_
_
_
_
_

Agenda

Exposicions, art en acció, òpera còmica...

La ubiqüitat d'Enric Maurí. L'etiqueta d'artista multidisciplinari li escau molt bé a Enric Maurí. L'afirmació es pot constatar fàcilment a les galeries barcelonines H2O i Fidel Balaguer, que inauguren avui exposicions paral·leles amb treballs d'aquest activista de l'art versus el mercat. Les dues iniciatives formen part d'un projecte que va servir a Maurí per plantejar les dificultats de crear a partir d'una solitud enfrontada a les estructures de poder, tant les institucionals com les econòmiques. A la galeria H2O, l'autor presenta l'animació 4 Projectes per esdevenir un souvenir a Barcelona, una crítica a la confusió entre cultura i la comercialització de la mateixa a través del turisme. Ho fa amb l'estudi de quatre prototips d'objectes d'estil gaudinià, gairebé llestos per a la seva fabricació en sèrie i per a la venda massiva. L'altra pota de la proposta, la de la galeria Fidel Balaguer, és la titulada Jo què puc fer? i se centra en una mirada irònica a la quotidianitat del treball de l'artista on es contraposen les coses petites de la vida i la sacralització de l'art. Al costat de la vídeo-cançó Enganxat a l'art i la vídeo-performance Alè Macba, s'exposen fotografies, escultures objectuals i pintures, aquestes últimes exhibides com una provocació contra els rupturistes sense discurs. Maurí utilitza als vídeos el seu cos com a objecte, mentre que en la resta de produccions parteix d'elements que han fotmat part de la seva història personal. 'Jo què puc fer?' Galeria Fidel Balaguer (Consell de Cent, 315). Inauguració: avui a les 19.00 hores. Fins al 8 de desembre. Barcelona. / 'Jo què puc dir?' Galeria H2O (Verdi, 25). Inauguració: avui a les 20.00 hores. Fins al 30 de novembre. Barcelona.

ARTS

Els que tinguin afició per l'art en acció i efímer, no es poden perdre el festival eBent, consagrat a les performances i que enguany es divideix en blocs segons el tipus d'espectacles que s'hi ofereixen. La iniciativa començarà a Sabadell, on rep la denominació Expansions corporals i inclou els treballs de Rosa Suñer, la Companyia Polar, Laia Bedós i Yan Duyvendak, qui es transformarà en Neo, el protagonista de la saga de ciència-ficció Matrix. El festival es traslladarà després a Barcelona, sota l'epígraf Expansió espacial i temporal i amb artistes que posen en qüestió les relacions socials i fins i tot el temps, com Melati Suryodarmo o Frédéric Ollereau. El festival es clourà amb espectacles que giren entorn de la disciplina batejada com vídeo-acció, amb obres de Carme Viñas, Josep Masdevall i Maria Cosmes, qui explora la seva comunicació amb altres (foto). Aquesta cita, que en la seva setena edició se centra en el concepte expansions accidentals, també abraça activitats dirigides a introduir al públic en els fets performàtics, un territori tan lliure com experimental. eBent'07. Del 9 de novembre a l'l de desembre. Diversos espais de Barcelona i Sabadell. El programa complet es pot consultar a: www.ebent.org

RECOMANAT

El giravolt de maig (1928), òpera còmica amb música d'Eduard Toldrà sobre libreto de Josep Carner, és un dels fruits més bells de la lírica catalana. El text és finíssim, irònic i servit en una llengua exacta en el matís. La música s'adapta al vers i n'emfasitza les suaus emocions de la manera més escaient. Antoni Ros Marbà, gairebé 40 anys després d'haver-ne dirigit el primer enregistrament en disc (1968), torna a l'obra i, ara al capdavant de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, lliura un nou enregistrament (Harmonia Mundi) d'aquesta versió carneriana del vell tema del "somni d'unanit d'estiu". - X. P.

DEBAT

Tzvetan Todorov (foto) és un dels ponents del cicle El pensament en perill? L'assaig com a forma oberta i de crítica, que organitza el KRTU i Galàxia Gutenberg. Joan Ramon Resina obre avui la proposta amb la conferència El model Barcelona en discussió. Dies 8, 15, 20 i 29 de novembre, a les 19.30. Fundació Cercle de Lectors (Consell de Cent, 323). Barcelona.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_