Crisi de què?
Opinar sobre la situació del tèxtil és difícil, sobretot tenint en compte la seva complexitat. Si es prenen com a base les dades estadístiques subministrades per diferents institucions públiques i privades, es corre el risc de divulgar fal·làcies. Una interpretació sectària les valora, facilitant resultats a la carta a qui i com interessi. La desconfiança augmenta per les enormes llacunes, per no dir mars, existents en alguns punts, sobretot aquells referents al delicat tema del cost econòmic, pagat i pagador per cada ciutadà, conseqüència d'injeccions pecuniàries que els respectius governs van inserir i insereixen al sector. Això obliga a opinar amb un criteri conceptual.
En els meus llargs cinquanta anys en el tèxtil, ocupant diferents llocs i càrrecs, variats subsectors i diferents punts geogràfics, sempre m'ha perseguit una paraula: Crisi. En van seguir tres més. Una màgica: Disseny. Després: Formació. Rematant la sèrie, la panacea salvadora de destins: Valor afegit. Crisi? Dues de les més grans empreses de l'Estat Espanyol estan fonamentades en el tèxtil. Nul·la rendibilitat? Una de les majors fortunes individuals del món és deguda, o així es ven, a la manipulació i venda de productes tèxtils. En aquest conjunt industrial i econòmic és inqüestionable que alguna cosa no funciona. Prèviament al seu desenvolupament, en qualsevol acció humana és indispensable tenir definit un concepte, que marcarà la rectitud del camí cap a l'objectiu final. Si el concepte és únicament especulatiu, el camí serà una calçada recoberta de llestesa. En canvi, si aquest és pràctic, lliscarà l'acció sobre la pista de la intel·ligència.
Tres qüestions es desvirtuen totalment en els seus camins i respectius objectius. Totes tres són de responsabilitat compartida entre polítics, sindicats i empresaris. Per què? Molt senzill, controlen directa i indirectament els estadis econòmico-financers; dirigeixen les accions del pensament i els manipulen amb finalitats centrades en la perdurabilitat partidista. Per comprovar el que acabo de dir, pregunto: Hi ha algú en aquest país que contesti quin ha estat i és l'import real del cost de la formació de futurs professionals? Quin ha estat el fruit i destí dels milers de milions dels tangibles i intangibles?
Fa cent anys que el sector està en crisi, és cert, crisi conceptual. El provincianisme ha estat el seu permanent corc. La còpia vil de producte propi i forà. L'ampul·losa paraula creació ha estat i està a totes les boques. Es presenta amb gran soroll a falsos investigadors. Passarel·les: xamans il·luminats amb plantejaments extravagants. Gairebé tota la cúpula empresarial ha repetit, i repeteix: crisi. Els treballadors observen, en alguns d'ells, un progressiu enriquiment individual. Els que professionalment van escollir investigar i transformar els seus resultats en producte contemplen atònits com el fruit del seu treball és desacreditat per la imposició d'un altre producte, a vegades de qualitat inferior, però, això si, extern. Relegats sense remissió a la còpia, exigint-los afusellaments al menor cost. Armes sense munició: Disseny? Els textilers tenim molta moral: vivim en permanent crisi, ens colen el disseny utòpic, tenim formació a l'expectativa, algú confia en la panacea del valor afecgit i la deslocalització. ¡Subsistirem!
Antoni Bargalló i Pi és dibuixant i investigador de Teixits. Ex director de l'Escola Superior de Disseny Tèxtil (ESDIT).
El tradicional col·leccionisme de teixits
Per apreciar el teixit cal una sensibilitat una mica especial. No tothom és capaç de saber-lo gaudir. De l'excel·lència al drapot només hi ha un pas; per això el teixit acaba sent moltes vegades el parent pobre dels museus d'art. Catalunya ha tingut una gran tradició de colleccionisme tèxtil, paral·lela a la de la seva indústria, que es remunta a mitjan segle XIX. El mateix Marià Fortuny i Marçal va començar a col·leccionar teixits andalusís i altres peces d'arqueologia, un gust que heretaria com ningú el seu fill venecià: Mariano Fortuny i Madrazo, que elevaria el teixit a la qualitat del sublim. Però, malauradament, el Fortuny de Venècia va tenir poca relació amb els seus antecedents catalans, més enllà de les obsessions estètiques del pare.
Rera Fortuny i els pintors orientalistes, vindrien els decoradors modernistes, sobretot Josep Pascó i Gaspar Homar, que van aplegar peces antigues molt bones; també teòrics tèxtils com Pau Rodón van fer les seves pròpies col·leccions; i naturalment hi va haver col·leccionistes empedreïts com Francesc Miquel i Badia i Macari Golferichs, i altres com els Malvehy, Dupond o Massana. El teixit antic i exòtic era molt apreciat llavors. Algunes d'aquestes peces es van vendre en subhastes internacionals i acabaren en museus europeus i nord-americans. Per sort, també moltes altres foren adquirides per la Junta de Museus de Barcelona i alguns colleccionistes locals. La tradició va continuar amb gent més jove com ara Lluís Plandiura, Josep Biosca, Ricard Viñas o Tórtola Valencia. A part hi ha qui es va dedicar a la indumentària, com el pintor Lluís Tolosa o Manuel Rocamora.
Uns i altres han acabat sent, per venda o donació, el principal fonament dels museus de teixit catalans. Aviat, però, per poder veure tots els seus tresors, que fa temps que ja són públics, caldrà demanar hora i armar-se de santa paciència, perquè estaran rigorosament guardats amb pany i clau.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.