_
_
_
_

D’Alcoi a la Vila Joiosa seguint els passos dels romans

Pobles de l’Alcoià, el Comtat i la Marina s’uneixen per potenciar el Camí del Peix

La nueva ruta ecoturística.
La nueva ruta ecoturística.

El Camí del Peix és una ruta mil·lenària que uneix Alcoi i La Vila Joiosa utilitzat des de fa almenys 2700 anys. En època ibera unia les ciutats dʼAllon i la Serreta i en l’edat mitjana es va convertir en un camí reial que unia les viles d’Alcoi, Penàguila, Benifallim, La Torre de les Maçanes, Sella, Relleu, Orxeta i La Vila. Hui es vol recuperar com atractiu ecoturístic.

Per esta ruta de gran valor paisatgístic i cultural transitava l’exèrcit que combatia les revoltes d’Al-Azraq, també la Vila va rebre per este camí l’ajuda de les milícies per a combatre els barberescos que volien desembarcar a les platges vileres.

En documents d’esta època que han estudiat a l’arxiu de la Vila es mostra clarament com el correu a cavall entre Alcoi i La Vila tardava només cinc hores. La ruta rep el nom de Camí del Peix perquè ja en l’època moderna es va usar pels pescadors de la Marina per a transportar i vendre el peix fresc en l’interior aprofitant la infraestructura de les caves o pous de neu.

Per reivindicar esta ruta, este cap de setmana l’Associació Hispania Romana ha cobert els 48 quil·lòmetres dʼeste històric camí amb una marxa romana on els participants anaven fidelment vestits i armats com l’exèrcit romà del segle primer abans de crist. Fins i tot el museu del calcer dʼElda ha participat en esta iniciativa dissenyant el calcer que portaven els participants fidel al de lʼèpoca romana. Per al director del Museu Arqueològic dʼAlcoi, Josep Maria Segura, “este ha sigut el primer gran acte d’impacte per a promocionar cultural i turísticament este camí de ferradura amb més de dos mil anys de història, un dels més antics d’Espanya”.

Desenes de persones han participat d’esta marxa històrica; la majoria veïns dels pobles que travessa la ruta, però també participants d’Andalusia, Toledo, Astúries i Madrid. Per a Antonio Espinosa, director del Vilamuseu, “esta ruta s’ha investigat i s’ha localitzat ara gràcies a una investigació de la Universitat d’Alacant feta per Miguel Angel Pérez i es vol impulsar des dels municipis i des del Vilamuseu i el Museu Arqueològic dʼAlcoi”.

Este camí que té uns 48 quilòmetres va tindre la seua etapa d’esplendor a partir de 1780 quan es va liberalitzar el comerç amb les colònies i La Vila es va convertir en el port d’Alcoi. Més de mil cavalleries feien diàriament este trajecte amb teles o paper de fumar per a les colònies i tornaven amb matèries primeres com el carbó.

Als anys 50 el camí es va deixar d’utilitzar per les carreteres i vies més modernes, però el trajecte encara guarda la memòria dormida de la nostra història que unia l’economia i la cultura de pobles de lʼAlcoià, El Comtat i la Marina.

Ara els 8 pobles s’han unit per a potenciar esta ruta i crear un producte que puga atraure turistes a l’estil de camins de molt d’èxit com el de Santiago, el de Tramuntana o el del Grial. Es tracta, per tant, de crear un nou producte de senderisme i turisme que faça circular els fluxos de visitants movent-los entre el mar i la muntanya.

El Camí del Peix reuneix un extraordinari conjunt de valors culturals i naturals: espectaculars paisatges muntanyencs, fortaleses que ho van protegir en l’època ibèrica o en l’Edat Mitjana, pous de neu, torres d’horta, arbres mil·lenaris, creus de terme, posades, llocs màgics carregats de llegendes.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_