La Cosa Borja
El film d'Antonio Hernández sobre la família per antonomàsia reviu l'interès sobre el controvertit Alexandre VI i els seus fills
Família complicada, sens dubte, cada cop que tornen a aparèixer els Borja resulten provocatius. L'última epifania, mitjançant el film d'Antonio Hernández, que ressegueix l'ascens i la caiguda del dissolut Roderic de Borja i els seus fills, és esperada amb veritable expectació a la catòlica Itàlia -coproductora-, on encara no s'ha estrenat la pel-lícula. Borgia shock titulava recentment Il Corriere della Sera un article sobre la cinta, que qualificava Los Borgia de "film fort de tints obscurs", es questionava que un film així es pogués haver realitzat a Espanya abans de l'arribada al poder de José Luis Rodríguez Zapatero (de fet, el projecte va néixer, segons el seu director, a l'època de José María Aznar) i es repasaven, amb esglai, algunes de les escenes més truculentes, com aquella en la qual el papa Alexandre VI (Lluís Homar, impressionant al seu paper) traça el senyal de la creu al front del seu fill Cèsar amb la sang de l'home que aquest acaba d'assessinar (Perotto -Diego Martín-, un amant de Lucrècia). Aquests Borja cinematogràfics, adverteix el rotatiu italià, amb la seva lascívia i olor d'incest, i amb un papa tan poc espiritual al front -allitat en diverses escenes amb la seva amant adolescent-, més condottiero que pastor, podrien molestar molt els ambients catòlics.
A Espanya, la pel·lícula ha estat, en canvi, molt ben acollida pel públic -1,1 milions d'espectadors fins al passat dimarts i una recaptació de 5,5 milions d'euros, segons la productora-, però no ha estat exempta de polèmica, no per raons morals, sinó historiogràfiques. Joan Francesc Mira, especialista mundial en els Borja, discuteix amb aspror la visió que es dóna de la família (vegeu el seu article a la pàgina 3), mentre que el director insisteix que a la pel·lícula s'ha explicat només la veritat que es coneix, sense exageracions però tampoc sense amagar l'amoralitat, la violència i la set de poder de la que es coneix com la primera família -en termes mafiosos, de Cosa Nostra- d'Itàlia. La pel·lícula, com un gran treball actoral de conjunt, és un vehicle de lluïment extraordinari per als intèrprets, especialment per a Homar, qui, com afirma a l'entrevista de la pàgina següent, considera el seu paper com el millor de tota la seva carrera. L'estrena de Los Borgia és bon moment per repassar la nodrida bibliografia sobre la família, que també protagonitza un àlbum de còmic recent, obra de Jodorowski i Manara.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.