_
_
_
_
_

Agenda

Imatges per llegir, art, música...

Imatges per llegir. El retrat de la reina Guillermina d'Holanda s'exhibeix al Rijksmuseum d'Amsterdam amb la marca d'una ganivetada que li van infringir el 1960 durant les protestes anticolonialistes. Una inscripció adverteix que la pintura no ha estat restaurada perquè el "seu valor no resideix en si mateixa, sinó en els fets històrics que recorda". La imatge, captada per l'holandès Gert Jan Kocken, resumeix i il·lustra la temàtica de Rastres, una exposició organitzada per la Fundació Foto Colectania que aplega les obres de set joves artistes.

Tots ells s'emmarquen en una nova tendència de la fotografia contemporània que es deslliga de l'enfocament periodístic centrat en el fet per cercar empremtes, indicis i seqüeles de l'esdeveniment a l'entorn i la comunitat. "Es tracta d'imatges que no informen o commouen de manera directa perquè s'enfronten a la desaparició del subjecte i desplacen l'interès a petits indicis poc visibles, a vegades trencats, enterrats o submergits. Són imatges per llegir", explica el fotògraf Xavier Ribas, comissari de l'exposició, que es pot veure fins al 31 de juliol i que després viatjarà a Salamanca i Sevilla.

De la mateixa manera que Kocken retrata les empremtes del passat en objectes agredits per actes iconoclastes, l'alemany Sven Johne recorda el naufragi de cinc vaixells mercants a través de les imatges del mar que se'ls va empassar acompanyades pel relat dels supervivents. La selecció barreja elements al·legòrics i documentals en fotografies que, lluny de resultar críptiques o hermètiques, reflecteixen relats que l ' espectador pot desenvolupar i ampliar amb els seus propis records i coneixements.

Hi ha aproximacions de caire simbòlic i poètic com la de l'anglès Lewis Ronald, qui immortalitza les formes de la pols quan es reflecteix a la llum, i altres més polítiques, com la d'Anna Ferrer, que cerca a Barcelona els rastres publicitaris de les empreses relacionades d'alguna manera amb el tràfic d'armes. Conclou el recorregut el madrileny Javier Ayarza, que s'enfronta al delicat tema de la memòria històrica i les exhumacions de les fosses comunes de la Guerra Civil amb imatges alienes a tot dramatisme però que, malgrat això, amaguen un rastre inesborrable d'amor i dolor. 'Rastres'. Fundació Foto Colectania (Julián Romea, 6). Barcelona. Fins al 31 de juliol. - ROBERTA BOSCO.

ART

Profund. Els treballs de Patrícia Dauder no es poden veure d'una passada: reclamen una observació sense presses i conscient. Aquesta és la premissa per gaudir de l'exposició Acte 12: Patrícia Dauder, horitzontal / orbital, que es presenta al Nivell Zero de la Fundació Suñol. Dauder utilitza els dibuixos i els films com a eines principals de la seva recerca artística. En realitat, els seus dibuixos estan formats per capes i capes de paper que posen en evidència que l'edició i el muntatge són aspectes cabdals del treball de l'artista. Això també passa lògicament en el cas dels films, entre els quals destaca Cutsurf (bclnt. feb. 09), una pel·lícula creada a partir de gravacions breus de maniobres de surfistes enregistrades a diverses velocitats. El resultat final esdevé una construcció abstracta plena de profunditat. Exposició de Patrícia Dauder. Fundació Suñol-Nivell Zero (Rosselló, 240). Barcelona. Del 8 de maig al 4 de juliol.

MÚSICA

Fusió. La Sala Apolo estrena el proper dimarts LocalJam, un original concepte musical que fusionarà estils tan diferents com el rock i el rap o l'electrònica i l'anomenada world music. La proposta viatjarà després a diverses ciutats amb la intenció de fomentar l'escena local i donar oportunitats als joves músics emergents.

Les sessions de LocalJam inclouen l'actuació d'un artista convidat que, en companyia d'altres músics, oferirà un concert on la innovació i la recerca de nous sons tindran tot el protagonisme. En definitiva, es tracta d'una jam session d'improvisació com les que es donen a l'àmbit lliure del jazz. Per això es busca crear un ambient intimista on la comunicació amb el públic sigui molt directa. El primer en obrir la proposta a Barcelona serà Alejandro Serrano, dels No Reply. A més, la sessió estarà animada per un mestre de cerimònies i per diversos dj's. Aquesta iniciativa sorgeix d'una plataforma multicultural que vol animar una miqueta l'escena musical apostant per nous talents. Sessió LocalJam. Apolo Sala 2 (Nou Rambla, 111). Barcelona. 12 de maig, 20.30 hores.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_