_
_
_
_
Dansa

Noves formes d'entendre la dansa

Quan les institucions responsables del Mercat de les Flors varen declarar la seva intenció de convertir el teatre en un centre de les arts del moviment, els va costar explicar el concepte. En realitat, el nom respon a un fenomen que des de fa temps està revolucionant les formes tradicionals de la dansa. Fins al punt que el terme, dansa, no s'ajusta a manifestacions que en són hereves, però no en exclusiva.

El mestissatge amb múltiples llenguatges i els nous plantejaments, formals i de contingut, n'ha eixamplat les fronteres de tal manera que la vella etiqueta resulta sovint incòmoda, imprecisa i fins i tot enganyosa per definir les manifestacions resultants. Les noves maneres d'entendre la dansa, que en qualsevol cas no són excloents en relació a les antigues, centren l'àmplia oferta del nou festival LP'07, que arrenca demà i es desenvoluparà fins al 24 de març en diferents espais de Barcelona.

LP'07. Festival de dansa...o no, el títol complet de l'esdeveniment, il·lustra el caràcter del la programació, que es podrà veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Mercat de les Flors, La Poderosa (Riereta, 18, 2º) i La Caldera (Torrent de'n Vidalet, 43). Obres escèniques, performances, conferències, taules rodones, xerrades i una base de dades oberta al públic que funcionarà durant els dies del festival en conformen el gruix de l'oferta, que inclou obres d'una trentena de creadors de l'escena catalana i internacional. La mostra és una iniciativa del col·lectiu La Porta, creat al 1992 amb la intenció de donar a conèixer l'obra dels creadors que treballen a partir del cos, l'acció i el moviment, posar-los en contacte i afavorir xarxes que els permetin canalitzar les seves creacions.

Un dels membres del col·lectiu, Óscar Dasí, que és també un dels directors de LP'07, explica que la intenció dels organitzadors és aconseguir que el festival tingui una periodicitat bienal. "Hem buscat presentar una diversitat de formats i propostes, gent que treballa amb diferents aspectes de la creació, amb una voluntat de presentar una mirada calidoscòpica", explica Dasí. En definitiva, intentar oferir "un descongelant" al públic perquè vagi familiaritzant-se amb els nous llenguatges més enllà de la mirada clàssica cap a la dansa.

L'heterogeneïtat de les propostes va des de la portuguesa Vera Montero, amb un espectacle on el que es fa ballar, més que els cossos, són les paraules i la sonoritat, als austríacs Superamas i la seva "escultura coreogràfica", una instal·lació on un grapat de banderes es mouen a ritme de Mozart, passant per treballs com els de la coreògrafa francesa Martine Pisan, que defuig de la perfecció del moviment per crear una bellesa impregnada d'humor de la mà del garbuix gestual, o la conferència-performance de Sònia Gómez Experiencias con un desconocido. A més, les nits salvatges reuniran en un mateix escenari artistes de diferents generacions i disciplines, amb accions escèniques d'artistes com Carles Santos o Esther Ferrer. Tret dels espectacles al Mercat de les Flors, la resta d'activitats són gratuïtes. Es pot consultar el programa a www.laportabcn.com.

Un pessic de la programació

- Vera Montero. Fins que Déu sigui destruït per l'exercici suprem de la bellesa. Mercat de les Flors, 15 de març, 21.00 h.

- Superamas. Big 3rd episode (happy/end). Mercat de les Flors. 23 i 24 de marc, 21.00 h. Hig Art (instal·lació). Mercat de les Flors. Del 15 al 18 de marc, entre les 19.00 i les 24.00 h.

- Martine Pisani. Slow Down. Vestíbul del CCCB. 9 i 10 de marc, 22.00 h.

- Nits Salvatges. Vestíbul del CCCB. 13 i 14 de març. 20.00 h.

- Carmelo Salazar. Sonido (videoinstal·lació). Del 19 al 24 de març. La Poderosa.

- Espai de documentació. Vestíbul del CCCB, del 9 al 14 de març. La Poderosa, del 19 al 24 de març.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_