Teatre per a tots els gustos
L'inici de la nova temporada teatral porta una allau d'estrenes on tothom pot trobar alguna cosa que li atregui. Teatre per a tots els gustos. Vet aquí algunes recomanacions. Començant pel final, és a dir, la mort, aquesta setmana ha començat les seves representacions a la Villarroel Exitus, l'últim muntatge de la companyia Titzina de Diego Lorca i Pako Merino que arriba a Barcelona d'una gira d'èxit amb aquesta intel.ligent obra. A Exitus, una sèrie de personatges (encarnats pels dos actors i directors), entre ells el treballador d'una funerària, entrecreuen les seves vides sense ser conscients del destí que els uneix.
La mort —i els fantasmes, concretament el de la gran Margarida Xirgu—, també juga un paper en l'esperada Llum de guàrdia (Ghostlight), que dirigeix el nou director del Romea, Julio Manrique, i que s'estrena el dimecres dia 14 en la inauguració de la nova temporada de l'històric teatre.
Abans del final i la sortida hi ha la vellesa. A Forever young, "musical de comèdia" dirigit pel Tricicle que s'estrena al Poliorama, set actors joves s'interpreten a si mateixos de vells, com seran d'aquí a quaranta anys, quan visquin en una residència per a artistes retirats. Escrita per Erik Gedeon, Forever Young és una obra de culte a Escandinàvia que els components del Tricicle van veure durant una estada a Oslo: encara que no van entendre ni una paraula de noruec, quan en van sortir, fascinats per la qualitat de la música i el treball actoral, van córrer a comprar-ne els drets.
Un altre vell, aquest de veritat, i més tendre, és Bruno, el protagonista de La sonrisa etrusca, la commovedora novel.la de José Luis Sampedro amb una adaptació teatral, dirigida per José Carlos Plaza, que arriba aquesta nit al Goya. 26 anys després que es publiqués, la novel.la ha passat a escena en una adaptació teatral de Juan Pablo Heras amb qui ha col.laborat, als 94 anys, el mateix autor.
Héctor Alterio, ni més ni menys, encarna a Bruno, el vell camperol calabrès, ja malalt que deixa el poble per viure a Milà (on en principi tot li sembla "inhumà, sòrdid i hostil"), a casa del seu fill (Nacho Castro) i la seva jove, Andrea (Olga Rodríguez). La versió teatral refereix com la novel.la l'últim amor de Bruno pel seu nét Brunettino, però aquest no apareix físicament en escena ja que és impossible incloure en el muntatge un nen d'un any. O sigui que Alterio es dirigeix en realitat a un bressol buit, cosa que no resta intensitat als seus monòlegs. L'obra teatral recull també l'última passió de Bruno per una dona, Hortensia (Julieta Serrano).
Al Teatre del Raval, Pepa Arenós i Jaume Comas amb tres músics, presenten, sota la direcció de Victor Obiols, un recital de les balades de François Villon, traduïdes per Feliu Formosa i Andreu Subirats.
I per acabar, l'inici: dilluns a les 21 hores tindrà lloc la gala Catalunya aixeca el teló que marca oficialment el començament de la temporada teatral. Aquesta vegada, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.