Pianos i pianistes
Però hem viscut per salvar-vos els mots, per retornar-vos el nom de cada cosa, perquè seguíssiu el recte camí d'accés al ple domini de la terra SALVADOR ESPRIU
La portada, i contraportada, d'aquest Quadern d'aniversari recull 25 fotografies. Una per a cada any. Maradona en una portada d'una publicació cultural? Per justificar-ho o criticar-ho hauríem d'entrar en la interminable i apassionant història del concepte "cultura". Un concepte que, en l'ús modern, és una metàfora relativament nova del seu sentit primigeni: el cultiu de la terra. Hem fet un recull gràfic d'aquests 25 anys. Se'n podrien fer mil més de diferents. No es tracta d'una cronologia primmirada. És un àlbum mental on no tots els episodis ocupen el mateix racó del nostre cor. A les pàgines interiors trobareu la crònica d'aquests 25 anys de cultura a Catalunya. Però l'hem volgut emmarcar en un recordatori llampec de fets que van succeir. George Steiner va descriure amb la seva saviesa monumental com l'Europa cofoia de la seva cultura, d'haver protagonitzat la Il·lustració i l'imperi de la raó, va veure amb una tràgica perplexitat que aquesta mateixa cultura no li servia per aturar les bestieses inhumanes del segle XX. L'Europa culta també era l'Europa del nazisme i els gulags. Per què? Doncs perquè la cultura no es construeix solament emmagatzemant coneixement, també és una manera de viure.
El Quadern ha defensat un concepte obert de cultura que anés més enllà de la que és produïda expressament sota la seva invocació. Cultura no són solament coneixements, també llenguatges. La cobertura simbòlica amb què travessem les coses, les accions, i que necessitem per a explicar-les.
El seguiment informatiu de la creació a Catalunya va ser el motiu fundacional d'aquest Quadern. I fer-ho en català, sumant aleshores una difusió inèdita dins del panorama de les publicacions culturals en aquesta llengua... Hem procurat estar atents no solament a la gent que està a primera fila sinó també mirar la cuina de les noves fornades. Sense papanatisme davant de la figura consagrada ni tampoc d'una escenografia tramposa, penjim-penjam, de la modernitat. Estar igualment còmodes en l'elogi merescut com en la crítica, sense intocables. Joan Ferraté, sempre punyent, va escriure en aquest diari que els creadors tenen una funció accessòria i decorativa en la societat i que aquest és el paper que la societat catalana està disposada a conferir als seus escriptors. Si un intel·lectual vol fugir-ne, no ser el reflector dels valors comunitaris, el conflicte amenaça. Ferraté tenia raó en la descripció d'una societat que només accepta la cultura mesella i instrumental però, i perdó per la gosadia, errava en atribuir a la societat catalana aquest únic tarannà. Hi ha moltes catalunyes i les que ens agraden són les que accepten el risc, el debat, repensar les veritats. Tot això també constituteix patrimoni, la cultura com a obres il·luminadores i, també, processos.
El Quadern ha procurat narrar aquesta construcció i fent-ho no solament en som uns relators sinó que volem intervenir, humilment, en la seva construcció. "Un piano no ha escrit mai una partitura", deia Joan Brossa. Hi ha d'haver pianos, però els administradors públics han cregut massa sovint que fer política cultural només era comprar pianos i, de vegades, ...al pianista. Escriure sobre cultura és escriure sobre els homes i les dones. Dels que la fan i dels que la consumeixen. Una obra, en el fons, l'acaba el seu lector o espectador que participa igualment del procés creatiu. En aquest sentit, llegint i mirant, explicant el que hem llegit, escoltat o mirat, som igualment membres d'aquesta confraria. Còmplices en l'esforç, i des de la crítica. Perquè aquesta és la manera saludable de créixer.
MOSAIC DE PORTADA
Selecció: CARMEN SECANELLA.
Documentació: JOSÉ Á. MONTAÑÉS
Maquetació: LLUÍS BOSCH
1982. Diego Armando Maradona en un dels seus primers partits amb la samarreta del Barça, el 24 d'agost de 1982.
1983. Un dels primers Telenotícies de TV-3 emès el 1983, encara en proves. A la imatge (d'esquerra a dreta), Eduard Berraondo, Maria Gorgues, Enric Calpena i Antoni Castejón.
1984. Richardo Perea mostra a la seva filla, Victoria Ana, el primer bebè probeta espanyol, nascuda a l'Institut Dexeus de Barcelona.
1985. Càrrega policial contra una concentració de treballadors a les portes d'El Corte Inglés de Barcelona durant la jornada de vaga general convocada a tota Espanya per les centrals sindicals en protesta per la retallada de les pensions
1986. L'artista Miquel Barceló, al davant de la cúpula que havia acabat de pintar pel vestíbul del Mercat de les Flors de Barcelona.
1987. Atemptat d'ETA al supermercat Hipercor de Barcelona, un dels més sagnant que ha fet la banda terrorista.
1988. Tanca publicitària de la Generalitat de Catalunya amb el lema Som 6 milions.
1989. Arantxa Sánchez Vicario besa el trofeu del torneig Roland Garros que acabava de guanyar en la final contra Steffi Graf.
1990. L'ensorrament d'un edifici al Turó de la Peira a causa de l'aluminosi va causar un mort i tres ferits.
1991. Enderrocament dels chiringuitos de la Barceloneta, l'abril de 1991.
1992. El Cobi emprèn el viatge cap al cel en la clausura dels Jocs Olímpics.
1993. Manifestació de 30.000 treballadors de Seat, el novembre, en contra de la regulació d'ocupació de l'empresa.
1994. Curiosos mirant com es crema el Teatre del Liceu a la Rambla.
1995. El president de la Generalitat Jordi Pujol a la inauguració de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Santa Coloma de Farners.
1996. Desallotjament dels okupes de l'antic cinema Princesa de Barcelona.
1997. Inauguració del Teatre Nacional de Catalunya, l'11 de setembre.
1998. Un dels anys en què el foc va cremar més hectàrees a Catalunya. Imatge de la zona cremada al Solsonès.
1999. La Rambla del Raval en obres.
2000. La dona i les filles d'Ernest Lluch a la manifestació contra ETA i en protesta per l'assassinat del polític.
2001. Immigrants en vaga de fam tancats a l'Església de Santa Maria del Pi.
2002. Manifestació d'estudiants contra el transvasament de l'Ebre, a Tortosa.
2003. Joan Saura, Pasqual Maragall i Josep Lluís Carod-Rovira després de firmar el Pacte del Tinell.
2004. Cues el primer dia d'obertura al públic del Fòrum de les Cultures.
2005. Una anciana desallotjada de la seva casa després de l'ensorrament del túnel del metro del Carmel.
2006. Acte de celebració del retorn d'una part dels Papers
2007. Usuaris de Renfe ocupen les vies en protesta pel retard dels trens
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.