulta àgil i amè, però també té poca transcendència i, per dir-ho d'alguna manera, escassa base científica. La intervenció dels experts té poc pes específic en el conjunt del programa. Qui els va parir! és, bàsicament, una plataforma d'intercanvi d'experiències on els espectadors podran conèixer diferents maneres de relacionar-se amb els fills. Segurament se sentiran reconfortats quan vegin reproduïdes algunes conductes que reconeixen com a pròpies, els espantaran mètodes amb els quals no s'identifiquen i tal vegada obtindran inspiració per resoldre algun assumpte que no sabien massa bé com encarar. Si fa no fa, el mateix que ja fan quan contrasten punts de vista a l'AMPA o amb altres parents i amics que també són pares. Això sí, passaran una estona entretinguda i, potser, s'oblidaran durant una hora de l'angoixa per la imminència d'un nou dilluns.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_