_
_
_
_
Lletres

Any Artur Bladé: recuperar la memòria de l'Ebre

Malgrat que ha estat considerat el Josep Pla de les Terres de l'Ebre, l'escriptor Artur Bladé Desumvila (Benissanet, 1907- Barcelona, 1995) no ha gaudit ni de lluny del reconeixement que ha tingut l'autor empordanès i la seva extensa obra és avui desconeguda pel gran públic. Amb l'objectiu de reparar l'injust oblit que ha patit Bladé, que va conrear des del memorialisme a la biografia, l'assaig, la crònica de l'exili, la poesia o el periodisme, diverses entitats culturals de les Terres de l'Ebre han organitzat un ampli ventall d'actes, que se celebran al llarg d'aquest any amb motiu de la celebració del centenari del naixement de l'escriptor. La publicació de l'obra completa de Bladé, per part de Cossetània Edicions, és també una de les iniciatives que s'emmarquen en aquesta commemoració. Els prop de trenta títols de què consta la producció literària de Bladé es publicaran en 12 volums, els dos primers dels quals es presentaran el proper dimarts a Barcelona: Cicle de la terra natal I: Benissanet i Gent de la Ribera d'Ebre i Cicle de l'exili I: L'exiliada.

Per al periodista Xavier Garcia, coordinador de la comissió dels actes del centenari, la publicació de l'obra completa de Bladé -alguns títols estan exhaurits- ajudarà a situar aquest autor en el lloc que li pertoca dins la història de les lletres catalanes. Al seu parer, se l'ha silenciat en bona part a causa de la seva condició de "perifèric". "Bladé no es va moure de les Terres de l'Ebre, a excepció dels anys de l'exili. Escrivia lluny de Barcelona i això és evident que va dificultar que la seva obra fos coneguda més enllà de la seva terra", lamenta Garcia.

L'Any dedicat a Bladé va arrencar el passat 15 de gener amb la inauguració de l'exposició Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l'Ebre català, cronista a l'exili, que es podrà visitar fins al 4 de febrer a la Residència d'Investigacions CSIC- Generalitat de Catalunya, al carrer Hospital de Barcelona. La mostra, que inclou fotografies i textos de l'escriptor, ressegueix la seva trajectòria personal i literària des de la seva infància a Benissanet (Ribera d'Ebre), on va néixer, fins que va tornar a la seva terra, el 1961, després d'anys d'exili a Montpeller, París i Mèxic. L'exposició repassa també la seva trajectòria com a activista polític i cultural -era un republicà i catalanista convençut, destaca Garcia- des dels seus anys de mestre i durant la República, quan va ser funcionari de la Generalitat a Tortosa.

Bona part de la seva obra va ser escrita durant l'exili a Mèxic, on des de l'enyorança de la seva terra va reelaborar els seus records al seu Benissanet natal, les cròniques del primer exili a França i els testimonis biogràfics sobre la gent que hi va trobar: Antoni Rovira Virgili, Pompeu Fabra i Francesc Pujols, entre d'altres. Fruit de les converses amb ells, Bladé va escriure Antoni Rovira i Virgili i el seu temps (1984), Francesc Pujols per ell mateix (1967) i Pompeu Fabra (1969) i Contribució a la Biografia del Mestre Fabra (1965). Entre les seves memòries i cròniques de l'exili destaquen especialment Gent de la Ribera d'Ebre (1971), Viatge a l'esperança (1973) o L'exiliada.

El centenari del naixement de Bladé pretén també fer descobrir l'autor a les noves generacions i per això s'ha editat material didàctic i visites d'escoles a l'exposició sobre l'autor, que es traslladarà a diverses poblacions catalanes.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_