Pedagogia (auto)televisiva
Ensenyar els nens i adolescents a mirar la televisió amb criteri. Aquest és l'objectiu de Mira'm bé, un programa setmanal que TV-3 estrenarà diumenge (13.50). L'espai, coproduït per Televisió de Catalunya i Triacom Audiovisual, barreja ficció i realitat per oferir una sèrie de consells útils a través del gènere de la comèdia de situació. Els protagonistes de la trama còmica són la iracunda directora d'una cadena televisiva imaginària, interpretada per l'actriu Belén Fabra, i el seu presentador estrella, a qui dóna vida Vador Lladó. Les seves víctimes: els membres d'una família teleaddicta que aprendran amb el temps a mirar críticament els productes de la petita pantalla.
El desenvolupament dels 26 capítols de Mira'm bé, que tenen una durada aproximada de 20 minuts, serà sempre el mateix. La directora, anomenada Màster Màster, encarrega al presentador que enllesteixi cada setmana un programa diferent, com ara un informatiu, un espai d'esports, una marató benèfica o un documental de natura. Per aconseguir-ho, l'envia a visitar especialistes del gènere tractat perquè n'aprengui. Aquests convidats són autèntics professionals o estudiosos del mitjà televisiu. Així, al llarg de la temporada, el presentador entrevistarà, entre d'altres convidats, Xavier Coral, Pere Escobar, Sílvia Quer, Victòria Camps, Roser Capdevila, Mònica Terribas i Albert Om.
El nou programa de TV-3 'Mira'm bé' pretén formar espectadors amb criteri
A més dels capítols dedicats als gèneres i les especialitats professionals (producció, muntatge, realització, vestuari...), n'hi haurà d'altres centrats en la història de la televisió, el sistema de mesura de les audiències i els codis ètics que han de regir el mitjà.
La directora de programes de TV-3, Carme Basté, va explicar a la presentació de Mira'm bé que aquest projecte neix d'una demanda reiterada de la comunitat educativa. El primer efecte pretès és que els teleespectadors més joves siguin conscients que els missatges televisius tenen sempre un autor i, per tant, una intenció. Així, les consideracions ètiques ocuparan un lloc destacat a la sèrie. Basté va afegir que els programes educatius adreçats als joves són una prioritat de TV-3, que té previst estrenar-ne d'altres, com els dedicats a la informàtica o a l'aprenentatge musical.
Encara que no és la seva tasca principal, Mira'm bé també servirà per desmitificar la creació televisiva en mostrar la seva realitat més prosaica. "El programa té un punt d'striptease, perquè ensenyarà des de dins el món de la televisió", va bromejar el responsable de l'àrea d'espais educatius de TV-3, Ricard Mateu. "Entreteniment i divulgació no són incompatibles. Els continguts no estan desenvolupats d'una forma exhaustiva. Serveixen per despertar la curiositat i fomentar l'esperit crític del teleespectador", va afegir el director del programa, Xavier Romero.
Per Vador Lladó, locutor de ràdio que debuta a TV-3 amb aquest espai, l'experiència ha sigut un bon aprenentatge del mitjà. A la seva companya de repartiment, Belén Fabra, una de les coses que més li va agradar del projecte va ser la seva manca d'afany moralista: "Educar és una responsabilitat i s'ha de pensar en les conseqüències. El programa dóna eines per triar bé".
Mira'm bé és reemetrà a partir de finals de febrer pel K3 en un horari encara no determinat, si bé serà als vespres.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.