_
_
_
_
AGENDA

Nits clàssiques per Girona

La nova programació substitueix el liquidat Festival de Músiques Religioses

Philippe Jaroussky.
Philippe Jaroussky.SIMON FOWLER

Que un festival de música estigui plenament consolidat, funcioni, tingui una alta ocupació (88%) i acabi la seva dar-rera edició amb números verds no és suficient perquè, després de 12 anys, tingui dret a continuar. La crisi econòmica fa estralls, sí, però aquest no és el cas. El Festival de Músiques Religioses de Girona, únic en la seva especialitat a Europa, ha mort, bé, l’han matat. L’ha sacrificat el govern de CiU a l’Ajuntament de Girona perquè l’ha trobat culpable d’haver estat creat per un govern municipal socialista anterior. El Festival de Músiques Religioses ha mort! Visquin les Nits de Clàssica! Perquè la proposta que amb poc més de dos mesos ha dissenyat Víctor García de Gomar, qui va ser director del festival i ara de les Nits, per tapar el forat és ambiciosa, atractiva, intel·ligent, amb tocs originals i amb voluntat de posar en valor el patrimoni històric de la ciutat; una programació musical que enriqueix Girona, de ben segur, però que ja no la fa, com fins ara, diferent i singular.

 Concebuda com una prolongació a l’estiu dels concerts que organitza l’Auditori de Girona, les Nits de Clàssica proposen en aquesta primera edició 12 concerts entre el 26 de juny i el 28 de juliol. Entre els protagonistes, destacades figures de la música clàssica com el gran violagambista Jordi Savall, amb un programa de música de l’època del rei Sol; l’excel·lent Orquestra Barroca de Friburg, que interpretarà música de Telemann; el magnífic Cor de Cambra RIAS, amb un programa de música sacra a la catedral; els pianistes Alexander Tharaud, qui tocarà música francesa des de Rameau fins a Ravel; José Menor, que ha preparat un programa de música catalana i Jean-Efflam Bavouzet, qui s’enfrontarà a un maratonià programa d’homenatge a Debussy en el 150è aniversari de seu naixement; i el cotitzadíssim contratenor francès Philippe Jaroussky, qui, poc abans d’oferir un concert a la col·legiata carolíngia de Sant Martí d’Angers, al sud-est de París, atén per telèfon EL PAÍS i afirma sentir-se honorat d’inaugurar el 26 de juny el nou cicle de concerts. “Per la mena de repertori que faig, en un festival de música religiosa difícilment hi hauria tingut cabuda”, diu.

NITS DE CLÀSSICA
Del 26 de juny al 28 de juliol. Diversos espais de Girona.  http://www.auditorigirona.org/nitsdeclassica/cat

Inclòs en la seva maratoniana gira Le Tourbillon des sentiments (El remolí dels sentiments) —“12 concerts en 20 dies!”, s’exclama—, acompanyen Jaroussky (Maisons-Laffitte, França, 1978) en aquest concert la contralt canadenca Marie Nicole Lemieux i l’Ensemble Artaserse. Fa quatre anys que el contratenor es va reservar aquestes tres setmanes a l’agenda per fer aquests concerts en els quals, amb àries i duos d’òperes italianes del segle XVII, transita per l’amor, la passió, la gelosia i la fúria. “És un concert concebut teatralment, amb una primera part de caràcter satíric, i una segona més dramàtica, sense pauses entre la interpretació de peça i peça. Tot molt travat”, explica.

És un concert, explica, en el qual l’expressió predomina sobre el virtuosisme. Que ningú pateixi, però, la pirotècnia vocal que tant admiren els seguidor de Jaroussky segur que apareixerà. “Si al públic li agrada, en acabar tenim preparat unes peces més lleugeres fora de programa”, se li escapa al contratenor, qui compta amb els dits el temps que li queda per agafar-se un període sabàtic la major part del 2013.

Fenomen mediàtic, Philippe Jaroussky diu que s’ha sentit massa exposat d’ençà que fa poc més d’un lustre va córrer com la pólvora la bonica i cristallina veu, dotada d’una gran agilitat i una extraordinària facilitat per l’agut, que tenia aquest jove contratenor francès, convertit des d’aleshores en el contratenor de moda. Ara té necessitat de baixar del remolí, reposar, carregar piles, revisar el que ha fet i pensar, amb tranquil·litat, el futur. Té ja, però, data de tornada, l’octubre del 2013 amb l’Orquestra Barroca de Venècia sota la direcció d’Andrea Marcon. A Catalunya serem dels primers a reveure’l l’octubre del 2013, al Teatre del Liceu de Barcelona.

Les Nits de Clàssica, que compten amb un pressupost de 92.000 euros —el pressupost de la darrera edició del Festival de Músiques Religioses va ser de 370.000 euros—, es completa amb un concert d’orgue a la catedral de Girona a càrrec de Juan de la Rubia i quatre concerts interpretats per joves músics gironins (Diotima i Iñaki Veermersch; l’Ensemble Tendres Fruits; Èlia Casals i Quim Cornudella; i Alba Bosch Teixidor, Alba Vilar-Juanola i Clara Banet) agrupats sota el títol Espai Diví, proposta que combinarà música i gastronomia amb degustació de vins, caves i tapes.

Àlbum de piano en set anys

Víctor García de Gomar va aprendre molt bé la lliçó dels seus mestres (Maricarmen Palma i Josep Lloret) que programar música no consisteix únicament a ajuntar concerts. Amb aquesta voluntat de marcar la diferència, de singularitzar les propostes musicals s'emmarca el projecte d'elaborar un àlbum de piano d'aproximadament una hora de durada amb les set obres que des d'aquesta primera edició i fins al 2018 escriurà el compositor Hèctor Parra (Barcelona, 1976), i que s'estrenaran en el marc de les Nits de Clàssica.

Totes les peces de la col·lecció, que seran gravades en disc, estaran inspirades en imatges d'artistes plàstics i la partitura que l'enceta, que estrenarà el 21 de juliol el pianista sabadellenc José Menor en un concert dedicat a peces d'autors catalans, ha sorgit de la contemplació del quadre d'Antoni Tàpies Cos de matèria. L'obra, de cinc minuts de durada, està concebuda com una tombeau, gènere musical en voga barroc consistent en homenatjar amb la composició una personalitat o un amic mort.

Menor és un dels set intèrprets catalans que figuren a la programació, i la partitura que s’estrenarà de Parra, una de les vuit obres d’autor català que es tocaran al cicle. De Gomar ha lluitat perquè a la major part dels concerts hi incloguin almenys una peça de compositor català, un dels sis propòsits artístics que vertebren l’oferta, entre les quals també figuren, a més de l’excel·lència artística, un “compromís envers la música antiga i contemporània”.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_