'Spellbound' a la catalana
Gràcies al documental Spellbound, de Jeffrey Blitz, els cinèfils van descobrir el furor que provoquen als Estats Units les competicions infantils de lletrejar paraules. Els escolars catalans també podran mostrar públicament la seva perícia lingüística. TV-3 estrenarà dissabte el concurs Pica Lletres (12.15), dirigit per Carles Porta i conduït pel debutant Lluís Gavaldà, líder del grup musical Els Pets.
A cada programa hi participen sis nois de 3r d'ESO d'un centre de secundària. La seva missió consisteix a lletrejar correctament la paraula que els demani el presentador en un temps màxim de 15 segons. L'espai consta de 65 capítols de 25 minuts de durada, la majoria dels quals ja estan gravats, i a més dels dissabtes s'emetrà els diumenges (12.25). El guanyador del concurs serà el centre que obtingui més punts i no es coneixerà fins al final de la temporada. El premi: 10.000 euros per un viatge.
TV-3 estrena dissabte un concurs en el qual els escolars juguen a lletrejar paraules
L'escriptor Màrius Serra té una secció breu al programa, titulada Lletres en joc, on proposarà als teleespectadors endivinalles i embarbussaments per posar a prova el seu enginy. "Una noia capaç de lletrejar correctament la paraula hipàl·lage pot tenir més atractiu que una que sap ballar molt bé", va bromejar ahir Serra a la presentació del programa. El departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans, s'ha encarregat de l'assessorament lingüístic. Va ser a Lleida justament on es va desenvolupar l'any passat la idea del concurs, que té una indissimulada finalitat pedagògica.
"Busquem mostrar que la llengua és d'ús fàcil i no una cosa avorrida i lligada a intel·lectuals molt seriosos", va afirmar Porta. A Pica Lletres hi ha sis nivells de dificultat que es corresponen amb les diferents tandes de participació. La prova més difícil consistirà a lletrejar sense errades paraules de 14 lletres. A partir del nivell quatre, els concursants poden demanar una mica d'ajuda al presentador, que els facilitarà la definició de la paraula o alguna pista ortogràfica. Els documentalistes de l'espai han hagut de classificar més de 65.000 paraules. "El català és una llengua excel·lent per jugar", va dir Porta. "La llengua, més enllà de totes les seves utilitats, és una font de plaer", va afegir Serra.
La directora de programes de TV-3, Carme Basté, va explicar que a l'estiu la ubicació de l'espai a la graella es podria canviar. Al principi, estava concebut per ser emès diàriament al K3, però es va traslladar a TV-3 per enfortir la seva oferta infantil. "Volem potenciar els continguts pels joves", va concloure.
Els primers a demostrar el seus coneixements lingüístics seran els alumnes del Col·legi Episcopal de Lleida. "No tracto els concursants com a nens, sinó com a persones. N'hi ha que pateixen i altres estan molt tranquils, perquè tenen fusta de presentador", va assegurar Lluís Gavaldà. L'objectiu del programa és promoure l'ús de la llengua catalana amb un embolcall divertit. "Un dels seus atractius és que la gent pot jugar des de casa, tant els més petits com els adults", va explicar Porta, que va agrair a més la col·laboració en el projecte del museu Cosmocaixa i de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.