_
_
_
_

Sociologia

Segons les estadístiques, cada ciutadà de l'Estat Espanyol dedica una mitjana de quatre hores diàries a veure la televisió. Ja se sap que aquestes xifres sempre són tramposes i, per això mateix, tant se val si hi ha gent que la mira poc o gens (hi ha qui assegura no tenir cap receptor a casa): a d'altres potser els fa companyia tot el dia. La qüestió és que TV-3 ha volgut esbrinar què li passaria a una família o, més ben dit, a cinc, si durant dues setmanes se n'haguessin d'estar obligatòriament. Això és, ras i curt, Sense tele, un veritable experiment sociològic (esgarrifa una mica pensar que al programa li pugui correspondre la mateixa etiqueta que a d'altres com ara Gran Hermano i derivats). Els quinze dies del temps real de la prova s'allarguen aquí en un mes: quatre espais, de mitja hora de durada, emesos els dimecres a la nit.

En una pirueta endogàmica, la cadena ha escollit "el poble més mediàtic de Catalunya" per localitzar-hi aquest experiment. Aquest no és altre que Breda, l'escenari real on TV-3 situa el famós Ventdelplà de ficció. El presentador del programa és Pol Izquierdo, a qui va costar molt de trobar les famílies disposades a passar per l'experiència, que quan tot just començava molts dels protagonistes ja consideraven amarga.

Entre les persones majors no hi va haver voluntaris, ni manera de convèncer ningú de participar-hi. És més, algun avi titllava la idea del programa de passa endarrere, astorat per la possibilitat que quelcom així pugui fer-se en una societat evolucionada. Primera lliçó: la tercera edat no es veu en cor de prescindir de la televisió en la tasca de fer anar passant dies i empenyent anys.

Però és que fins i tot els que havien accedit amb més determinació van rebre Izquierdo amb malfiança quan, sense avisar, es va presentar als seus domicilis per emportar-se els televisors. Segon aprenentat-ge: són rares les cases que només en tenen un aparell, i a alguna n'acumulaven fins a cinc. Una webcam instal·lada a les llars dels participants permet seguir-ne les reaccions al llarg de les dues setmanes d'abstinència. Caldrà esperar a veure tots els programes per treure conclusions. Per saber si s'acostumen a l'absència i són capaços de trobar-hi el gust. El programa seria un èxit si demostrés que és possible superar la dependència de la televisió i els conversos glossessin els aspectes positius de viure sense ella (és a dir, d'aprendre a fer-ne un ús intel·ligent i selectiu). Però el més probable és que Sense tele ens ajudi a confirmar com n'estem d'enganxats.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_