_
_
_
_
_

Sociologia

L'Elisa és una dona separada i en edat de prejubilació que, com tantes persones soles i grans, cobra un sou molt justet. El propietari del pis on vivia de lloguer el volia recuperar, i no li va renovar el contracte. Incapaç de fer front als avals i garanties necessaris per accedir a un nou lloguer, va deixar de pagar per tal de fer una mica de guardiola. Van estar a punt de desnonar-la. Fins que va poder traslladar-se a un nou habitatge, que, encara que molt humil i petit, a ella li semblava el paradís. Dormir al carrer ja no era una possibilitat. Tornava a tenir una llar. El seu és un dels molts testimonis recollits en el programa Un lloc per viure, un lloable exercici de sociologia pràctica i didàctica que TV-3 emet els dijous a la nit.

El programa s'inscriu perfectament en aquesta mena de motlle d'eficàcia provada que la cadena ha fet servir sovint, en matèries tan diverses com la maternitat o els animals de companyia. La docusèrie , com se'n diu tècnicament del gènere, segueix diferents històries de manera fraccionada, amb la qual cosa poden tenir continuïtat en diferents capítols i s'afegeix una dosi de misteri que busca la fidelitat de l'espectador. Però a pesar de no ser massa innovador en el format, destil·la la bona factura de la feina feta amb intel·ligència i sensibilitat, perfecta demostració que es pot fer televisió atractiva per al gran públic sense baixar el llistó.

El primer gran encert d'Un lloc per viure, no cal dir-ho, està en la mateixa tria del tema. A finals de 2006, quan va començar a gestar-se, el drama de l'habitatge s'havia convertit ja en la principal preocupació ciutadana, per davant de l'atur i la immigració. És una qüestió tan transversal que, en aquest temps de fragmentació i atomització del públic, l'audiència potencial és il·limitada. Perquè un altre gran valor de l'espai consisteix en donar representació a tot l'extracte social. Un dels casos més curiosos dels que s'han presentat fins ara és el d'una dona que buscava pis de luxe per traslladar-s'hi amb el seu marit. Ara que les filles ja s'han independitzat, la parella havia decidit tornar a viure a Barcelona. Però la dona, encarregada de fer el dur peregrinatge a la recerca del pis perfecte, no acabava de sortir-se'n. Finalment es va decidir per un enorme i lluminós pis amb terrassa a la part alta de la ciutat. La venedora, amb les habilitats pròpies de l'ofici, la va convèncer per prendre una decisió immediata: li va recomanar que no esperés que el seu marit veiés el pis per comprar-lo. El temps, deia, els jugava en contra, i deixar passar unes hores podia suposar perdre'l per sempre. La va convèncer.

Mobbing immobiliari, pisos d'estudiants, necessitat de compartir a fi de fer retre el sou, habitatges de protecció oficial, canvis de municipi a la recerca d'un lloc on el sòl sigui més barat, són algunes de les ramificacions del tema central tractades a l'espai. Com a novetat, la descoberta d'un excel·lent comunicador, l'arquitecte Francesc Pla, que tan aviat ofereix solucions constructives per amortitzar l'espai com propostes decoratives i pinzellades d'història. I com a fil conductor, la veu de l'actriu Txe Arana, que amb la seva tasca de locutora acaba d'arrodonir la factura del programa.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_