_
_
_
_
Televisió

Les peculiaritats dels catalans

Els catalans ens passem moltes hores a la feina, però tenim el costum d'escaquejar-nos quan el cap es despista. Som més oberts que al nord d'Europa pel que fa al sexe, però bastant menys que en alguns països d'Amèrica llatina. D'altra banda, encara que pocs habitants de Catalunya es declaren religiosos, la meitat es continuen casant per l'església i 736.000 persones tenen una pòlissa per pagar per endavant el seu funeral, en el qual solen invertir més de 2.000 euros. Aquests són només alguns dels trets de la nostra cultura que més han cridat l'atenció dels 60 estrangers establerts a Catalunya que han participat a Un lloc estrany, el programa que la propera setmana estrena TV-3 (dilluns, després del TN vespre) i que té com a objectiu retratar aquesta terra a través dels ulls d'un grup d'immigrants.

60 immigrants opinen sobre els costums autòctons en una sèrie documental de TV-3

La sèrie consta de 13 capítols de 25 minuts de durada i està produïda pel departament de Documentals i Nous Formats de la cadena. S'hi presenten les opinions d'un grup d'immigrants que descriuen els costums dels catalans i el funcionament d'una societat que els ha acollit i en la qual molts d'ells estan plenament integrats. Com explica el director de TV-3, Francesc Escribano, "en els últims anys aquest país ha passat de tenir sis milions d'habitants a tenir-ne set, i volíem saber què en pensen de Catalunya aquests nouvinguts". "Ells opinen sobre nosaltres, però també parlen del seu país, gràcies a aquest viatge d'anada i tornada ens coneixem tots millor", afegeix Escribano.

Cadascun dels capítols aborda un tema concret: la llengua, la feina, les relacions de parella i el sexe, els diners, la família i la gastronomia, entre d'altres. Amb humor, però també amb esperit crític, els participants en aquesta original iniciativa donen el seu punt de vista i expliquen les seves pròpies vivències. "Són persones que tenen la necessitat de parlar de coses normals, en lloc de respondre sempre a preguntes sobre la seva experiència com a immigrants", explica la directora del programa, Fúlvia Nicolàs.

La sèrie permet confirmar alguns tòpics, però també inclou alguna sorpresa. "¿Garrepes?", es pregunta la Mery, de Colòmbia, "no, no ho havia sentit mai... el que sí que havia sentit és que són mals amants". Els responsables d'aquest nou espai, que no té una vocació científica, expliquen que els 60 immigrants han estat seleccionats d'acord amb la realitat social catalana. Els entrevistats procedeixen d'orígens diversos, però tots viuen a Catalunya des de fa almenys un any i tenen entre 20 i 55 anys. Més de la meitat (38 persones) resideixen a Barcelona i la seva àrea metropolitana, i el 61% del total s'expressa en català.

Encara que hi ha sentiments que en el fons ens uneixen, les seves reflexions demostren que tenim costums molt diferents. Alguns no entenen per què les dones es depilen tant, o com pot ser que mengem cargols. En Ligang Jiao, de la Xina, destaca la nostra capacitat per treballar i estalviar. D'altres, en canvi, qüestionen els nostres horaris. Pensen que treballem moltes hores, però que la feina que fem és cada cop menys efectiva. Hi ha qui, com la japonesa Shigeko Suzuki, creu que no podem concebre la vida sense les vacances, i molts coincideixen a dir que a Catalunya sabem viure molt bé.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_