_
_
_
_
Art

Sang i lluentons

La Monumental, d'Ignasi Mas i Morell i Domingo Sugrañes, més enllà de ser un edifici interessant i emblemàtic del modernisme barceloní, és una plaça de toros. I això és un fet que rellisca sovint si no s'és turista o afeccionat. Quan es va inaugurar, l'any 1916, les corridas estaven al candeler i a la ciutat hi havia tres places que s'omplien de gom a gom, el futbol encara no les havia desbancat. Ara i aquí, però, es fa difícil imaginar-s'ho. No fa molt, es parlava fins i tot de prohibir la fiesta nacional a Catalunya i això va motivar al fotògraf Rocco Ricci (Cumberland, Wisconsin, 1947) a entrar a La Monumental i a imbuir-se del que hi passava a dins cada diumenge. I de la curiositat va venir el respecte i, al final, l'afecció.

Arribat a Barcelona, procedent de Nova York i Brasil, el 1990, Ricci va fer una exposició a la Galeria Ferran Cano presentat per Eugenio Trías. Després es va dedicar a fotografiar obres d'art per a llibres i catàlegs, museus i col·leccionistes, i en aquesta faceta ha estat un professional molt reconegut. Ara, després de molts anys, torna a mostrar fotografies d'autor a la Galeria Fidel Balaguer. El último toro, que ja no és el darrer perquè La Monumental no es tanca, es pot dividir en dues parts: "els preparatius" i "la feina". Paradoxalment, la primera és la més espectacular: amb plans esplèndids de toreros, anònims i ni tan sols bells, vestits de buguenvíl·lia i or, a mig camí entre arquebisbe, fallera major i vedette d'El Molino.

Rocco Ricci

El último toro

Galeria Fidel Balaguer

Consell de Cent, 315, entl. 2a, Barcelona

Fins al 29 de juny

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_