_
_
_
_

Agenda

Cultura per a tots, art urbà, cinema experimental...

Cultura per a tots. La cultura no habita només en els temples reservats als creadors consagrats, ni en exclusives sales de concerts. Al costat d'aquestes macroinstitucions hi ha una gran diversitat d'espais -biblioteques, locals d'associacions i col·lectius dispars, centres cívics, llibreries, ateneus i bars- que ofereixen una atapeïda cartellera d'activitats interessants. Barcelona pot presumir d'una bona xarxa en aquest àmbit, fruit en moltes ocasions d'un voluntarisme que no es preocupa per fer caixa (aquestes propostes són sovint gratuïtes o d'un preu gairebé anecdòtic). A més, tenen a vegades l'atractiu d'oferir oportunitats a artistes emergents exclosos dels circuits oficials. Però, com ja s'ha dit, la seva força radica en la varietat. Per exemple, la rumba canalla de Carles Mestre i la Simfònica de Gavà farà ballar aquesta nit (22.00 hores) als parroquians del bar gracienc Heliogàbal (Ramon i Cajal, 80). Més: el proper dimarts (19.00 hores), Xavier Theros participa en el cicle Vine a fer un cafè amb... a la biblioteca Francesa Bonnemaison (Sant Pere més baix, 7) per explicar amb ironia 40 raons per no remoure el passat. D'altra banda, els amants del flamenc tenen una cita amb El Chicuelo el dissabte 12 de gener (22.00 hores) a l'Ateneu Popular de Nou Barris (Portlligat, 11-15), un dels centres més actius del moment en l'àmbit del circ. El mateix dia, el Centre Cívic Casinet Hostafrancs (Rector Triadó, 53) ofereix sessions de teatre i curts de cinema (21.00 hores). Com es veu, no cal moure's del barri per gaudir de la cultura.

ART

L'art urbà, aquell que es fa al carrer, provoca molta controvèrsia, malgrat el creixent interès que genera entre galeristes i amants de la cultura lliure. Hi ha persones que en un graffiti només veuen una pintada que embruta les parets. L'activisme ideològic de moltes d'aquestes manifestacions tampoc agrada a tothom. Els que vulguin tenir eines per apropar-se a aquest debat tenen una cita amb Al final, art o vandalisme?, una sessió de documentals sobre l'art urbà. 13 de gener, 19.00 hores. Miscelänea (Guardia, 10). Barcelona.

PANTALLES

Xcèntric, el cicle de cinema experimental, presenta aquests dies dues propostes agermanades pel risc creatiu. D'una banda, a Tira tu reloj al agua, el realitzador Eugeni Bonet manté un original diàleg amb el llegat cinematogràfic de José Val del Omar, de qui també es passa el vídeo Vibración de Granada, obra primerenca on ja deixa entreveure els trets que van caracteritzar la seva trajectòria de "creient del cinema". D'altra banda, a Revolucions del muntatge s'han aplegat peces del documentalista cubà Santiago Álvarez, qui va definir el seu estil com "l'odi a l'imperialisme". Gràcies a innovadores tècniques de muntatge (inspirades en el collage o la propaganda, entre d'altres), Álvarez dóna una visió crítica de la història dels Estats Units al segle XX a través d'episodis com l'assassinat de Martin Luther King o la guerra de Vietnam. El treball d'Eugeni Bonet es projecta avui (20.30 hores) i els documentals de Santiago Álvarez el 13 de gener (18.30 hores). Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Montalegre, 5).

ESCENES

En el món del circ també hi ha noves tendències. Fins i tot, en un dels seus àmbits més clàssics: el regne dels pallassos. Alba Sarraute és una de les figures emergents en el difícil treball de fer riure a grans i petits. A Mirant a Yucali, Sarraute ofereix una mirada plena d'humor i tendresa als espectacles tradicionals, on barreja el cabaret i el womanshow. 10 i 11 de gener, 22.00 hores. Almazen (Guifré, 9). Barcelona.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_