Novel·la gràfica
La darrera estratègia per ampliar la indústria del còmic o, si més no, mantenir-la es diu "novel·la gràfica". Són llibres il·lustrats i, aparentment, no s'haurien de considerar gaire diferents dels àlbums convencionals, pioners d'aquesta manifestació creativa. L'observació, però, ens fa detectar certes diferències: les novel·les gràfiques sovint són més llargues que els àlbums. L'altra característica del format és que, poc o molt, tendeix a la introspecció filosòfica o psicològica i desatén l'argument per capbussar-se en oceans existencialistes o parodiar llegats literaris (penso en la divertida Orage et Désespoir, de Lucie Durbiano, o en les crues narracions d'Adieu, Maman, de Paul Hornschemeier). El contagi, doncs, no s'ha d'entendre només com una disfressa de màrqueting sinó com una evolució que, com en el cinema, neix a cavall de reaccions primàries (humor, acció, aventura) i, al cap dels anys, busca la identificació a través de la no-acció o de la introversió.
El còmic no és aliè a les mutacions de gènere i de la mateixa manera que el públic no solament ha viscut de superherois literaris i cinematogràfics i ha necessitat alimentar-se amb plantejaments més espirituals i fins i tot intel·lectuals, descobreix l'univers de la biografia mínima, del dietari, de la palla mental i, ben aviat, de l'autoajuda. Sé que, per a molts, el còmic equivaldrà sempre a Superman, a Tintín, als germans Dalton i que, en tertúlies d'amants del format, i com passa amb les discussions sobre flamenc, es polaritzaran les posicions entre conservadors i renovadors. Per aquells que només ens acostem al còmic de tant en tant per veure quin pa s'hi dona, en canvi, la novel·la gràfica és una possibilitat més. Per això seria bo que ningú no caigués en la temptació de convertir la denominació "novel·la gràfica" en sinònim de qualitat per dogma i en una nova roda de molí.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.