_
_
_
_
Música

Joaquim Homs, un músic irreductible

Concerts, xerrades i discos commemoren el centenari del naixement del compositor català

Va viure la música no com un ofici, sinó com la recerca constant d'un camí propi per expressar les seves idees musicals, lluny de modes i dictats avantguardistes. El compositor català Joaquim Homs i Oller (Barcelona, 1906 - 2003) va ser un lluitador de fons, un creador solitari i pacient que, en set dècades de fecunda activitat, va escriure més de 250 partitures que abasten tots els gèneres, des de la música instrumental, vocal i de càmera a la música simfònica i a l'òpera. Aquest any se celebra el centenari del naixement de Joaquim Homs i la seva commemoració, sense grans fastos ni desplegaments mediàtics, convida a redescobrir-ne el copiós llegat musical.

Un dels cicles musicals que aquest any recorden Homs, Celebracions , li dedica un concert monogràfic dimarts vinent a l'auditori de La Pedrera (set de la tarda), que s'obrirà amb una presentació a càrrec del compositor David del Puerto i l'escriptor i periodista Jordi Maluquer. Després, el pianista Jordi Masó explicarà les característiques del seu llenguatge i interpretarà algunes de les seves partitures en una xerrada-concert amb entrada gratuïta prèvia reserva telefònica (902 40 09 73).

Des de fa unes quantes setmanes, els internautes poden accedir a un flamant web consagrat al compositor: www.joaquimhoms.org. Dades biogràfiques, ressenyes sobre les seves obres, crítiques, discografia completa, textos del mateix compositor i un catàleg complet de la seva obra, compilat per la seva filla, Pietat Homs, convida a adentrar-se en l'obra i en la personalitat musical d'un creador que no defallia mai.

Unes reveladores paraules d'Homs sobre el seu credo artístic serveixen com a introducció als continguts de la pàgina web: "El que pretén sempre amb la música o el que ha de pretendre tot compositor, és expressar a l'auditori vivències i imaginacions sonores amb el màxim poder comunicatiur. Ara bé, el pensament té una fluència vaga i errívola i cal confrontar-lo amb un sistema per poder adquirir plena força".

S'ha de començar a valorar la seva obra més enllà de la seva condició de deixeble de Gerhard -i també, indirectament, de Felip Pedrell i d'Arnold Schönberg- i pioner del serialisme a Espanya. Nascut el 21 d'agost de 1906 al si d'una família que propiciava la pràctica musical, va estudiar violoncel i el 1929 va finalitzar la carrera d'enginyer industrial, una professió que va exercir fins a la jubilació. Casat amb la notable pintora Pietat Fornesa, Homs va consagrar el seu temps lliure a la composició i a la divulgació de l'obra del seu admirat mestre Robert Gerhard i va representar Espanya als prestigiosos Festivals de la Societat Internacional de Música Contemporània (SIMC) a París (1937), Varsòvia (1939) i Estocolm (1956). La divulgació musical va ser una altra de les seves passions, com a autor dels llibres Robert Gerhard y su obra y Antología de la música contemporánea (1900-1959) , i com a primer president de l'Associació Catalana de Compositors, fundada el 1974.

Des de la peça que obre el seu extens catàleg -Suite per a piano sol, op.1, de 1921- a la maduresa de les seves darreres composicions per a veu i guitarra, datades el 1996, hi ha un llarg camí que avança sempre cap a un dramatisme sincer, cap a una escriptura rigorosa i expressiva, sense efectes gratuïts. Aquesta austeritat, no exempta de profund lirisme, es fa palesa en cicles liederístics com Ocells perduts , sobre textos de Tagore, o Cementir de Sinera i El caminant i el mur , els dos sobre poemes de Salvador Espriu.

Vuit quartets i nombrosso trios per a diverses combinacions instrumentals nodreixen un impressionant llegat musical que en el terreny simfònic compta amb obres mestres com Biofonia , Derivacions i Díptic per a orquestra , una peça de refinades sonoritats i gran tensió lírica que el passat mes de gener va interpretar amb èxit l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) dirigida per Sian Edwards. Al seu torn, l'Orquesta Nacional de España (ONE) li retrà homenatge tocant la seva Simfonia breu els dies 17, 18 i 19 de març a l'Auditori de Madrid.

Amb motiu del centenari del seu naixement, la Biblioteca de Catalunya li dedica una exposició fins a l'1 d'abril, on es poden veure partitures, discos, programes, llibres i altres documents procedents de l'arxiu familiar. En paral·lel a l'exposició s'ha editat el disc Recordant a Joaquim Homs , que rescata enregistraments procedents d'antics vinils. La seva discografia actual, que inclou nou discos monogràfics i 20 més en els quals figuren peces seves, s'enriquirà amb l'enregistrament de dos nous discos. Queda, això si, molt per fer en la divulgació de la seva música, ja que, després de dècades d'oblit institucional, bona part de la seva obra encara no ha estat estrenada.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_