_
_
_
_
Ciència

Barcelona gira a l'entorn de la ciència

La ciutat estableix a partir de 2007 un programa estable de divulgació

Difondre el coneixement científic des de l'àmbit cultural. Barcelona s'ha marcat el repte de situar la ciutat en el mapa internacional de la ciència i per això començarà el proper any el programa Barcelona Ciència 2007, un grapat d'esdeveniments, més de 250 a hores d'ara, que inundarà la ciutat. Res d'efímer, serà un programa amb continuïtat en els propers anys, diuen els seus promotors.

L'ésser humà, el món i la tecnologia són els eixos d'aquest programa, que ha sorgit de l'Institut de Cultura de Barcelona, a través del Comissionat per la Promoció de la Cultura Científica de Barcelona. El programa, amb un pressupost de 3,5 milions d'euros, ha rebut el suport de més de 200 institucions, associacions i entitats, entre les quals es troben la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales i EL PAIS, diari que a partir de gener oferirà debats mensuals a l'Aula El País de la seva seu barcelonesa.

Un dels reptes serà definir el model del futur Museu Nacional d'Història Natural

Entre les grans exposicions destaquen Orígens. UniverTerraVidaHumanitat, que s'inaugura al març al Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella; ja es poden visitar Terra-Mars. Una anatomia comparada, al CosmoCaixa o Apropa't a la Ciència, al Palau Robert. A partir d'octubre es mostrarà al Museu Marítim Atrapats en el gel. La llegendària expedició a l'Antàrtida de Shackleton.

De fet, s'abordarà la ciència des de la perspectiva de la dona, el còmic, la novel·la, la música, el teatre o la poesia. Hi haurà actes com el centenari del descobriment de l'atmosfera de Titan pel científic català Josep Comas i Solà; el 24 i el 25 de març es farà una festa al Parc de la Ciutadella per a menuts i adults; l'Institut d'Estudis Catalans recordarà la tasca científica de la institució durant el centenari; al Museu Casa Verdaguer tindran lloc entre juny i setembre Nits d'astronomia poètica, un combinat d'observació de l'espai i un recital de poesia verdagueniana; el febrer se celebrarà

BCNegra, una trobada d'autors de novel·la negra amb components científics; el Teatre Romea farà un cicle de lectures dramatitzades de vessant científic i el Teatre Lliure programarà Orion, un espectacle amb coreografia de Cesc Gelabert i la col·laboració de la Unitat de Recerca de Neurociència Cognitiva de la Universitat Autònoma de Barcelona.

També es fan homenatges a científics que van desenvolupar part de la seva activitat a la ciutat: e

l passat 12 de desembre fou el torn de Santiago Ramón y Cajal, premi Nobel de Medicina. L'Institut Botànic de Barcelona recordarà la figura del seu fundador i botànic de més renom a Catalunya, Pius Font i Quer.

Per atreure els ciutadans més mandrosos i els que no trepitgen mai un museu, el bonus Ticket Ciència permetrà visitar durant tot l'any, per 18,5 euros, set centres de l'àrea metropolitana (el Museu de Ciències Naturals, el Jardí Botànic, el Museu Marítim, el CosmoCaixa, el Zoo, el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i el Museu Agbar). Aquesta oferta museística pot créixer a mig termini, ja que el regidor de Cultura, Carles Martí, ha anunciat que a finals del 2007 es podria arribar a un acord definitiu amb la Generalitat de Catalunya per decidir el model i la ubicació del futur Museu Nacional d'Història Natural, una rellevant assignatura pendent.El caràcter internacional del programa l'aportarà, entre d'altres, la Conferència Internacional sobre Periodisme Científic, organitzada per la Comissió Europea i en la qual participaran més de 200 periodistes especialitzats.

Els escolars no podien faltar a la cita. La plataforma EscoLab, a la qual de moment s'han inscrit 80 escoles de la ciutat, fomentarà la relació entre els centres de recerca universitaris catalans i els estudiants de Secundària, cicles formatius i Batxillerat, que podran conèixer de primera mà com es fa ciència a Barcelona en la seva visita als laboratoris.

A més d'oferir cafès de debat científic, les biblioteques de la ciutat proposaran itineraris per espais que han estat testimoni de petits i grans descobriments científics, des de Ciutat Vella a la nova façana marítima. Aquesta oferta es multiplicarà a partir de juny de 2007, quan s'inauguri la Biblioteca Sagrada Família, que comptarà amb un gran fons especialitzat en les ciències ambientals i exposarà una mostra de còmics biogràfics de científics famosos.

Alguns dels actes encara s'han de concretar: per exemple, l'Institut Europeu de la Mediterrània planteja celebrar unes conferències dedicades a divulgar la cultura àrab, bressol de part del coneixement científic actual; el Festival Grec també estudia incloure algun espectacle amb continguts científics.

Tota la informació es pot consultar al web: www.seudigital.cat/ciencia.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_