'Fuck'
Fa gairebé 25 anys, Neil Postman va escriure un llibre en què parlava de la desaparició de la infantesa. La cultura popular, deia aleshores, que molt sovint serveix per ajuntar pares i fills, produeix una barreja de referències que poden portar a la confusió. El resultat és que els adults s'infantilitzen i els nens es fan grans abans d'hora. Avui dia, amb la proliferació de videojocs, Internet o la famosa cultura de l'oci, la situació s'ha extremat encara més. Els fills comenten CSI Las Vegas a l'escola mentre els pares, a l'oficina, s'envien SMS adolescents.
Als Estats Units fa anys que s'observen els efectes secundaris d'aquesta confusió. Amb l'abús del llenguatge políticament correcte, per exemple. Vet aquí un episodi de fa 15 dies. El còmic Michael Richards (conegut com a Kramer a la sèrie Seinfeld) actuava en un club de Los Angeles. En un moment de l'espectacle, emprenyat perquè algú del públic no li feia cas, va començar a insultar-lo, dient-li nigger repetidament. Nigger és un terme racista (tot i que els rappers negres el fan servir a les seves cançons) i l'endemà el còmic va anar a la tele a disculpar-se. La qüestió, però, és que després va sortir tot de gent als diaris demanant que el terme s'elimini fins i tot dels espectacles d'humor. Així, en lloc de dir nigger, la gent hauria de dir the n word (és a dir, "la paraula amb n"). Aquesta restricció absurda ja funciona amb l'expressió fuck. N'hi ha que diuen "the f word" i es queden tan tranquils, o, si l'han d'escriure, posen f**k. Un humorista, tanmateix, es queixava que si continuen així, un dia els jueus demanaran que camp de concentració sigui "the c word" i llavors ja no es podrà parar. Té tota la raó. Si un dia reduïm puta a "la paraula que comença per p", aleshores ¿què buscaran els nens al seu primer diccionari? Ah, és veritat, és que llavors ja no hi haurà nens.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.